
Vruće ljetne noći ništa ne rashlađuje tako dobro kao fini, aromatični koktel. Nije važno pijete li ga uz more ili u hladovini gradskog asfalta, kokteli su ono što će vas prebaciti u lagane ritmove ljeta.
Iako nisam neki veliki ljubitelj alkoholnih pića, dobar koktel nikad neću odbiti. Obično igram na sigurno pa uvijek naručujem mojito ili hugo. Međutim, vrijedi isprobati i druge alkoholne osnove, posebno ako se radi o nečemu tako finom kao što je vermut.

Vermut je slatko vino koje posljednih godina doživljava veliki povratak i u svijet miksologije pa mi se učinilo kao dobra ideja dodati ga ovom koktelu. Ne mogu reći da sam veliki stručnjak za ovu temu, ali čini mi se da upravo on odlično odgovara u laganim, ljetnim, voćnim koktelima.
Za ovu svoju kombinaciju odabrala sam suhi bijeli vermut koji se tu pokazao kao pun pogodak. Dodala sam mu pire od divnih ljetnih ribiza, te sve zasladila sirupom od hibiskusa. Za citrusne note, koje svaki koktel treba, pobrinula se naranča i dodatak Dolcela naranča šećera.
Ukoliko ipak ne želite piti aklohol, jednostavno ga preskočite u receptu i dodajte malo više soka od naranče. Tako ćete dobiti jednako osvježavajuće piće nakon kojega možete i na put. 🙂
Napraviti koktel kod kuće zbilja nije problem, a za ovaj vam neće trebati niti posebna oprema. Umjesto klasičnog šejkera možete koristiti i staklenku s poklopcem ili neku drugu zgodnu posudu. Što se sastojaka tiče, oni su svi vrlo dostupni, a jednom kad shvatite koliko je zabavno kombinirati razne okuse, priprema koktela mogla bi vam postati omiljena ljetna aktivnost. Nakon kupanja, dakako. 🙂

Vermut koktel i kako ga napraviti kod kuće
SASTOJCI:
Za sirup od hibiskusa:
90 g šećera
1 Dolcela naranča šećer
100 ml vode
2 vrećica čaja od hibiskusa
Za pire od ribiza:
125 g ribiza
Za koktele:
80 ml cijeđenog soka naranče, od jedne velike naranče
80 ml bijelog vermuta
60 ml pirea od ribiza
60 ml sirupa od hibiskusa
400 ml mineralne vode ili sode
led i kriške naranče za posluživanje
POSTUPAK:
Za sirup:
Prvo treba napraviti sirup od hibiskusa koji možete napraviti i nekoliko dana unaprijed i u većoj količini.
U lončiću pomiješajte šećer, naranča šećer i vodu.
Sve kuhajte nad jakom vatrom dok ne zakuha, smanjite vatru i kuhajte još dvije minute.
Maknite lončić s vatre i dodajte dvije vrećice čaja od hibuskusa te ostavite da se sve infuzira dok se sirup potpuno ne ohladi.
Za pire od ribiza:
Ribiz operite pa crvene bobice skinte s grančica.
Prebacite ih u zdjelicu i zgnječite vilicom ili tučkom mužara u pire.
Pire procijedite kroz fino sito kako bi se riješili kožica i koštica. Trebali bi dobiti oko 60 ml pirea.
Za koktele:
U šejkeru pomiješajte nekoliko kockica leda, narančin sok, vermut, pire od ribiza i sirup od hibiskusa.
Sve dobro šejkajte dok se led gotovo ne otopi.
U dvije velike čaše za koktele dodajte led i po krišku limuna, pa u svaku razdijelite mješavinu iz šejkera. Negdje do pola visine čaše.
Dotočite mineralnu vodu do vrha, ukrasite koktel po želji ribizom i odmah poslužite.
*Ovaj recept je nastao u suradnji s Dolcelom