blagdani, deserti, dolcela, torta

Torta s brusnicama i narančom

Torta s brusnicama i narančom

Blagdansko vrijeme za većinu nas znači da pečemo više nego inače. Iako sam ove godine dosta skromna u svojim pripremama za Božić, morala sam napraviti jednu lijepu svečanu tortu. Čini mi se da bez nje nema pravog obiteljskog druženja i slavlja uz, lampicama, osvjetljeni bor.
Ovaj put odlučila sam se za malo drugačiju kombinaciju okusa, onako pravu zimsku i blagdansku. Spojila sam brusnice, naranče, lješnjake i kardamom. Ne znam kako se vama to čini, ali za mene je ova torta utjelovila sve okuse zime.


Nadjenula sam je jednostavnom kremom od tučenog vrhnja i mascarpone sira, a kako bi sve bilo mirisno i aromatično dodala sam i Dolcela vanilin šećer.
Sam recept nije kompliciran, ali kao i uvijek kod ovakvih kolača, preporučujem Vam da pripremu podijelite u dvije etape pa jedan dan napravite biskvit, a drugi dan sve nadjenite kremom.
Isto tako preporučujem vam da biskvit pečete u dva mala kalupa promjera 18 cm, ali nećete pogriješiti niti ako ga ispečete u većoj formi od 24 cm.
Kako bilo, blagdani su pred vratima i evo još jednog recepta za sve vas koji još tražite glavnu zvijezdu svog blagdanskog stola.

Torta s brusnicama i narančom – recept

SASTOJCI:
Za brusnice:

140 g suhih brusnica
cijeđeni sok jedne naranče
1-2 žlice ruma
Za biskvit:
350 g glatkog brašna
200 g šećera
60 g mljevenih lješnjaka
1 Dolcela prašak za pecivo
1 Dolcela vanilin šećer
½ žličice kardamoma
ribana korica jedne naranče
prstohvat soli
2 jaja
200 g maslaca, omekšanog
200 ml mlijeka
Za kremu:
500 g mascarpone sira
250 g vrhnja za šlag
80 g šećera u prahu
100 g Podravka 100% iz voća namaza od jagode i brusnice
Za dekoraciju:
Zaleđene brusnice ili voće po želji

POSTUPAK:
Za brusnice:
Brusnice prebacite u zdjelicu, dodajte im narančin sok i rum te ih ostavite da se natope.
Za biskvit:
U zdjeli miksera pomiješajte brašno, šećer, lješnjake, prašak za pecivo, vanilin šećer, kardamom, koricu naranče i sol.
Dodajte jedno po jedno jaje i sve lagano miješajte mikserom.
Dodajte maslac i nastavite miješati lagano dolijevajući mlijeko.
Na kraju ocijedite brusnice i umiješajte ih u smjesu s 2 žlice tekućine u kojoj su se namakale.
Dobivenu smjesu razdijelite između dva kalupa za torte promjera 18 cm, koje ste obložili papirom za pečenje.
Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 35 – 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ostavite ih da se ohlade, a zatim ih prerežite na pola kako bi dobili četiri okrugle biskvitne kore.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u čvrstu kremu.
Slaganje torte:
Stavite jednu biskvitnu koru na pladanj za posluživanje. Premažite je jednom žlicom 100% namaza od jagoda i brusnica pa zatim na to rasporedite četvrtinu pripremljene kreme.
Sve preklopite drugom korom i ponovite postupak premazivanja namazom i kremom.
Slažite ovako sve četiri kore, a na kraju cijelu tortu izvana premažite preostalom kremom.
Po želji je ukrasite smrznutim brusnicama i poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.