
Pomalo sam opsjednuta krafnama u posljednje vrijeme. Stalno razmišljam o njima i isprobavam razne kombinacije, nije mi teško pripremati ih dva – tri dana i strpljivo čekati dok tijesto fermentira u hladnjaku.
Ipak, zapitala sam se mogu li na brži način dobiti dobre krafne, jer ruku na srce, nemamo uvijek vremena za dugu i polaganu pripremu. Upravo tu mi je u pomoć uskočila Podravka i njihova Mješavina za fritule i krafne.
Iako inače nisam sklona prečicama u kuhanju i pečenju ova mješavina me zaintrigirala. Sastav joj je dobar – brašno, šećer, sol i mlijeko u prahu… Sve ono što i inače ide u tijesto za krafne. Ipak, stvar koja me najviše zaintrigirala je vrijeme pripreme koje ne traje duže od dva sata. Pa fantastično, zar ne?
Jednostavno sam morala isprobati ovako pripremiti krafne i uvjeriti se da je moguće uz ovako malo truda postići zbilja dobre rezultate.
Pratila sam upute s pakiranja u potpunosti. Dodala sam tek nekoliko sitnica za bolju aromu tijesta, a rezultate upravo gledate. Zar nisu divne?

Što još možemo s Mješavinom za fritule i krafne
E sad, s obzirom na to da je priprema ovih krafni bila vrlo brza i jednostavna morala sam stvari malo zakomplicirati s nadjevom. Odlučila sam ih puniti kremom od vanilije, a za dozu kiseline dodala sam Podravkin džem od marelice. Za mene je ovo dobitna kombinacija i nadam se da ćete joj dati šansu.

Mješavina za fritule i krafne mi se toliko svidjela da sam morala isprobati ovako napraviti fritule. Mješavina jako dobro funkcionira i u ovoj ulozi, a fritulice koje sam dobila su jako mekane i prozračne. Njih sam još vruće uvaljala u mješavinu sitnog šećera i cimeta, a pojele su se brzinom munje.
Jednostavno neodoljivo.
Recept za krafne s kremom od vanilije i džemom od marelice
SASTOJCI:
Za krafne:
1 kg Mješavine za fritule i krafne Podravka
70 g svježeg kvasca
70 ml ulja
3 jaja
4 žlice ruma
260 ml mlake vode
ribana korica jednog limuna
sjemenke pola mahune vanilije
1 l suncokretovog ulja, za prženje
Za posipanje:
50 g sitnog kristal šećera
ostrugane sjemenke pola mahune vanilije
Za kremu:
300 ml punomasnog mlijeka
1 Dolcela vanilin šećer
50 g šećera
3 žumanjka
30 g Dolcela gussnela
prstohvat soli
200 ml slatkog vrhnja
200 g Podravka džema od marelice
POSTUPAK:
Za krafne:
Mješavinu za fritule i krafne stavite u zdjelu samostojećeg miksera.
Dodajte namrvljeni svježi kvasac, ulje, jaja, rum, vodu, naribanu koricu limuna i vaniliju.
Mijesite sve na mikserom, nastavkom (kukom) za tijesto na niskoj brzini. Tijesto je potrebno dobro umijesiti kako bi postalo glatko i elastično, barem 15 minuta ili dok ne prođe tzv. windowpane test.
Umiješeno tijesto oblikujte rukama u kuglu, prebacite ga u čistu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom te ga ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči. Oko 30 minuta.
Udvostručeno tijesto premijesite pa ga zatim razdijelite na manje komade težine oko 70 g.
Svaki komad tijesta rukama oblikujete u kuglicu – krafnu.
Složite krafne na lim za pečenje koji ste lagano pobrašnili i vodite računa o razmaku.
Pokrijte ih folijom ili važnom krpom i ostavite ih da se podižu još 60 minuta na sobnoj temperaturi.
U velikom i dubokom loncu ili fritezi zagrijte suncokretovo ulje na 170 stupnjeva.
Pržite krafne tako da pažljivo rukama spustite jedenu po jednu u zagrijano ulje. Uvijek gornju stranu stavite prvu u ulje i nemojte pržiti više od 4 do 5 krafni istovremeno.
Pržite ih prvo dvije minute u poklopljenom loncu, zatim otklopite i pažljivo okrenite krafne te nastavite ih pržiti još 2 – 3 minute.
Pržene krafne izvadite iz ulja pomoću šupljikave žlice i odložite ih na kuhinjskom ubrusu kako bi se ocijedio višak masnoće.
Još tople krafne uvaljajte u mješavinu šećera i vanilije, a kada se potpuno ohlade nadjenite ih kremom od vanilije i džemom od marelice.
Poslužite ih i uživajte.
Za kremu:
Pomiješajte mlijeko i Dolcela vanilin šećer u loncu debljeg dna pa zagrijte sve do točke vrenja.
Dok se mlijeko grije u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, Dolcela gussnel i sol. Zatim dodajte 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo te sve dobro izmiješajte.
U zagrijano mlijeko polagano ulijte mješavinu iz zdjelice te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom, dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.
Kada se krema zgusne, maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
Izradite slatko vrhnje u šlag pa ga umiješajte mikserom u ohlađenu kremu.
Prebacite sve u slastičarsku vrećicu pa nadjenite pržene krafne.
Recept za brze fritule
SASTOJCI:
1 kg Mješavine za fritule i krafne
2 Dolcela praška za pecivo
ribana korica jedne naranče
700 ml hladne vode
3 jaja
1 žlica ruma
1 l ulja za prženje
Za posipanje:
50 g sitnog kristal šećera
1 žličica cimeta
POSTUPAK:
U zdjeli samostojećeg miksera izmiješajte Mješavinu za fritule i krafne s praškom za pecivo i koricom naranče.
Dodajte vodu, jaja i rum pa sve dobro mikserom izradite u mekano i glatko tijesto.
Ostavite tijesto da odmori 20 minuta na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme zagrijte ulje za prženje u velikom i dubokom loncu.
Pomoću dvije male žličice grabite po malo smjese i pažljivo je spuštajte u ulje formirajući fritule.
Pržite fritule nekoliko minuta sa svake strane dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
Pržene izvadite iz ulja pomoću šupljikave žlice i ostavite ih na kuhinjskom ubrusu da se ocijede od viška masnoće.
Još tople uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta i odmah poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom