Ako bi morala odabrati jedno tijesto koje najviše volim jesti i pripremati, onda bi to bilo prhko tijesto. Nešto je čarobno u toj jednostavnoj kombinaciji finog maslaca i brašna, a izvrsno je kao osnova za slane i slatke poslastice. Ipak, kada pomislim na prhko tijesto, prve na pamet padaju pite. Naravno, ona od jabuka je svima omiljena ali u ljetnim mjesecima ništa nije tako dobro kao ova prhka pita s borovnicama.
Kako bi sve bilo još bolje, ovu hrskavu pitu s borovnicama vrlo je jednostavno pripremiti. Kao i uvijek pomoć sam potražila u Dolcela proizvodima, a posebno me oduševio novitet u ponudi – Dolcela vanilin šećer u prahu koji je zbilja savršen dodatak svakom desertu. 🙂
Kako je ovdje riječ o jako jednostavnom, a opet neodoljivom kolaču, predlažem da se odmah bacimo na posao jer sezona borovnica je upravo započela.
SASTOJCI:
150 g Glatkog brašna Podravka
150 g Oštrog brašna Podravka
100 g šećera u prahu
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
100 g oguljenih mljevenih badema
1 Vanilin šećera Dolcela
1 Limun šećer Dolcela
200 g maslaca
3 žumanjka
200 g borovnica
Dolcela vanilin šećer u prahu, za posipanje
POSTUPAK:
Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo, dodajte mljevene bademe, vanilin šećer, limun šećer, maslac narezan na listiće i razradite u mrvičastu strukturu.
Zatim dodajte žumanjke pa umijesite tijesto, po potrebi dodajte malo vode (ili kiselog vrhnja). Trećinu tijesta odvojite i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u zamrzivač.
Tijesto razvaljajte i stavite u tepsiju (35×20 cm) obložen papirom za pečenje. Preko tijesta rasporedite oprane i osušene borovnice.
Tijesto koje se dobro ohladilo i postalo čvrsto naribajte preko borovnica. Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta, odnosno do zlatne boje. Pečeni kolač ohladite pa ga posipajte vanilin šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Docelom