bento, deserti, dolcela, kolači, torta

Bento torta u obliku srca za najzaljubljeniji mjesec u godini

Bento torta

Hajdemo odmah na početku riješiti pitanje što je uopće bento torta, može?
Bento je izvorna japanska riječ koja bi u doslovnom prijevodu značila ‘zgodno‘, a odnosi se na male obroke spakirane u kutije za ponijeti (na posao ili u školu). Zgodno za ponijeti, zgodno za pojesti. 😀
Prije nekoliko godina u Koreji su se dosjetili da bi bilo baš zgodno napraviti i tortu u ovom obliku te je spakirati u lunch-box.


Nije trebalo dugo da ovo postane i viralni hit i malo pomalo ovakve torte zavladale su društvenim mrežama. Bento torte su male slatke torte, obično jednostavno dekorirane i često zapakirane u kutijice za burgere, a ako ih krenete proučavati oduševit će vas maštovitost nekih izvedbi.
Čini mi se da ništa nije prikladnije od bento torte za Valentinovo. Malena je i bit će savršen desert i iznenađenje na kraju intimne, romantične večere. Možete je podijeliti jer, iako je mala, dovoljna je za dvoje.

Bento za Valentinovo

Moja je u obliku srca jer se Valentinovo i srce najviše sljubljuju.
Ipak, neka vas nježna vanjština ne zavara, ispod crvene dekoracije krije se jedna ozbiljna torta. Ozbiljno sočna i ukusna.
Osnova joj je sočni biskvit od lješnjaka i kakaa, a nadjevena je klasičnom kremom od Dolcela pudinga okusa jagode. Dodala sam joj i malo Podravka ekstra džema od jagoda za dodatno jagodastu aromu.


Bento torta – nekoliko praktičnih savjeta

Što se same izrade torte tiče dat ću vam nekoliko savjeta za uspješno pečenje, pa idemo redom:
– Za bento tortu vam ne treba minijaturni kalup već ćete je ispeći u običnom pravokutnom limu.

– Jednom kad ispečete i ohladite biskvit pomoću rezača za kekse izrezat ćete kore za tortu koje mogu biti okrugle ili kao u mom slučaju srcolike.

– Za bento je najbolje koristiti promjer rezača 7 – 10 cm pa vodite računa o tome kako ne bi na kraju imali premalu tortu.

– Prema uputama u mom receptu možete napraviti dvije male torte promjera oko 10 cm

– Od viška biskvita napravite kuglice s dodatkom nekog finog likera

– Ako želite baš jako intenzivnu boju torte, kupite kvalitetnu prehrambenu boju u gelu ili prahu. Pripremite se da će vam je trebati dosta puno. Ja sam za ove dvije tortice potrošila cijelo jedno pakiranje.

– Tortu možete premazati kremom od maslaca ili tučenim vrhnjem

– Ako planirate pisati po torti sačuvajte malo kreme, ubacite je u slastičarsku vrećicu na vrhu koje napravite malu rupicu i pažljivo pišite. Ako niste vješti u pisanju ,prije nego se bacite na tortu, vježbajte na papiru za pečenje. 😀

Hajdmo sada i na recept, a za sva ostala pitanja pišite mi u komentarima ili na mail. 🙂

Bento torta – recept

SASTOJCI:
Za biskvit:
4 jaja
100 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
2 Dolcela vanilin šećera
150 g glatkog brašna
1 Dolcela prašak za pecivo
prstohvat soli
50 g kakaa u prahu
100 g lješnjaka, fino mljevenih
180 g milerama
100 ml ulja
Za kremu od jagoda:
300 ml mlijeka
70 g šećera
1 Dolcela puding okus jagoda
130 g maslaca
50 g Podravka džem extra jagoda
Za crvenu kremu od maslaca:
3 bjelanjka
prstohvat soli
150 g šećera
150 g maslaca, sobne temperature
crvena boja u prahu

POSTUPAK:

Za biskvit:
U zdjeli od miksera pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer pa sve miksajte uporno i dugo dok se šećer ne otopi, a jaja ne postanu svijetla i pjenasta.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i mljevene lješnjake.
Ovu mješavinu i mileram naizmjence dodavajte smjesi od jaja i šećera neprestano miješajući mikserom dok ne potrošite sve sastojke.
Na kraju umiješajte ulje i kratko miksajte kako bi se svi sastojci povezali.
Dobivenu smjesu prebacite u pravokutni lim za pečenje promjera oko 25×35 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta ili dok biskvit ne položi test čačkalicom.
Pečeni biskvit ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga poravnajte nazubljenim nožem te pomoću srcolikog izrezivača izrežite četiri srca.
Dva srca stavite na podložak za posluživanje ili manji pladanj.
Premažite ih kremom od jagoda pa na kremu dodajte i po žlicu džema od jagoda.
Preklopite sve s preostala dva srca i premažite ih s vanjske strane preostalom kremom od jagode.
Pospremite ih u hladnjak kako bi se krema dobro stisnula.
Kad se sve dobro ohladi premažite srca crvenom kremom i ukrasite ih po želji.
Za kremu od jagoda:
Odmjerite 300 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela puding okus jagoda izmiješajte sa šećerom i mlijekom koje ste odvojili.
Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature dobro izmiješajte mikserom da postane pjenast i podatan.
Dodavajte sada žlicu po žlicu ohlađene puding kreme maslacu i cijelo vrijeme sve miješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene i ohlađene biskvite.
Za crvenu kremu od maslaca:
Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci ne postanu pjenasti i bijeli.
Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne postignu temperaturu od 70 stupnjeva.
Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
Dodavajte im kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
Ako želite pisati poruku na tortu sada izdvojite dvije – tri žlice kreme, a ostatku dodajte crvenu boju.
Nastavite miješati dok krema ne postane uravnoteženo crvena pa njome premažite ohlađene torte.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.