Nekako mi se čini da je krumpir postao ponešto zanemaren u zadnje vrijeme.
Svako tko je iti malo prehrambeno osviješten reći će vam da radije birate nešto drugo kad su prilozi u pitanju.
Iako se slažem da je kombinacija pečenog meseka i krumpira poprilično dosadna moram priznati da je meni i dalje savršeno slasna. U kombinaciji s kristalkom čini pravi, punokrvni, narodni nedjeljni ručak.
Inače, upravo takav ručak je specijalitet mog dragog, ne sladimo se više tim specijalitetom toliko često, ali to ga čini još i slađim.
Ipak sam krumpir se ne nađe baš često na našem repertoaru, nekako ga se i ne sjetim, ali obožavam ga i luda sam za njim kad je narezan na tanke prutiće i pržen u puno ulja.
Da, ja sam ovisnik o pommes fritesu i mogla bi ga jesti uvijek, za svaki obrok i u svakoj prilici. S njim obavezno jedem i kečap, ekstra ljuti, naravno.
Suzdržavam se i od tog sporta, zbog razloga koji ni jednoj ženi nisu strani, i tako zaboravim da krumpir postoji.
A on zapravo jadan nije ništa kriv, zasitan je i fin, a sasvim dobro funkcionira i kao samostalno jelo. On uopće ne mora biti prilog, od porcije dobro začinjenog pečenog krumpira će najesti svatko, a pri tom se može i uživati u mirisu aromatičnih začina. Krumpir pečen i začinjen na ovaj način je stvarno slastan, a dok se peče sve miriši na kumin i korijandar – raj!
Kod ovog krumpira me vodila misao o ljubljenom pomfritu ali na malo zdraviji način, s malo manje masnoća. Naravno uz pečeni krumpir je obavezan i ljuti kečap, a u ovom slučaju njega glumi pikantna šalša.
Kako je prošli tjedan naš omiljeni plac bio prepun štandova s krasnom, svježom potočarkom tako smo riješili i pitanje salate. Malo maslinovog ulja, malo morske soli i kompletan ručak je bio na stolu za čas. 🙂
SASTOJCI
1 kg krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica kumina
½ žličice zrna korijandera
4 – 5 zrna pimenta
1 žlica crvene mljevene paprike
krupna morska sol
svježe mljeveni papar
za ljutu šalšu
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 crvena ljuta papričica
2 žlice maslinovog ulja
1 konzerva pelata
1 žličica šećera
1 žličica kakaoa
1 žličica aceta balsamica
sol po ukusu
malo svježeg nasjeckanog peršina
POSTUPAK
- Krumpire prvo dobro operite, ako je potrebno izribajte ih čistom spužvicom ili četkicom. Narežite ih na četvrtine, ako su manji može i na polovice, a ako su jako veliki može i na osmine.
- Stavite kuhati krumpir u puno hladne vode i kuhajte ga dok malo ne omekša, ali je i dalje al dente.
- Odmah ga izvadite iz vode i ostavite sa strane da se prohladi.
- U mužaru izmiješajte kumin, korijandar, piment i crvenu papriku pa sve sameljite što sitnije možete.
- U posudi za pečenje izmiješajte maslinovo ulje i samljevene začine, dodajte krumpir i dobro ga provrtite kako bi ga začini i ulje obložili. Posolite ga krupnom morskom solju i posipajte svježe mljevenim paprom.
- Pecite krumpir u prethodno zagrijanoj pećnici pri 190 stupnjeva dvadesetak minuta.
- Poslužite ga odmah uz ljutu šalšu i salatu po izboru.
za ljutu šalšu
- Sitno narežite luk, češnjak nasjeckajte, ljutu papriku narežite na sitne komadiće, a sjemenke bacite ili sačuvajte ovisno o tome koliko ljuto možete podnijeti.
- Pelate nasjeckajte i sačuvajte njihov sok.
- Na zagrijanom maslinovom ulju prepržite luk, samo da uhvati malo boje pa mu dodajte malo vode i tako ga pirjajte dok potpuno ne omekša i sva voda ne ishlapi.
- Dodajte češnjak i papričicu pa i njih kratko još propirjate, tek toliko da češnjak zamiriši.
- Odmah dodajte nasjeckane pelate i njihov sok. Smanjite vatru i sve krčkajte lagano dok se malo ne zgusne.
- Dodajte kakao, šećer i aceto balsamico, doradite okus solju pa sve kratko još prokuhajte kako bi se arome prožele.
- Na kraju umiješajte i sjeckani peršin.
- Šalšu možete poslužiti vruću uz pečeni krumpir, ali meni je još bolje kad je šalaša hladna, a krumpir vruć – direktno iz pećnice.
11 Comments
nama ne prođe tjedan da ne jedemo krumpire u sličnoj verziji..
ili ih strpam u pećnicu, začinjene sa svih strana, pečem pola sata na 200 i onda još upalim 5 minuta grill da budu hrskavi do besvijesti, ili ih napravim ovako.
oboje smo veliki fanovi pečenih/prženih krumpirića ali radije jedem prvu verziju.
Obično uz ajvar.
🙂
ovi gore izgledaju divno!
Sviđa mi se novi look bloga.
ja baš i nisam obožavatelj pommes fritesa ali ovakav aromatični krumpir uvijek može, pogotovo onaj koji se zalijepi za lim u kojem se pekao. Iskreno najviše mi je sline izvukla šalša.
Molim objašnjenje što je to "piment"?
Također, "kakao" u ljuti umak? Zbog čega? The li može bez kakaa?
Piment je vrsta začina, odn. bobice biljke pimenta dioica. Izrazito je aromatičan, a mirisom podsjeća na cimet, klinčić i muškatni oraščić, okusm je najsličniji papru.
Može ga se nabaviti u bolje opskrbljenim trgovačkim centrima, ovaj koji sam koristila u receptu je od Nadaline.
Kakao daje jednu laganu gorku notu jelu, nipošto nije nužan i ne treba ga stavljati ako mislite da vam neće odgovarati. Umak će bez njega biti malo svjetliji i eventualno kislkastiji. 🙂
Hvala na odgovoru.
Za vikend ću probati svoju verziju ovog recepta 🙂
Ja jako volim peceno u ljusci sa dosta maste fina vecera se moze napraviti.
komplicirate bez potrebe. mladi krumpir je prava stvar na sve nacine… ovo nije nesto sto se moze naci u kuci a bogami necu traziti piment i slicno radi krumpira! a da me netko ponudi sa gore navedenim.. pohvalio bih!
Slažem se da je nepotrebno samo zbog ovog recepta tražiti piment i ostale začine. Ja ih uvijek imam doma jer ih volim i često koristim, ali kupiti ih samo za jedno jelo bi bila glupost. Ovako pečen krumpir će biti jednako ukusan i s bilo kojom drugom kombinacijom začina. Mislim da bi mediteranska kombinacija bila također divna ili sa dodanim cijelim češnjakom… Bezbroj je kombinacija, naravno okus će biti drugačiji od ovog, ali to ne znači da je će biti lošiji. 🙂
svida mi se recept.Kak volim krumpir bum ga pobala!
mmm ovo izgleda sehr gut!
Fenomenalno!