deserti, dolcela, jagode, pavlova

Pavlova rolada s jagodama

Prve jagode uvijek pojedemo same, samo oprane i narezane, jer ih se toliko zaželimo preko zime da im ništa ne želimo dodavati. Nakon tog prvog proljetnog gastro užitka slijede svi mogući deserti u kojima one vode glavnu riječ. Pavlova s jagodama se tako uvijek nametne kao prvi izbor, a da ne bi bila uvijek ista, ovaj put sam je napravila u formi rolade.
Pavlova rolada vjerojatno je najljepši i najjednostavniji desert koji možete pripremiti u sezoni jagoda. Osnova rolade je nježna beze kora koja je s vanjske strane lagano hrskava dok je s unutrašnje pjenasta i sočna.
Ako vas, možda, već i sam spomen beze kora lagano plaši, svi znamo koliko one znaju biti izazovne za pripremu, ali u ovom slučaju nema mjesta strahu. Njezina priprema je jednostavna, a ako je i ne napravite točno oprostit će vam se i pokoja greškica.


Beze kora za Pavlova roladu

Postupak pripreme je jednak kao i kod svakog bezea – bjelanjke treba umutiti u čvrsti snijeg uz dodatak šećera. Ja im uvijek dodam i malo soli te limunov sok za stabilizaciju, ali i okus. Na kraju im treba dodati i umiješati Dolcela Gussnel koji je (kako i samo pakiranje kaže) idealan za beze kore. Mjera koju vam donosim u receptu dovoljna je za jedan manji lim za pečenje, približno  23 x 31 cm. Oko pečenja nema nikakve filozofije, kora se prvo peče na relativno visokoj temperaturi od 180 stupnjeva, a zatim na nešto nižoj, oko 150 stupnjeva.
Kada je pečena, koru treba prebaciti na čisti papir za pečenje (ili krpu za old school metodu) koji ste dobro posipali šećerom u prahu, te je ostaviti da se ohladi.
Ako imate iskustva s roladama, vjerojatno će vam prvi instinkt biti da je vruću zarolate kao što radimo s biskvitnim roladama. Ovdje to ipak nije potrebno jer kora hlađenjem omekša i postaje podatna za rukovanje.


Pavlova rolada i čime je nadjenuti

Kako što sam već rekla – na sam spomen Pavlove, prava asocijacija su mi jagode. Tako sam napravila i u slučaju ove rolade – nadjenula sam je s jagodama. Sezona im je na početku i treba ih maksimalno iskoristiti, ali u ljetnim mjesecima odličan odabir su breskve i sve bobičasto voće koje možete naći.
Krema za ovu roladu može biti potpuno jednostavno tučeno vrhnje ili kombinacija vrhnja i krem sira. Ipak, ovaj put sam odlučila ići na nešto složeniju kremu kako bi iskoristila dio žumanjaka. Tako sam skuhala klasičnu slastičarsku kremu koju sam obogatila mascarpone sirom i Dolcela Bourbon vanilija šećerom
Zarolanu Pavlovu ukrasila sam s preostalom kremom, narezanim jagodama, listićima badema i kokosa. Mislim da joj više od toga ni ne treba.
Pojeli smo je za nekoliko sati, a to se još nije dogodilo; to vam sve govori. 😀
Pavlova rolada jednostavno je savršeni proljetni desert.

SASTOJCI:
Za koru:
4 bjelanjka
prstohvat soli
150 g šećera
1 žličica limunovog soka
1 žlica Dolcela Gussnela
šećer u prahu za posipanje

Za nadjev:
2 žumanjka
20 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
20 g Dolcela Gussnela
200 ml mlijeka
250 g mascarpone sira
250 g jagoda, opranih i narezanih

Za ukrašavanje:
2-3 jagode
listići badema
listići kokosa
bobičasto voće po želji

POSTUPAK:

Za koru:
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih miješajte mikserom dok se ne zapjene.
Malo po malo dodajte šećer, neprestano miješajući dok se sve ne pretvori u sjajni i čvrsti bijeli snijeg.
Zatim dodajte limunov sok i škrobno brašno pa još jednom sve dobro promiješajte.
Manji lim za pečenje (cca 23 x 31 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega prebacite snijeg od bjelanjaka.
Poravnajte ga i zagladite kako bi se ravnomjerno rasporedio po cijelom limu.
Snijeg od bjelanjaka pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite ga još 15 – 20 minuta ili dok ne počne dobivati nježnu, zlatnu boju.
Pečeni beze izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na novi list papira za pečenje (ili čistu kuhinjsku krpu) koji ste posipali s 1 – 2 žlice šećera u prahu.
Pažljivo odstranite stari papir za pečenje pa ostavite koru da se dobro ohladi.
Ohlađenu koru premažite kremom i posipajte nasjeckanim jagodama.
Pažljivo sve zarolajte u roladu pomoću papira za pečenje ili krpe.
Ovako pripremljenu roladu stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se dobro stisnula.
Ohlađenu ukrasite prostalom kremom, jagodama i listićima badema i kokosa.
Narežite je na kriške i poslužite.
Za kremu:
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, bourbon vanilija šećerom i Gussnelom.
Od 200 ml mlijeka oduzmite nekoliko žlica pa i njih dodajte žumanjcima.
Sve sastojke dobro umutite u glatku smjesu.
Preostalo mlijeko zagrijavajte u primjerenoj posudi do vrenja.
Maknite ga s vatre pa mu dodajte pripremljenu mješavinu od žumanjka, šećera i Gussnela.
Vratite sve na laganu vatru i energično miješajte pjenjačom dok ne dobijete gustu, ali glatku, žutu kremu.
Prebacite kremu u zdjelicu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađenu kremu razradite mikserom kako bi malo omekšala pa joj dodajte mascarpone sir.
Miješajte dok se sve ne pretvori u homogenu kremu.
Ovom kremom nadjenite roladu, a ostatak iskoristite za dekoraciju.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.