Moja ljubav prema Grčkoj i svemu grčkom traje gotovo trideset godina, ili preciznije cijeli moj život. Kad sam bila mala tata mi je čitao grčke mitove koji su mi bili zanimljiviji od bilo koje Grimmove bajke. Zamišljala sam predivne boginje kako dokono provode dane na, oblacima okruženom, Olimpu. Vidjela sam ih kako uz poslijepodnevne kavu odlučuju o sudbini čovječanstva, tek tako, da si prikrate dan. Taj Olimp je, u mojoj glavi, bio čarobno, prelijepo mjesto baš kako i Grčka u kojoj se ta planina nalazila. Zahvaljujući toj romantičnoj predodžbi antičkog svijeta sam i odabrala svoj poziv.
Kad sam na prvoj godini studija konačno otputovala u zemlju svojih snova ljubav je rođena i prema modernoj Grčkoj. Oduševio me temperament i gostoljubivost ljudi, oduševila me blaga klima, živahne ulice, prometni kaos i fantastična hrana.
Grčka kuhinja je tipična mediteranska s daškom istoka. Ovo zapravo i nije čudno ako znamo uzbudljivu i turbulentnu povijest ove zemlje. Još su stari Grci bili poznati po uzgoju i pripremi odlične janjetine i sira, u antičkom svijetu masline su bile jedna od najvažnijih namirnica kao i maslinovo ulje, a med je bio glavni zaslađivač. Kretski med je i danas cijenjen i jedan od obaveznih jestivih suvenira na tom otoku.
Osvajanjima Aleksandra Makedonskog, Grci otkrivaju i začine dalekog istoka poput: cimeta, šafrana i muškatnog oraščića, koje vrlo brzo uvrštavaju u svoju kuhinju. Za vrijeme Rimskog carstva Grčka učvršćuje svoje trgovačke veze s istokom i uvozi začine čak iz Sri Lanke i Indije.
Za vrijeme Bizantskog carstva jačaju trgovački putovi s Crnim morem i istokom pa se u grčkoj kuhinji pojavljuje kavijar, patlidžani, dinje i naranče. S istoka su grci usvojili i načini destilacije alkohola pomoću kojeg proizvode svoje slavno piće Ouzo.
I turska vladavina je ostavila traga na grčkoj kuhinji, u ovom razdoblju u Grčkoj se pojavljuje kava i razne meze…
Stifado je tipično grčko jelo, pomalo slično našoj pašticadi. Osnovna razlika između pašticade i stifada su začini i ljutike koje se stifadu dodaju na kraju kuhanja. Ovaj mesni umak se obično kuha od govedine ali uobičajene su i verzije s mesom divljači. Osnova stifada je meso narezano na manje komade, male glavice luka (ljutike), ocat, crno vino i cimet. Nas je ovaj stifado oduševio tako da se nadam da će još nekome svidjeti. 🙂
SASTOJCI800 g junećeg buta (ili goveđeg ako nađete)350 g ljutike200 ml crnog vina2 žlice vinskog octa (kvasine) ili aceta balsamica2 žlice konšerve (koncentrata rajčice)3 režnja češnjaka1 žličica kumina (Cuminum cyminum)1 štapić cimeta od oko 5 cm1 grančica ružmarina2 lista lovora1 žlica smeđeg šećerasolpaparmaslinovo uljevoda po potrebiPOSTUPAK
- Meso narežite na kockice pa ga prepržite na maslinovom ulju dok ne uhvati lijepu boju.
- Češnjak nasjeckajte pa ga dodajte mesu, dodajte cimet i kumin te sve kuhajte nekoliko minuta da lijepo zamiriši.
- Dodajte crno vino i ocat te kuhajte par minuta dok vino ne zakuha pa smanjite vatru.
- Sada dodajte ružmarin, lovor, konšervu i malo vode (tek toliko da se konšerva otopi i da se mesno ne ljepi).
- Začinite solju i paprom, pokrijte posudu i nastavite kuhati oko sat i pol.
- Tokom kuhanja povremeno miješajte i dodajte po malo vode ako je potrebno.
- Meso mora biti jako mekano, a umak jako gust, kad vam se meso već skoro raspada tada je umak kuhan.
- Ljutike očistite tako da im ostavite peteljke kako se ne bi raspale u kuhanju.
- Popikajte ljutike u mesni umak dodajte šećer te ponovno pokrijte posudu i nastavite kuhati oko 30 minuta da ljutike omekšaju. Nemojte miješati jelo (da se luk ne raspadne) nego samo protresite posudu po potrebi da se sastojci prožmu.
- Na kraju kuhanja izvadite lovor i cimet iz umaka i poslužite uz pire krumpir ili prilog po želji.
NAPOMENA
Recept je prilagođen iz kuharice: „The food and cooking of Greece“, Rena Salaman i Jan Cutler, Hermes House, London 2009.
