bazga, dolcela, napitak, sokovi

Sok od bazge, kraljice kasnog proljeća

Sok od bazge

Neodoljiv miris bazge gotovo isključivo vezujem uz osvježavajući sok koji tako dobro utaži žeđ na vrući ljetni dan. Nije to okus uz koji sam odrastala, kod nas na gradskom asfaltu nikad nije pripremao sok od bazge. Bio mi je potpuno nepoznat do studentskih dana. Susrela sam ga na svoji terenskim avanturama, negdje u Slavoniji, gdje ga donio netko od ekipe. Tada bi krenule priče i sjećanja svih onih koji su ga pili ljetima svog djetinjstva i vezivali ga uz bake. Meni je pak postao omiljeno osvježenje nakon cjelodnevnog rada na suncu i prava uspomena na bezbrižne studentske dane.


Nekoliko godina kasnije sam ga počela i sama pripremati jer zbilja nije komplicirano, zapravo jedini izazov predstavlja mi branje bazge. Naime, ne možete (mislim možete, ali nemojte) ubrati bazgu za ovaj sok negdje u gradu uz cestu. Trebalo bi se ipak zaputiti malo izvan grada, negdje u prirodu gdje je zrak još koliko-toliko čist. U našem zagrebačkom slučaju bit će dovoljno prošetati na obronke Medvednice ili napraviti izlet do Zagorja. Spojite ugodno s korisnim pa napravite mali obiteljski izlet.
Za sok berite samo potpuno rascvjetale bijele cvjetove, bez vidnih oštećenja i malih crnih bubica. 😀
Isto tako, berite bazgu za sunčanog vremena, što se ove godine pokazalo kao pravi izazov. Za jednu manju obiteljsku količinu soka ciljajte nabrati 40 velikih cvjetova, to će vam biti dosta za 5 litra soka, možda i nešto više. Cilj je napraviti ga dovoljno da dočeka ljetnu žegu. 😀
Upravo zbog toga, soku uvijek dodam Dolcela limunsku kiselinu koja mu produžuje vijek trajanja, ali i daje lijepi kiselkasti okus te balansira slatkoću.
E sad kad sve ovo znamo možemo se baciti na posao, bazga je u punom cvatu pa iskoristite još vrijeme dok je ima i pripremite najljepši domaći sok na svijetu.

Sok od bazge – recept

SASTOJCI:
40 velikih cvjetova bazge
4 l vode
3 kg šećera
40 g Dolcela limunske kiseline
1 limun narezan na kriške

POSTUPAK:
Cvjetovima bazge odstranite lišće ili oštećene dijelove. Ostavite ih rasprosute na balkonu ili pored prozora kako bi se malo prosušili.
U velikom loncu pomiješajte 4 l vode i šećer pa sve kuhajte dok ne zakuha. Pustite da ključa 3 minute, zatim maknite s vatre i umiješajte limunsku kiselinu.
Ostavite da se samo malo ohladi pa umiješajte cvjetove bazge i narezani limu.
Pokrijte i ostavite tako 24 sata.
Sutradan tekućinu procijedite kroz sitno sito ili čistu gazu pa je raspodijelite u sterilizirane boce.
Zatvorite i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
Za posluživanje sirup razrijedite vodom u omjeru 1:9 ili po ukusu.
Poslužite ga s puno leda i kriškama limuna po želji.


*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.