breskve, deserti, dolcela, maline, torta

Ljetna torta s kremom od vanilije, breskvama i malinama

Bogate slojevite torte nekako su postale zaštitni znak moje suradnje s Dolcelom.
Uistinu uživam smišljati nove kombinacije okusa i pratiti sezone kroz sve te raskošne deserte, a ljeto je toliko bogato okusima da nije ni najmanje teško osmisliti još jednu novu tortu.
Ipak, ljetne vrućine nisu za komplicirano i dugotrajno pečenje, upravo zbog toga sam ovu tortu maksimalno pojednostavnila. Time nimalo nisam umanjila njen okus, ona je i dalje raskošna i potpuno dekadentna ljetna torta. Inspiracija okusa bio mi je slavni desert Peach Melba o kojem sam vam davno pisala. Ipak ovdje je riječ samo o inspiraciji jer ova je torta priča sama za sebe. Prozračna je i ukusna s kremom od breskvi i malinama.


Breskve sam ukomponirala u kremu tako da sam ih prvo skuhala, zatim izblendala u glatki pire i naposljetku zgusnula Dolcela želatinom. Kad su se ohladile pomiješala sam ih sDolcela kremom od vanilije. Možemo reći da sam ovdje malo varala s kremom iz vrećice, ali ljeto je i treba maksimalno skratiti kuhanje. Jel tako?
Ako dodatno želite pojednostavniti pripremu onda breskve skuhajte dan ranije. Sutradan samo ispecite biskvit, zamutite kremu i složite tortu. 😀
Ljetna torta u osnovi ima biskvit koji je lagan i prozračan, pravi ljetni, peče se poprilično kratko i za njega će vam trebati samo osnovni sastojci – jaja, brašno, šećer i Gussnel.
Svemu tome na kraju sam dodala puno svježih malina pa sve premazala tučenim vrhnjem. Za završni touch donji dio torte premazala sam šlagom obojenim mojim omiljenim bojilom – dehidriranim malinama u prahu. Čini mi se da je ispalo baš lijepo pa evo i recepta.

Ljetna torta

Ljetna torta s kremom od vanilije, breskvama i malinama

SASTOJCI:
Za biskvit:

6 jaja
180 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
160 g glatkog brašna
40 g Dolcela Gussnela
1 žličica Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli

Za žele od breskve:
4 velike breskve
250 ml vode     
2 žlice šećera
sok ½ limuna
1 Dolcela želatina

Za kremu od vanilije:
1 pakiranje Dolcela kreme za kolače okusa vanilije
400 ml mlijeka
100 g slatkog vrhnja

Za nadjev:
200 g malina

Za dekoraciju:
400 g slatkog vrhnja
2 žličice dehidriranih malina u prahu ili crvene prehrambene boje
100 g malina


POSTUPAK:

Za biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje. Vodite računa o tome da ukoliko koristite kalup promjera 18 cm na kraju ćete imati 6 tankih biskvitnih kora, a ako koristite kalup od 20 cm imat ćete 4 biskvitne kore.
U zdjeli za miješanje pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.
Sve dobro miješajte mikserom dugo i uporno dok se sastojci ne pretvore u jako svjetlu i pjenastu smjesu.
Brašno, Gussnel, prašak za pecivo i sol dobro promiješajte pa ih prosijajte u smjesu od jaja i šećera.
Napravite to u dva tri navrata i nakon svakog ručno sve promiješajte pjenjačom.
Cilj je da sačuvate što više zraka u smjesi.
Kada umiješate sve sastojke smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki rasporedite u kalup za torte.
Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 30 minuta, ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečene biskvite ostavite desetak minuta u isključenoj pećnici, a zatim ih pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Kad se ohlade svaki biskvit prerežite po dužini na pola kako bi dobili četiri jednake kore.
Tortu slažite tako da prvo stavite jednu koru na pladanj za tortu, a zatim je premažite tankim slojem kreme.
Na sloj kreme posložite maline pa sve premažite s još malo kreme.
Zatim prekrijte sve drugom korom i ponovite postupak slaganja voća i kreme dok ne potrošite sve kore.
Ovako pripremljenu tortu obložite tučenim slatkim vrhnjem, a zatim je odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se krema dobro stisnula.
Ohlađenu tortu na kraju ukrasite svježim malinama i poslužite.

Za žele od breskve:
Breskve operite i narežite na kockice pa ih prebacite u lonac.
Dodajte šećer, vodu i limunov sok pa sve kuhajte na laganoj vatri dok breskve potpuno ne omekšaju.
Kad breskve omekšaju, štapnim mikserom usitnite ih u gusti sok ili pire.
Želatinu u zdjelici pomiješajte s malo vode i ostavite je nekoliko minuta da nabubri.
Nabubrenu želatinu umiješajte u pire od breskvi i sve kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi.
Prebacite sve u zdjelicu i ostavite da se potpuno ohladi i stisne.
Ovako pripremljeni žele umiješajte u kremu od vanilije.

Za kremu od vanilije:
Pomiješajte prašak za kremu od vanilije s mlijekom i slatkim vrhnjem pa miješajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u čvrstu gustu kremu.
Ovoj kremi dodajte ohlađeni žele od breskve i sve još jednom dobro izmiješajte kako bi se povezalo u finu kremu.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene biskvite.

Za dekoraciju:
Slatko vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag.
Odvojite jednu trećinu šlaga pa mu dodajte prah malina ili nekoliko kapi crvene prehrambene boje. Dobro sve promiješajte kako bi se šlag ravnomjerno obojao.

Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.