23 Comments
I ja obožavam Grčku, a i grčku kuhinju. Prve priče koje sam čitala nakon Crvenkapice i Snjeguljice bile su grčki mitovi koji su me fascinirali.Stifado volim, osvojio me je na mom putovanju u Grčku i priznajem da sam u obilju mediteranskog rado birala govedinu. Inače volimkada je meso pripremljeno na taj način sa dosta luka i začina
Moj klinac obozava crtace po imenu Grcka mitologija, i kad sam mu rekla da cemo ove godine ici na more u Grcku prvo pitanje je bilo – a je l’ na Olimp? :)Klopa izgleda super. A onaj lukac sto pozira je skroz blesav 😉
Dvaput sam posjetila Grčku zahvaljujući pkoli u kojoj radim (jedini izbor za maturalac) i sve me oduševilo, pa tako i hrana. Stifado obožavam, tvoj je divan!
I love Greece and the greec cuisine 🙂 Thesaloniki is only 300 km away from home 🙂 Adorable meal, Andrea 🙂 Thanks for the idea 🙂
Ja obožavam grčku kuhinju iako nikada nisam ni povirila u Grčku.Ovaj tvoj Stifado mi je fenomenalan!
🙂 i ja sam kao mala dobila na citanje grcke i rimske mitove! Ali nisam jos nikada bila u Grckoj, prvi put sam Stifado primijetila u Jamie-jevom magazinu od prije godinu dana. Obozavam takvu kuhinju (slicna je nasoj, valjda zato).
Prije svega, fenomenalan post!Jelo mrak, sa svim ovim začinima, mora biti besramno ukusno. Djelomično podsjeća, zbog ovih malih glavica luka na Ohridski čomlek kojeg smo radili u kuVarijacijama, ali mi se stifado čini aromatičniji. Fotke su ti izvanredne. A lukići su stvarno ko manekeni! ;))
Oni lukici srebrenci su novi:), nisam ih primjetila:)Evo malo grckih mitova za ljubitelje:http://www.scribd.com/doc/8452152/Grevs-Robert-Grcki-Mitovi
predivan post i savrsena hrana uz perfektne fotke 🙂
Mmmm… jako mi se sviđa, a sigurno i mojima. To ću sigurno napravit.
Grčku svi vole,i ja obozavam.Mamajc,i moji kada im spomenes Grčku odmah pomisle na Olimp.Mislim da je za decu potrebno da se razvijaju i rastu uz grčke mitove.Andrea Sretan Uskrs!Sve sto spremis je uvek na visokom nivou!
Iskreno prvi puta čujem za stifado.. ali čim po sastojcima već vidim da bi mogao biti moj favorit 🙂
obozavam Grcku i sve sto ima veze s njom, kao i stifado..sigurno cu ga probati po tvom receptu, jer izgleda prefino!!
Odlično jelo, baš mi se jako sviđa , super izgleda ! Slike su ti jako lijepe !! Grčka i mene privlači i nisam je još uspjela posjetiti,imam neki plan za jesen ili slijedeću godinu pa ti javim i moje dojmove :):)
Sretan Uskrs, sa zakašnjenjem:(Nemam baš iskustva s grčkom kuhinjom; imam nekih iskustava s pitama i sirevima, ali u ostalo nisam upućena.Voljela sam bajke braće Grimm, ali grčke/rimske mitove nikad nisam uspjela shvatiti. One nekakve Schwabove Najljepše priče klasične starine: to sam morala čitati za lektiru, ajme, kako je meni to bilo dosadno! Sjećam se da sam iz te lektire dobila najnižu ocjenu ikad.
Uvijek me odusevi prica koja ide uz jelo koje si pripermila. Za razliku od tebe, ja sam odrasla na Grimmovim bajkama i pricama i dandanas ih mogu citati. Nisam razvila ljubav prema njemackoj kuhinji 🙂 vise volim juznije zacine i sastojke. Jelo mi se svidja i probat cu ga napraviti, samo me zanima gdje nabavis svjeze ljutike? Na placu?…
Andrea,nice idea -very tasty, delicious and great photo!Great, Diana
obožavam ovakve bogate umake s junetinom, pašticadu, gulaše i sve što je ovako aromatično. stifado nisam probala, ali sigurno hoću prvom prilikom. sjajan recept i fotke 🙂
mmm, ovo izgleda jako dobro 🙂 baš mi je drago da kod nekoga mogu pročitati ovakve zanimljive pričice, to je jedan od razloga zašto volim tvoj blog… nisu samo recepti kao na traci (kao kod mene) :))
i ja volim grčku kuhinju…čula sam za talijanski stuffato, a vidim sad da je to ista stvar.. iako ne volim baš meso junetina mi nije mrska nimalo pa bi mi se ovo jelo zasigurno dosta svidjelo pogotovo zbog dodataka začina i crnog vina.. :))
Mislim da je ovo divno domaćinsko jelo! Slike su divne kao i uvijek!
meni je mama citala grcke mitove kao pricu za laku noc i ona je “kriva” sto sam se zaljubila, poput tebe, u sve grcko. i ja jako volim grcku kuhinju.:)slika luka u V formaciji je odlicna.:)
Kako dobro ovo izgleda! Meni je Grcka kuhinja prilicno nepoznata. Kad god smo isli tamo, uvek smo sami spremali klopu, a para za restorane i nismo imali pa je meni grcka kuhinja samo ono sto sam probala kod lokalaca, a to su dolme i pasticio i ne mogu da kazem da sam bila odusevljena 🙂 Medjutim, ovo je vrhunski.