deserti, dolcela, kolači, kuglof

Mramorni kuglof na lakši način

Mramorni kuglof

Kuglof je zaštitni znak blagdana i gotovo da je obavezni dio svakog božićnog stola. Čini mi se da pitanje nije hoćete li i vi peći kuglof, već kakav ćete kuglof peći.  😀 A izbor je zbilja bogat. Možete se odlučiti na klasične recepture s kvascem i grožđicama namakanim u rumu, možete ići na moderne verzije s čokoladom i lješnjacima ili pečenom bučom ili možete napraviti mramorni kuglof.
Ipak, za sve vas kojima se kuglof čini kao preveliki ili komplicirani zadatak, imam super brzo i jednostavno rješenje. Napravite ga od Dolcela mješavine za muffine. Uzmite običnu i čokoladnu mješavinu i napravite sočni mramorni kuglof bez ikakvih komplikacija.

Znam da će ambiciozni slastičari amateri na ovu izjavu frktati nosom, ali vjerujte mi da su ove dvije mješavine odlično rješenje za pripremu slastica. Spasit će vam dan kad nemate vremena, a baš vam se jede nešto slatko. Isto tako, mješavine možete koristiti na kreativne načine i u mnogim drugim receptima pa ih tako transformirati i u brownie, torte, cake-pop kuglice i slično.
Naravno, kako bi naš kuglof imao onaj pravi blagdanski šmek možemo mu dodati malo grožđica, neki fini liker, rum ili koricu naranče. Na kraju pečeni kuglof treba samo ukrasiti šećerom u prahu ili šećernim preljevom, posipati ga čokoladnim zvjezdicama koje se također nalaze u pakiranju mješavine za maffine i zrnima nara. Jednostavno i brzo, a vrlo efektno. Ovako pripreman kuglof odlična je aktivnost u koju možete uključiti i klince, a onda na kraju dana uživati u plodovima vašeg rada.

Kako napraviti mramorni kuglof na brži način

SASTOJCI:
za svjetlu smjesu:
30 g grožđica
2-3 žlice ruma ili narančinog soka
1 vrećica Dolcela Muffins mješavine
1 jaje
50 ml ulja
125 ml mlijeka
ribana korica 1 naranče
Za tamnu smjesu:
1 vrećica Dolcela Čokoladni Muffins mješavine
1 jaje
100 ml ulja
150 ml slatkog vrhnja
2 žlice teranina ili ruma
2 -3 žlice čokoladnih zvjezdica iz pakiranja s mješavinom
Za šećernu glazuru:
100 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

POSTUPAK
Za svijetlu smjesu:
U zdjelici pomiješajte grožđice i rum ili narančin sok za bezalkoholnu verziju. Ostavite ih da se namaču dok pripremate smjesu.
U zdjelu za miješanje prvo stavite mješavinu za muffine.
Dodajte jaje, ulje, mlijeko i narančinu koricu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Nakon toga namočene grožđice ocijedite i žlicom umiješajte u smjesu.

Za tamnu smjesu:
U zdjelu za miješanje stavite mješavinu za čokoladne muffine.
Dodajte jaje, ulje, slatko vrhnje i teranino pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Na kraju u smjesu žlicom umiješajte čokoladne zvjezdice.
Za pripremu kuglofa:
Manji kalup za kuglof, promjera oko 20 cm, premažite uljem i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.
Višak brašna/mrvica otresite iz kalupa pa u njega rasporedite pripremljene smjese.
U kalup naizmjence stavljajte žlicu svijetle i tamne smjese dok ih sve ne potrošite.
Na kraju sve lagano promiješajte nožem kako bi postigli mramorni efekt.
Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na rešetku.
Ostavite ga u kalupu da se malo ohladi, a tek onda pažljivo maknite kalup.
Kuglof potpuno ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu ili šećernom glazurom.
Za šećernu glazuru:
U zdjelici pomiješajte sve sastojke kako bi dobili glatku i gustu bijelu glazuru.
Pažljivo je prelijte preko kuglofa i posipajte čokoladnim zvjezdicama.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.