lagana jela, predjela, veganska jela

Vijetnamske proljetne rolice s povrćem i ponzu umakom

Proljetne rolice (gỏi cuốn) omotane rižinim papirom vijetnamski su specijalitet. Za razliku od ostalih vrsta rolica koje su obično pržene i uglavnom potječu iz Kine, ove se češće poslužuju svježe, bez termičke obrade. Naći ćete ih pod raznim imenima (proljetne, ljetne, salatne, svježe…) i s bezbroj nadjeva.
Zapravo, mogli bi reći da kod nadijevanja ni ne postoje stroga pravila. U Vijetnamu često ove rolice nadjevaju svinjetinom, plodovima mora, povrćem i rižinim rezancima. Sve to ih čini idealnim rješenjem za vruće ljetne dane kad nam se baš previše ne kuha.

Baš zbog toga uvijek volim imati barem jedno pakiranje rižinog papira u špajzi. Rok trajanja mu je dugačak, a super je iskoristiv za brze obroke. Rekla bih čak da su proljetne rolice najbolji način za rješavanje ostataka koji se povlače po hladnjaku. Za njih vam ne treba nikakav poseban recept, samo iskoristite sve povrće koje imate pri ruci. Posebno sada kad je sezona svega zelenog na vrhuncu i šteta je ne iskoristiti ga.  
Ako do sada niste kupovali rižin papir za proljetne rolice, ne brinite, uvijek ga možete naći u Kauflandu koji ima odličnu ponudu namirnica za azijske kuhinje. Osim toga uvijek imaju odličnu i neviđeno svježu ponudu voća i povrća pa zapravo cijelu kupovinu za ovaj recept možete obaviti tamo.

Za pripremu proljetnih rolica nećete potrošiti niti pola sata, a dobit ćete savršen obrok za ponijeti na posao. Spakirajte ih u kutiju i krenite u nove pobjede. Naravno, uz njih obavezno pripremite neki lagani umak za toćanje. Može to biti slatki čili umak, umak od kikiriki maslaca, hoisin umak ili obični soja sos.
Ipak ja sam se ovaj put odlučila na japanski ponzu umak koji savršeno prija uz ove rolice. Riječ je o jednostavnoj mješavini sojinog umaka i limunovog soka. Ponzu možete kupiti, ali ga možete i sami pripremiti jer je vrlo jednostavan, a ja vam u nastavku pišem recept.

Recept za proljetne rolice

SASTOJCI:
Za rolice:
250 g tankih rižinih rezanaca
1 mrkva
1 krastavac
1 manji komad ljubičastog kupusa
2 avokada
sezam, za posipanje
1 pakiranje rižinog papira za rolice (12 komada)

Za umak:
125 ml sojinog umaka
2 – 3 žlice limunovog soka
1 žlica mirina (rižinog slatkog vina)
malo sezama

POSTUPAK:
Za rolice:
Prvo pripremite rižine rezance prema uputama na pakiranju. U pravilu ih ne treba kuhati već samo namočiti u kipućoj vodi na nekoliko minuta i zatim ocijediti.
Mrkvu i  krastavac dobro operite, po želji ogulite pa ih narežite na tanke prutiće.
Ljubičasti kupus narežite na tanke trakice, a avokado na kriške.
Sada pripremite rižin papir tako da jedan po jedan list potopite u vrućoj vodi da malo omekša. Izvadite ga na dasku pa na njega složite pripremljeno povrće i rižine rezance.
Pažljivo ga zarolajte tako da presavijete bočne strane i zamotate sve kao sarmicu.
Pripremljene rolice složite na pladanj i odmah ih servirajte uz umak.

Za umak:
U zdjelici izmiješajte sve sastojke i poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.