Blagdani su za mene dobili posebnu čar onog trenutka kad sam postala majka. Iako sam ih voljela i prije nisam se toliko zamarala njima, za mene su to bili tek slobodni dani za odmor i pretjerivanje u hrani i piću. 😀
Djeca sve promijene pa tako i moj doživljaj blagdana. Sada želim da svaki Božić bude baš poseban, da svojoj maloj zvjerki napravim pravi ugođaj, da se na božićno jutro jednako raduje i poklonima i kolačima i obiteljskom ručku. Upravo zbog toga sam počela raditi i stvari za koje sam prije mislila da nikad neću. No, nikad ne reci nikad. 🙂
Jedna od stvari za koju sam kategorički govorila ‘NIKAD’ je kućica od medenjaka – gingerbread kućica, a ona je sada stalni postav našeg blagdanskog dekora.
Prvi put sam je radila prije četiri godine i tada sam tom projektu pristupila s najvišim stupnjem koncentracije i ozbiljnosti. Naime, vidite, te kućice prati neki glas da su komplicirane i teške za izradu, da za njih treba puno vremena i strpljenja. Baš zato sam za prvi put u projekt uključila i svog tatu koji je poprilično genijalan za sve što uključuje pedantnost i strpljenje. Ipak, ta prva gradnja je odagnala sve predrasude koje sam o gingerbread kućicama imala. Njih zapravo uopće nije komplicirano napraviti, strpljenje vam je potrebno – to da, ali njihova izrada je zapravo prava igra i zabava. Posebno ako u projekt uključite i klince. U konačnici nije ni važno da kućica bude pod špagu, važno je da se svi veselimo i zabavimo. 🙂
Ove godine sam pred sebe stavila novi zadatak – napraviti šarenu i veselu kućicu s Kraševim proizvodima. Zbilja sam si dala oduška s ovom, nakitila sam je svime i svačim, a što je najvažnije malena je totalno oduševljena njom.
Ako vas brine samo pečenje konstrukcije, znajte da uvijek možete ovako ukrasiti i kupovnu kućicu. Ali i domaću nije nikakav problem napraviti, sve što vam treba je čvrsto tijesto i kartonski model po kojem ćete je izrezivati (pogledajte ovaj i ovaj).
Ja vam u nastavku donosim upravo takav jedan recept plus moj prijedlog za ukrašavanje.
Ovog puta sam u receptu koristila margarin, znam da će se sad mnogi šokirati, ali nemojte – imam dobar razlog za to. Naime, ova kućica je čisto dekorativne prirode i nitko je neće zapravo jesti pa mi se činilo najrazumnije koristiti jeftiniju namirnicu.
Što se same dekoracije tiče, krov sam ukrasila Kraš žele bombonima i Ki-ki xmas gumiozama, Vic štapiće sam iskoristila za dovratnike, prozore i oluke, Baton keksi su nosivi stupovi, a Choco Napolitnaka je dimnjak. Na kraju sam posipala i malo čokoladnih mrvica oko kućice kao dekor.
Nadam se da vam se sviđa ova moja šarena božićna koliba, meni izgleda kao da je izašla ravno iz kakve bajke. 😀
- 250 g margarina
- 150 g šećera
- 7 žlica meda
- 600 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 4 žličice đumbira u prahu
- 1 žlica cimeta
- 1 žličica kardamomoa
- prstohvat soli
- za royal icing
- 1 bjelanjak
- 250 g šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
- 1 vrećica Kraš žele bombona
- 1 vrećica Vic slanih štapića
- 1 vrećica Ki-ki xmas gumioze
- 4 Baton keksa
- 2 – 3 Kraš čokoladne napolitanke
- malo Kraš čokoladnih mrvica
- Nad laganom vatrom otopite maslac, šećer i med.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sve začine.
- Dodajte otopljeni šećer i maslac brašnu te zamijesite čvrsto tijesto. Ako vam se tijesto ne bi dobro povezivalo dodajte mu vrlo malo vode.
- Tijesto oblikujte u kuglu pa ga podijelite na 4 jednaka dijela.
- Svaki dio razvaljajte na debljinu od 4 – 5 mm i od njega izrezujte stranice kuće pomoću kartonskih šablona. Potrebno je izrezati dvije prednje strane, dvije bočne i dvije za krov. Također, ne zaboravite izrezati vrata i prozore na željenim mjestima.
- Izrezane stranice kuće oprezno prebacite na lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 10 minuta.
- Od preostalog tijesta izrezujte oblike koje želite i planirate koristiti za uređenje okoliša same kućice. Ako neke oblike želite objesiti na bor onda ih prije pečenja probušite slamčicom.
- Pečene stranice kućice dobro ohladite.
- Napravite royal icing tako da pomiješate bjelanjke, limunov sok i šećer u prahu. Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i krenite sa sastavljanjem kuće.
- Prvo istisnite malo icinga na bočne bridove prednje stranice.
- Naslonite na njih bočne stranice i tako lagano sve lijepite dok ne zalijepite sve četiri stranice kuće.
- Ostavite da se dobro učvrsti, najbolje u nekoj hladnoj prostoriji ili na balkonu.
- Kad je čvrsto, oprezno zalijepite krov. Držite ga neko vrijeme da ne klizne, a kad ste sigurni da je sve dovoljno čvrsto bacite na ukrašavanje.
- Prvo ukrasite krov gumenim i žele bombonima. Žele bombone narežite na manje komade i lijepite ih na krov pomoću royal icinga. Isto napravite i s Ki-ki gumiozama.
- Na bočne strane kućice zalijepite Baton kekse kao nosive grede.
- Prozore i vrata obrubite slanim štapićima.
- Čokoladnu napolitanku zalijepite na krov kako bi glumila dimnjak.
- Okoliš uredite s preostalim oblicima i Kraš čokoladnim mrvicama.