čokolada, deserti, kokos, kolači, veganska jela

Domaći Bounty

Domaći Bounty

Luda sam za kokosom, obožavam ga od kad znam za sebe. Kad sam bila mala moji su straci često kupovali kokos pa bi ga tata pilio, brusio i iz njega izvlačio sočno meso i vodu koju smo obavezno pili. Čini mi se da više nema tako sočnih kokosovih oraha, svaki na koji naletim je potpuno suh i bezukusan. Ili mi se samo čini? 

Osim kokosa u njegovom izvornom obliku volim i sve proizvode i prerađevine od istog. Sigurno ste to primijetili jer svako malo na ovom blogu osvane neka kokosasta priča poput torte ili jogurta. Upravo zbog toga mi je Bounty jedan od najdražih kupovnih slatkiša.

I sad, dok sam ovo pisala, sjetila sam se da i o njemu imam priču iz djetinjstva. 😀 😀 😀
Naime, kad sam bila mala još nismo bili toliko ogrezli u kapitalizam pa su se ovakvi uvozni slatkiši donosili iz Trsta ili su se kupovali u duty free shopovima. Trgovinama koje su cvjetale na našoj obali u predratno vrijeme. Upravo s tim Bountyem iz duty free shopa je započela moja ljubav prema ovom slatkišu.

Uglavnom ga je kupovala baka, uvijek u onim velikim vrećicama s puno malih čokoladica i držala ih negdje dobro skrivene. Moja baka, naime, nije živjela stereotipe i stvar koju je zbilja prezirala je bilo šopanje djece. Nema šanse da bi ona dijelila čokoladice bez mjere i granice. O ne, ne moja baka, kod nje smo dobivali po jednu čokoladicu svaki drugi dan ili kad bi ona zaključila da je prikladno vrijeme. Naravno da sam često prekapala njezin kuhinjski ormar ne bi li pronašla tajno skrovište slatkiša i naravno da sam popušila dobru količinu kazni zbog toga. 😀

Domaći Bounty 2

 

Sada si mogu kupiti Bounty kad god ga poželim, a nekako ga ne poželim baš često. Sada svega ima i sve nam je dostupno pa su mnoge stvari izgubile onu čar koju su imale u djetinjstvu. Bez obzira na to, neki dan sam posegnula za ovom čokoladicom dok sam stajala u redu na blagajni. Baš sam ga se zaželjela i dok sam ga bezbrižno grickala na putu do doma bacila sam pogled i na sastav. Obično ne čitam sastav stvarima koje svrstavam u kategoriju ‘guilty pleasure‘, ne želim uopće znati, ali ovaj put sam iz navike počela čitati i iste sekunde požalila. Ne znam što sam više požalila u tom trenutku, što ga s tolikim guštom jedem ili što sam uopće išla čitati sastav. 😀

Negdje na pola puta od dućana do doma sam u glavi imala razrađenu zdraviju domaću verziju Bountya. Mislim pobogu, čemu uopće u jedam tako jednostavan slatkiš natrpati tonu neprepoznatljivih dodataka i šećera. Zaključila sam da to može i mora bolje, tako je nastao ovaj moj domaći Bounty.
Koristila sam svega par sastojaka i mogu reći da sam jako zadovoljna rezultatom. Naravno domaći Bounty nije sladak kao kupovni, ali u kombinaciji s debelom glazurom od tamne čokolade jednostavno je izvrstan. Osim toga domaći Bounty je i veganski bez rafiniranog šećera, a gotovo da može proći i pod LCHF. Dakle neusporedivo je bolji od bilo kojeg kupovnog slatkiša. 🙂

Domaći Bounty 3

Za izradu sam koristila kokos, kokosovu kremu, javorov sirup i čokoladu za glazuru. Možda bi pokušala u budućnosti dodati i kakao maslac, ali i ovako sam jako zadovoljna receptom.

Moram vam još napomenuti da ovaj recept, za razliku od svih drugi na blogu, nije napisan u gramima. Ovaj put vam sve navodim u šalicama, onim klasičnim američkim šalicama od 240 ml koje sada možete kupiti na svakom koraku. Nadam se da će i vama ove mjere biti praktične, a ukoliko nemate američke šalice za mjerenje uvijek možete koristiti bilo koju šalicu i paziti da vam omjeri budu jednaki kao i u mom receptu.

Domaći Bounty
Print
Sastojci
  1. 2 šalice ribanog kokosa (mrvica za čupavce i sl.)
  2. ¼ šalice javorovog sirupa
  3. ½ šalice kokosove kreme
  4. prstohvat himalajske soli
  5. 1 i ½ šalica mlake vode
  6. 200 g tamne, kvalitetne čokolade za glazuru
Postupak
  1. Ubacite u blender kokos, javorov sirup, kokosovu kremu, sol i mlaku vodu. Sve blendajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu koju možete oblikovati rukama.
  2. Žlicom grabite smjesu pa je među dlanovima oblikujte u prutiće ili kuglicu.
  3. Slažite prutiće na pladanj dok ne potrošite svu smjesu.
  4. Odložite ih u zamrzivaču na 30 – 45 minuta.
  5. Dok se prutići odmaraju u zamrzivaču vi pripremite glazuru.
  6. Nad parom otopite 200 g tamne, kvalitetne čokolade.
  7. Izvadite prutiće iz zamrzivača i odmah ih, jedan po jedan, prelijte rastopljenom čokoladom.
  8. Ostavite ih na rešetki da se višak čokolade ocijedi, a potom ih čuvajte u hladnjaku.
Napomene
  1. Kokosova krema je nešto poput maslaca od kokosa, gusta je, čvrsta i potpuno bijela. Za razliku od kokosovog ulja ona se na sobnoj temperaturi ne pretvara u tekućinu. Kupiti je možete u trgovinama zdravom hranom, a ako je baš nikako ne možete nabaviti onda je zamijenite ED kokosovim uljem.
  2. Ovaj recept možete pripremati i u blenderu i multipraktiku, funkcionira i jedno i drugo.
  3. Umjesto vode možete koristiti i neko biljno mlijeko, kokosovo bi bilo logičan izbor, ali pazite da ne dodate zaslađeno. 😀
  4. Osim soli koju kokos jako voli, možete dodati i vaniliju, tonku ili možda limunovu koricu. Igrajte se, sa začinima je to dozvoljeno.
  5. Kada kupujete čokoladu pazite da je kvalitetna, da ima iznad 70% kakao mase.
  6. Eto, mislim da sam vam sve napisala, ali ako vam još nešto nije jasno samo pitajte. 😀
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

  • Pokusavala sam napraviti kuglicu, ali se smjesa mrvila. Kako ju stisnuti da bude barem nekakva kompaktna ‘hrpica’?

    Odgovori
    • Bok Dubravka,
      Ova smjesa je sama po sebi poprilično sipka zbog kokosa. Teško je od nje napraviti kuglicu već je bolje raditi ove male prutiće.
      Uzmeš žlicom smjesu i potom je stisneš između dlanova te formiraš u prutić/kobasicu.
      Ako je baš tako sipko da se ne može povezati onda vjerojatno nedostaje tekućine pa bi u tom slučaju dodala još malo vode i kokosove kreme. Samo vrlo oprezno da se ne razvodni.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.