
Ljubitelji raskošnih slastica doći će na svoje s ovom tortom. Ona je prava okusna bomba, neodoljivo je kremasta i prepuna hrskavih lješnjaka. Iako se na prvi pogled može činiti zahtjevnom za izradu situacija je upravo suprotna. Monte torta toliko je jednostavna za izradu i oduzet će vam jako malo vremena. Vjerujem da je upravo zbog svega toga monte torta stekla kultni status i postala miljenica dječjih rođendana i ostalih slavlja.

Baza torte je prozračni biskvit od bjelanjaka posipan lješnjacima. Kad se biskvit ohladi premazuje se bogatim slojem Lino Lade Gold, posipa keksima, a zatim premazuje kremama od vanilije i čokolade.
Kreme su klasične kreme s pudingom koje su uvijek odličan izbor za nadjevanje kolača i torti, neodoljivo su ukusne, dovoljno su čvrste i brzo se pripremaju. Uvijek ih pripremam s Dolcela pudingom, a ovaj put sam koristila Dolcela pudinge od vanilije i čokolade.
Na kraju tortu treba samo premazati s malo tučenog slatkog vrhnja i ukrasiti je po želji. Ako želite možete je ostaviti i bez završnog sloja jer monte torta je i bez njega dekorativna i lijepa.

Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 130 g šećera
- 100 g brašna
- 150 g pečenih i nasjeckanih lješnjaka
- 500 ml mlijeka
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 žlica brašna
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 125 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- 1 Dolcela puding od čokolade
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 žlica brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 125 g maslaca
- 200 g Lino Lade Gold
- 5 – 6 keksa s maslacem, grubo nalomljenih
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- U čistoj zdjeli miksera pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte električnim mikserom dok se ne zapjeni.
- Dodavajte žlicu po žlicu šećera i neprestano sve miksajte dok se sve ne pretvori u sjajan i čvrsti snijeg.
- Na kraju umiješajte brašno dok miješate mikserom na najmanjoj brzini.
- Kalup za torte promjera 24 – 26 cm obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite pečene i nasjeckane lješnjake.
- Preko lješnjaka rasporedite smjesu za biskvit od bjelanjaka i brašna.
- Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
- Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na rešetku za hlađenje.
- Kada se biskvit ohladi premjestite ga na tanjur za posluživanje i premažite ga slojem Lino Lade Gold i posipajte nalomljenim keksima s maslacem.
- Ovako premazan biskvit ponovno omotajte metalnim obručem za torte pa ga nadjenite prvo kremom od vanilije, a zatim kremom od čokolade.
- Poravnajte kreme pa sve ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se stislo.
- Ohlađeno izvadite iz hladnjaka, pažljivo maknite obruč i na kraju tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Po želji je ukrasite ribanom čokoladom i sjeckanim lješnjacima i odmah poslužite.
- Odmjerite 500 ml mlijeka pa mu oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
- Dolcela puding od vanilije izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom i mlijekom koje ste prije odvojili.
- Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
- Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
- Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
- Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast.
- Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
- Odmjerite 500 ml mlijeka pa mu oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
- Dolcela puding od čokolade izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom, kakaom i mlijekom koje ste prije odvojili.
- Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
- Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
- Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
- Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast.
- Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
- Lino Ladu Gold ćete lakše namazati na tortu ako je lagano zagrijete. To je najjednostavnije napraviti tako da staklenku uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta.