Već danima vam želim napisati recept za jedan zbilja poseban rižot, ali kako su dani dugački i lijepi jako smo malo doma pa vremena za pisanje nemam. Onda kad se dočepam svog doma, obično je to u večernjim satima, nemam više snage za pisanje. Danas sam čvrsto odlučila da ću konačno sastaviti taj recept, jednostavan i je preukusan i zbilja želim da ga i vi isprobate, međutim predomislila sam se. 😀
Kako sam u zadnje vrijeme u velikoj ljubavi s mascarpone sirom (i inače ga volim, ali sada ga baš često koristim) napravila sam i semifreddo s njim i jagodama. Konačno su se počele pojavljivati prve domaće i nisam im mogla odoljeti. Posebno ne u kombinaciji s ovim divnim kremastim sirom. Tako je nastao ovaj jednostavni semifreddo od mascarpone sira i jagoda. Ovo je zbilja jedan od najjednostavnijih recepata koje sam ikad napravila, a jako je ukusan i efektan. Kako sam ga napravila u trenutku naleta energije i inspiracije nisam više imala puno dnevnog svjetla za fotografiranje, jedva sam okinula ove dvije – tri fotke. Bez obzira na to na instagramu je nastala prava pomama za ovim desertom pa sam odlučila preskočiti sve što sam planirala objaviti prije njega i dati mu prednost.
Zbilja se nadam da ćete ga isprobati i da će vam se svidjeti koliko i nama. 🙂
A ako ste ipak raspoloženi za malo kopliciraniju verziju ovog deserta onda obavezno pogledajte ovaj recept. 😉
- 300 g jagoda + nekoliko jagoda za dekoraciju
- 3 žlice šećera
- 1 žlica aceta balsamica
- 250 g mascarpone sira
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 – 4 žlice meda
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
- nekoliko piškota ili bilo koji drugi keksi
- Prvo skuhajte umak od jagoda tako da jagode pomiješate sa šećerom i acetom balsamicom te sve zagrijavate nad umjerenom vatrom dok se zgusne i ne pretvori umak.
- Umak od jagoda ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
- Mascarpone sir pomiješajte sa slatkim vrhnjem, medom i vanilijom pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane čvrsto poput gustog šlaga.
- Sada dodajte i umak od jagoda i sve dobro promiješajte da se sjedini.
- Duguljati kalup za kruh obložite prozirnom folijom.
- Na dno kalupa posložite narezane ploške nekoliko jagoda.
- Prelijte preko svega pripremljenu smjesu od mascarpone sira i jagoda i poravnajte.
- Na kraju po vrhu poslažite piškote ili kekse po želji.
- Sve ostavite u zamrzivaču oko 3 sata da se dobro ohladi.
- Semifreddo ne treba biti potpuno zaleđen kada ga poslužujete pa ga svakako prije posluživanja ostavite malo na sobnoj temperaturi.
- Poslužite ga narezanog na kriške.
2 Comments
Sviđa mi se kako izgleda. Mislim da je za ovo najbitnije imati svježe jagode. Baš sam vidjela u Lidlovom katalogu da imaju svježe jagode ovaj tjedan, pa mislim da ću probati složiti ovo. Ako koga zanima katalog je na linku https://www.letkomat.hr/lidl/katalog-od-ponedjeljka-30-07-2018/
Hvala 🙂