Brazilski kolač od mrkve potpuno je drugačiji, a opet toliko jednostavan za pripremu da ga naprosto moram podijeliti s vama.
Naišla sam na njega lutajući bespućima interneta i odmah me zaintrigirao. Kažu da se radi o jednoj od najpopularnijih slastica u Brazilu. Dakako, ne bi ja bila ja da kao prava štreberica nisam pokušala naći nešto više detalja o njegovu podrijetlu. Nažalost, istraga ovog puta nije bila previše uspješna pa osim gomile sličnih recepata, nisam uspjela naći neku povijesnu zanimljivost. Bez obzira na to, napravila sam mentalnu bilješku kako ovaj kolač od mrkve treba čim prije isprobati. To moje ‘čim prije’ pretvorilo se doduše u nekoliko godina, ali ovog vikenda došlo je i njegovih pet minuta. Recept je isproban, testiran i odobren od vrlo strogog kušačkog odbora pa sada može u svijet.
Kakav je zapravo brazilski kolač od mrkve
Već na prvi pogled je jasno da ovaj kolač nema nikakve veze s klasičnom tortom od mrkve (ova mi je omiljena) koja je bogata orašidima i cimetom te ima grublju (chunky) teksturu. On je zapravo jedan vrlo mekan i sočan biskvit vrlo lijepe žuto-narančaste boje. Okusom je zanimljiv, ali teško bi na prvo kušanje pogodili da se u njemu krije mrkva. Što možda i nije loše. 😀
Tajna njegove teksture je u blendanju mrkve. Za razliku od drugih mrkvastih slastica za ovaj kolač naribanu mrkvu treba izblendati s jajima, šećerom i uljem u finu glatku smjesu. Postoji i verzija u kojoj se kolaču dodaje pire od kuhane mrkve, ali ova verzija s blendanjem mi se čini jednostavnija.
Osim malo jačeg blendera (ne treba vam ništa fensi, moj je iz jednog trgovačkog lanca) trebat će vam još koja zdjela za miješanje i lim za pečenje. I to je sve.
Svi sastojci za kolač su lako dostupni, svakodnevni i u njemu ništa nije egzotično, čak bi se kladila da sve potrebno već imate kod kuće.
Zapravo, mislim da je ovo savršena svakodnevna slastica za užurbane dane i pospane vikende.
Nadam se da ćete mu dati šansu i isprobati ga. Čini mi se da bi bio odličan kao uskrsni kolač u formi kuglofa ili manje torte. 🙂
Recept za brazilski kolač od mrkve
SASTOJCI:
Za kolač:
200 g mrkve, 2 – 3 srednje mrkve
180 ml suncokretovog ulja
3 jaja
200 g nerafiniranog šećera
½ žličice burbon vanilije u prahu ili ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Za čokoladni umak:
200 g tamne čokolade
200 g slatkog vrhnja
POSTUPAK:
Za kolač:
Mrkve ogulite i naribajte.
U posudu blendera ulijete ulje pa dodajte jaja, šećer, vaniliju i naribanu mrkvu.
Sve blendajte dok se ne pretvori u glatku smjesu i prebacite u zdjelu.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ih dodajte smjesi od mrkve.
Sve dobro izmiješajte kako bi se povezalo u glatko tijesto.
Prebacite sve u lim za pečenje dimenzija 30×18 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeve, oko 25 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ohladite na sobno temperaturu.
Prelijte ga čokoladnim umakom i ostavite da se sve potpuno ohladi.
Ohlađeno narežite na kocke i poslužite.
Za čokoladni umak:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja ga prelijte preko nasjeckane čokolade.
Ostavite tako nekoliko minuta kako vi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim se dobro izmiješajte u fini čokoladni umak.
Prelijte umak preko pečenog kolača i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.