glavna jela, lagana jela, prilozi, proso, tikvice, veganska jela

Proso s tikvicama i paprikom

 

Navodno je proljeće, kažem navodno jer sam neki dan morala ponovno uključiti grijanje… Toliko o tome. Čitala sam negdje, neki članak o pitanju klimatskih promjena i činjenici da mi, neminovno, ulazimo u novo ledeno doba. Zapravo ova rečenica je krivo postavljena, mi se sada nalazimo u holocenu koji je ništa više nego razdoblje između dva ledena doba. Da sad ne ulazim u problematiku holocena o kojem sve možete pročitati ako samo malo prosurfate , zadržat ću se na sadržaju ovog članka kojeg sam spomenula. Dakle u tom članku se između ostalog predviđa da će u novom ledenom dobu život na našim prostorima biti i dalje vrlo ugodan. Naime naša lijepa, uglavnom mediteranska, klima bi trebala postati nešto poput klime u Engleskoj, znači ponešto hladnije vrijeme s puno više padalina. Hmm ne čini li vam se da se to već pomalo događa. 😀 😀
A i ja se očigledno prilagođavam možebitnoj klimatskoj promjeni, pa lagano uvodim engleske običaje, uz kišobran u torbi i popodnevni čaj, kad ne znam o čemu pričala ja opalim po vremenu.

SASTOJCI
125 g prosa
100 g luka
90 g paprike
350 g tikvice
300 ml vode/temeljca
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK

  • Luk sitno nasjeckajte, a papriku operite, očistite i narežite na kockice.
  • Pirjajte luk na malo maslinovog ulja, a kad malo omekša dodajte papriku i nastavite pirjati dok sve potpuno ne omekša.
  • Tikvicu operite pa je naribajte. Dodajte naribanu tikvicu pirjanom luku i paprici i nastavite kuhati dok tikvica ne pusti svu vodu.
  • Dodajte proso, dobro promiješajte, pa dodajte temeljac. Doradite okus solju i paprom i kuhajte dok sva voda ne ispari.
  • Kad je kuhano, pokrijte posudu i ostavite tako desetak minuta. Po želji poslužite s naribanim sirom kao prilog ili lagano glavno jelo.

 

16 Comments

  • Andrea,very spring, fresh and delicious idea & Wonderful photo. Have awards for me, Diana

    Odgovori
  • Volim-volim ovakvu klopu a slikice me svaki put oduseve pa tako i sad…

    Odgovori
  • kakav krasan proljetni obrok 😀

    Odgovori
  • Doista, ovo je prekrasno lagano glavno jelo!

    Odgovori
  • Mmmmmmm, ne znam što mi je privlačnije Andrea! Jelo ili ove osvježavajuće fotkice! Baš proljetno! Super! :)Ja sam ti inače veliki fan filmova katastrofa. Obožavam ih, uglavnom doduše početke takvih filmova u kojima oni nama objasne što će nam se i zašto dogoditi jer smo prirodi napravili ovo ili ono. Kad krenu spašavati sinove i kćeri američkog predsjednika, koji se uglavnom u takvim filmovima negdje pogube ili zaglave, nije više tak napeto.Nedavno sam konačno pogledala 2012. i nije da sam pukla pa da mislim da ide kraj svijeta, iako mi je film odličan, priznajem. Meni, obzirom da nisam vjernik prihvatljiva verzija Noine arke. :), ali htjedoh reći nešto drugo. Ne znam je li stvar u tome da nekad nismo tom brzinom dobivali sve podatke o potresima i elementarnim nepogodma svih vrsta koje se na planetu događaju, pa nismo imali niti osjećaj da je na gusto, ali u zadnje vrijeme, uključiv sad još i islandski vulkan, stvarno je malo stislo! :)Između ledenih doba ili ne, al’ je stislo! A i ja se raspisah! 🙂

    Odgovori
  • Super ti je post, a jelo predivno – izgleda sjajno.Vrijeme nam je očajno, a kiša svaki dan me ubija. Ne toliko zbog vlage i vode, koliko zbog prljavih ulica i ljudi koji mi kišobran guraju u lice, koji mi ga spuste u krilo u prepunom tramvaju, grrr….Ovdje niko ne zna nositi kišobran.

    Odgovori
  • Interesting recipe, I will try it 🙂

    Odgovori
  • Prolećno,bas energetski,fotkice prva liga!

    Odgovori
  • hehe, dobra si! 🙂 o vremenu ne bih, samo se iznerviram. uostalom, koncentrirala sam se na to da će danas biti 22°C i to mi odgovara, sve ostalo me ne zanima 🙂 proso sam probala u onoj maslinkinoj piti i bio mi je jako ukusan ali je prouzročio užasnu nadutost i probavne smetnje tako da mi se zamjerio i ne planiram ga više pripremati. ali bulgur ili quinou bih na ovaj način rado krknula 😀

    Odgovori
  • Proso mi je super i često ga kombiniram u slatka i slana jela. Tvoja kombinacija je odlična, prava proljetna , super ! A fotkice divne, proljetne, svježe, lijepe…… O vremenu bi se dalo, i ja sam ove godine totalno izgubljena u privikavanju na promjenu.

    Odgovori
  • Zanimljiv uvod kao uvijek, proso rijetko koristim, ali fotke su baš predivne..

    Odgovori
  • Obožavam ovakva jela! Nešto sam slično nedavno radila s bulgurom i toliko sam se ubila da nisam mogla disat. Volim i proso pa ću i s njim.

    Odgovori
  • Pravi prolecni receptic, ove fotkice su mi tako ulepsale dan…a proso je vrlo zgodno za kombinovati, i svidja mi se kako je sve skupa ispalo, njam, njam!;)))

    Odgovori
  • haha, baš si me nasmijala uvodom 🙂 kako je vrijeme postalo nepredvidivo, tako nam je valjda postalo zanimljivije razgovarati o njemu… ali stvarno, ova godina je tako nekako vjetrovita i puna padalina da mi se čini i da ima nešto u toj teoriji 🙂 a ovaj proso mi se čini jako fin i zdrav, a zelena boja na fotkama me naprosto oduševila 🙂

    Odgovori
  • kombinacija je odlična, ja sam veliki fan ovakvih jela.. a što se tiče vremena..hm..složila bi se sa Tadejom, zaista je u zadnje vrijeme stislo :/

    Odgovori
  • @Diana, Maslinka i Andrea, hvala vam na komentarima. :)@Tadeja, ma nisam htjela u postu sve to pisat jer bi zabrijala ali ja sam ti totalno opsjednuta katastrofama, 2012, armagedonom i koje kakvim glupostima. Vidim da dijelimo tu „strast“ . :)Moram ti reći da pozorno pratim sve ove seizmološke i vulkanske aktivnosti i ništa mi to nije drago. 😀 :D@Cosmo, joj to s kišobranima mi je poznato, još sam ja niska pa stalno dobivam tuđim kišobranom u glavu. :)@Eos i Vera, hvala vam drage moje. :)@Monika, slobodno ovo kombiniraj s bulgurom ili quinoom, rezultat će biti isti. Ja volim vrtim stalno u ovakvim jelima te namirnice da ne jedemo stalno jedno te isto. :)@Branka, Nada, Vali i Mignonne, hvala vam na komentarima i drago mi je da vam se sviđa ova kombinacija. :)@Josipa, ma je vrijeme malo luckasto ove godine, ali ne brine mene toliko vrijeme koliko gore spomenuti vulkani i potresi. Kamo sreće da samo ulazimo u ledeno doba, nitko sretniji od mene. 😀 Hvala ti na komentaru. @Ebba, hvala draga. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.