Sirnica, pinca ili uskrsna pogača tradicionalni je slatki kruh. Radim ih svaki Uskrs po maminom receptu i svake godine sam malo zadovoljnija rezultatom.
Naravno i ove godine sam radila Sirnice. Ovaj put su mi ispale stvarno dobro, ako mogu tako reći. Naime, ove godine nisam žurila s njihovom izradom već sam im dala puno, puno vremena da se lijepo dignu.
Prvo sam zamijesila tijesto i ostavila ga na toplom oko 5 sati. Potom sam tijesto premijesila i formirala tri manje pogače koje sam ostavila dizati još nekih 5 sati. Sve ostalo sam radila točno prema ovom receptu, a dobila sam ukupno tri pogače. Nažalost i dalje nemam gornji grijač u pećnici pa su mi sirnice malo bljedunjave. 🙂
Sirnica
2017-04-14 09:31:16
Print
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 125 g maslaca
- 3 jaja (2 žumanjka i 1 cijelo jaje)
- 1 naranča (sok i korica)
- 1/2 limuna (samokorica)
- 1 svježi kvasac
- 1 žlica rum
- par kapi kruškovca
- 1 žumanjak za premazivanje
- šećer u kocki za ukrašavanje
- malo mlijeka
Postupak
- Kvasac razmrvite i pomiješajte ga sa žličicom šećera, baršnom i malo toplog mlijeka. Ostavite ga na toplom mijestu dok ne udvostruči volumen.
- Prosijate brašno te u sredini brašna napravite udubinu.
- U udubinu u brašnu stavite aktivirani kvasac, maslac, šećer, jaja, sok od naranče, korice limuna i naranče te rum i kruškovac. Sve energično zamijesite drvenom kuhačom.
- Kad se sastojci dobro povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto stavite u posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mjestu nekoliko sati. Tijesto treba udvostručiti volumen, a pošto je bogato i masno to može potrajati. Budite strpljivi.
- Kad se tijesto udvostruči premijesite ga i oblikujte jednu sirnicu ili više malih. Sirnicu prebacite u lim za pečenje koji ste prije toga prekrili papirom za pečenje. Ostavit pogaču još sat ili dva na toplom mjestu. Neka se ponovno udvostruče.
- Kad se udvostučile škarama ih oprezno zarežite u obliku slova “T”.
- Žumanjak razmutite s kojom žlicom mlijeka i tom smjesom premažite sirnice.
- Šećer u kocki narežite u grublje manje komade i njime posipajte sirnice.
- Sirnice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 min. Vodite račun prilikom pečenja da vam korica ne zagori te dužinu pečenja prilagodite svojoj pećnici.
Napomene
- Ovo je recept za sirnicu moje mame koji je u originalu znatno veći od moga (2 kg brašna, 12 jaja…). Ja sam recept prilagodila količinski za manje osoba, iako uz ove količine sirnica ispadne poprilično velika.
Cukar https://cukar.com.hr/