Prošlo je mjesec i pol od mog posljednjeg posta i mogu vam reći da me to totalno iznerviralo danas. Obećala sam si da više neću raditi takve velike pauze u objavljivanju recepata. Ionako stalno nešto kuham, fotkam i snimam, materijala gotovog imam i nema razloga da ga ne objavljujem redovito. Jedino čega mi konstantno i kronično nedostaje je vremena. 😀
Znam da sam vam to već milijun puta rekla, ali stvarno je tako, jednostavno su mi dani prekratki, a obaveza previše. Na kraju dana, kada obično pišem postove za blog, budem toliko umorna da jedva čekam leći. Lažem tada samoj sebi da ću sutra napisati taj davno obećani recept pa tako prođe dan, dva, tri i mjesec i pol. 🙂
Jedno od obećanja koje strpljivo čeka da ga ispunim su i ove pavlove u mini verziji. Iako na blogu već godinama postoji recept za pavlove u čokoladnoj verziji odlučila sam napisati i recept za ove malene. Više je razloga tome – prvi je svakako jer su one apsolutni hit na svim mojim radionicama i osim što su vrlo ukusne, one su i fotogenične. To vam je dobitna kombinacija za svakog gastro blogera. 😀
Osim toga jako ih jednostavno napraviti, a izvrsne su u kombinaciji sa svim voćem. Posebno se vole s jagodama, ali kako je njihova sezona pri kraju predlažem vam da ih isprobate i s malinama, borovnicama ili ribizima čije vrijeme tek dolazi.
Ipak, moram vam priznati da moj razlog za spremanje ovih malih pavlova nije bio samo gurmansko-blogerski. Naime, nedavno sam dala intervju za Liderov prilog Trend te sam za njih htjela pripremiti jedan efektan ljetni desert. Pavlove su mi se nekako same od sebe tu nametnule. Osim recepata trebala sam fotkati i sebe za taj članak, mislim nisam trebala, ali htjela sam imati neku malo recentniju fotku. E tu su nastali problemi, em nisam baš presretna kad sam ispred objektiva, em je jako, jako teško uhvatiti samog sebe te pri tom izgledati normalno. 😀
Ipak, čini mi se da sam uspjela napraviti pristojan autoportret.
Ako vas zanima o čemu sam sve govorila za Lider Trend onda ga svakako potražite na kioscima, bit će u prodaji cijelo ljeto. Ako ste ovdje pak samo zbog recepta onda će vam biti drago čuti da smo došli do kraja ovog posta – slijedi recept. 🙂
- 4 bjelanjka
- 250 g šećera
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica gustina
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g jagoda
- Nekoliko listića mente
- Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
- Miješajte bjelanjke mikserom dok se ne zapjene pa dodajte šećer jednu po jednu žlicu i nastavite miješati. Miješajte dok smjesa ne postane sjajna, a šećer otopljen.
- Nježno umiješajte, jabučni ocat, vaniliju i gustin.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i lagano ga namastite uljem ili maslacem pa na njega žlicom ili slastičarskom vrećicom vadite hrpice bjelanjka. Svaku hrpicu formirajte u što pravilniji disk te vodite računa o razmaku između svake.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici 30 – 45 minuta.
- Kada krenu lagano tamnjeti tada su pečene. Ugasite pećnicu i odškrinite vrata, ali ostavite pavlove u pećnici da se polagano hlade.
- Nakon toga ih izvadite i ohladite potpuno.
- Ohlađene pavlove premažite tučenim slatkim vrhnjem sjeckanim jagodama i listićima mente.