Sigurna sam da svi već znate za famoznu zagrebačku slastičarnicu „Torte i to”. Ako kojim slučajem ne znate riječ je o jednoj slastičarnici koja se proslavila svojim cheescakeom*.
*Simptomatično je kako volimo sve te anglizme i ostale posuđenice u posljednje vrijeme, ponekad mi se čini da od bombardiranja tuđicama već svi polagano zaboravljaju svoj materinji jezik. Što nije ni čudno kad nas svakodnevno s televizije kakva Sanja Doležal poziva da sudjelujemo u nekom od njihovih Ti Vi eventova. Tako me danas i šef priupitao što li je to računalni pisač?! Dobro, priznajem i ja koristim riječ printer, ali jel da da vi svi znate što je računalni pisač?Ha?
No dobro vratimo se temi „Torte i to”, znači oni su se proslavili sa svojim cheescakeom. Ne znam što oni stavljaju u tu prokletu tortu no ‘ko god je isproba stalno se vraća po još i još i više mu ni jedna torta od sira nije ni približno dobra. Jednostavno se navuku, a navukla se i moja kolegica. Navukla se do te mjere da mi je priznala da odlazi svaki dan tamo na tortu jer joj je prefina i kao svaki pravi junkie spremna je sve učiniti za fix. Ovisnost joj je postala financijski prezahtjevna, plaće su nam male recesija je i bla, bla, bla… a ona mora imati tu tortu. Na internetu smo našle bezbroj recepata koji tvrde da su izvorni tajni recept no mi nismo bile zadovoljne ni jednim. Kako onda do izvornog tajnog recepta? Naravno najjednostavniji način je u nekoj mračnoj uličici dočekati Martinu (vlasnicu dotične slastičarnice) i izvući tajni recept od nje.Ili možda pokušati sam dokučiti recept.
Pošto nismo sklone kriminalnim aktivnostima cijeli prošli tjedan smo provele u pokušaju probijanja tajne šifre tog „čarobnog” kolača. Nakon nekoliko isprobanih recepata, desetine potrošenih jaja, nekoliko kila sira draga moja Ana tvrdi da je došla do zadovoljavajućeg rezultata.Ja njenu verziju nisam probala pa ne znam jeli odgonetnula tajnu ili nije, no obećala je da će je opet pravit i donijeti mi na degustaciju, tada ću vam javiti dojmove, a možda i njen recept ako mi dozvoli!
Od silnog pričanja o cheescaske prošli tjedan me uhvatila želja za pitom od sira, ali onom pravom domaćom prhkom pitom od sira kakvu su nam pravile mame prije nego se pojavila „Torte i to”. Ja ovakvu pitu obožavam i nikakav cheescake joj nije ravan (bar za mene). Ovaj recept nema apsolutno nikakve veze s cheescakeom iz gornjeg dijela posta al je nadasven ukusan. Za razliku od popularnog cheesa zahtjeva malo više vremena i vještine no za mene je upravo u tome čar pravljenja kolača.
SASTOJCIza prhko tijesto150 g brašna1/2 žličice praška za pecivo75 g šećera1 vanilin šećer1 jaje75 g maslaca sobne temperaturemalo soli
za nadjev od sira:750 g svježeg sira150 g šećera3 žlice limunovog soka50 g škrobnog brašna3 jaja (žumnjaci i bjelanjci odvojeni)250 ml slatkog vrhnjaza posipanje (mrvice):100 g brašna75 g smeđega šećera1 vanilin šećer75 g maslacaPOSTUPAKtijesto:
- Izmiješajte brašno s praškom za pecivo, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
- Zatim dodajte jaje i omekšali maslaca pa sve miješajte električnom mješalicom nastavkom za miješanje (onaj spiralni). Kad se sastojci povežu prebacite ih na radnu površinu i umijesite glatko tijesto.
- Formirajte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i odložite na malo u frižider.
- Razvaljajte ohlađeno tijesto na veličinu kalupa za torte (moj je promjera 28 cm i mislim da manji ne bi bio dobar jer je količina nadjeva pozamašna). Jedan manji dio tijesta ostavite sa strane (oko 1/3).
- Obložite kalup tijestom te ga malo nabodite vilicom ili čačkalicom. Od preostale količine tijesta (one manje) umijesite dugačku kobasicu te njome obložite rub kalupa.
- Prstima malo pritisnite kobasicu uz stjenke kalupa do visine od nekih 2 cm.
- Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
Dok se pita peče vi pripremite nadjev na slijedeći način:
- Sir pomiješate sa šećerom, dodajte mu limunov sok, gustin i 3 žumanjka te sve temeljito izmiješajte.
- Bjelance istucite u čvrst snijeg.
- Isto učinite i sa slatkim vrhnjem.
- Kuhačom ili kakvom drugom alatkom umiješajte snijeg od bjelanca i tučeno vrhnje u smjesu od sira.
- Ovom smjesom premažite sad već pečenu pitu.
Napravite zatim i mrvice kojima će te pitu posuti:
- Izmiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i maslac pa miksajte opet onim spiralnim nastavkom dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Ja sam se držala ove količine iz originalnoga recepta mi se smjesa pretvorila u kompaktnu grudu te sam morala dodavati još brašna.
- Vi pokušajte s ovom količinom pa prema potrebi dodajte još brašna.
- Mrvicama posipajte pitu pa je vratite u toplu pećnicu (175 stupnjeva kaže moja knjiga) i pecite oko 70 -80 minuta. Ako nekim slučajem imate plinsku pećnicu kao ja onda pitu stavljate u hladnu (prethodno NE zagrijanu pećnicu).
- Kad je pita pečena odškrinite vrata pećnice i ostavite je da se tako hladi nekih petnaestak minuta.
Naravno ovdje priči o “Torte i to” nije kraj jer nakon uspješnog probijanja recepta za tortu od sira Ana je zaključila da joj je ipak draži njihov ledeni vjetar. Tako je ledeni vjetar postao naš projekt za slijedeći tjedan.
NAPOMENA:
Recept je u cjelini preuzet iz kuharice Dr. Oetker Kolači jednostavno i uspješno pećenje, Mladinska knjiga, Ljubljana – Zagreb 1989.
11 Comments
:))) znaći sljedeći “izlet” u Zagreb obavezno u slastičarnu “Torte i to” i to naravno s tobom;)))Pitu od sira obožavam!
Prekrasna je torta. Jako volim ovakve torte, radim sličnu, ali volim i radim onu iz Torte i to. I ja sam dobila 20 recepata i svi tvrde da je taj originalan. 🙂
ja nisam probala cheesecake iz Torte i to, al sam se naslušala o tome kako je savršena…vidim da je postala prava pošast 🙂 ali obožavam pitu od sira i moja mama ju je često radila po ovom sličnom receptu…i nema joj ravne 🙂
@Nlo može, može kad dođeš u Zagreb idemo tamo na cheesecake, samo pazi da se ne navučeš. ;)@Vali i Monika ta slastičarnica je postala prava opsesija mnogima i Internet je preplavljen receptima za tu njihovu tortu. Ja nisam još ni jednim receptom 100% zadovoljna tako da sad čekam ovaj od kolegice. :)Inače su mi se već svi popeli na glavu s tim njihovim cheesecake-omo. Svaki put kad pravim neki kolač dio odnesem na posao. Tako sam jednom pravila savršenu tortu od sira, naranče i šampanjca po receptu moje drage frendice i svi su imali debilni komentar u stilu: “Odlična je ova torta ali jesi probala onu iz Torte i to!”. 🙂 🙂
Slasna!!!!I genijalno izgleda!!!
ja imam neki soj cheesecake, ali u iskušenjau sam da isprobam jos neke nove, ovaj uazi u uzi izbor, svaka cast!p.s.bas mi je zao sto nisi mogla na koncert, ali zato uvijek ostaje sljedeci put!!! 🙂
Torta stvarno lijepo izgleda!Nisam probala tortu iz dotične slastičarne jer ne volim sir u slatkim kolačima (ali obožavama ga u slanim varijacijama). Ali i ja sam već radila torte od sira za svoje ukućane, ovaj recept mi se sviđa jer je jednostavan. Kad ću imati viška sira, možda probam po tvom receptu!
Ana-Maija i Sanela hvala vam na komentarima. Nadam se da ćete isprobati recept i biti zadovoljne, odn. da će svidjeti onima za koje ih budete pripremale! 🙂
ovo je izvrstan recept, napravila sam je I moji su je pojeli u trenu.
Jako mi je drago da ste zadovoljni! 😉
recept je odličan,probacu što pre