deserti, dolcela, kolači

Kolač od jogurta s malinama

Kolač od jogurta s malinama

Ljetni mjeseci pravo su veselje za sve nas ljubitelje dobrih zalogaja. Tržnice su prepune domaćih proizvoda, a sočno voće poziva sa štandova. Iako obožavam zrele breskve, smokve i lubenice, nešto je posebno privlačno u bobičastom voću. Teško mi je reći što više volim – kupine, borovnice ili ribiz, ali ipak maline imaju posebno mjesto u mom srcu. Savršene male crvene bobice jednostavno su neodoljive pa ih guram u sve ljetne recepte koji mi padnu na pamet.
Kako ljetni mjeseci nisu vrijeme za dugotrajno grijanje uz pećnicu, tako su i moji recepti jednostavniji te uključuju minimalno pečenje.


Upravo takav je i današnji recept – riječ je o jednostavnom kolaču od jogurta s malinama. Za njega tek treba ispeći biskvit, a i njega čak možete zamijeniti podlogom od keksa. Sve ostalo je vrlo jednostavno. Treba samo napraviti glatki umak od malina, pomiješati ga s jogurtom, slatkim vrhnjem i želatinom te sve ohladiti.
Za završni detalj kolač sam prelila Dolcela crvenim preljevom za torte i mislim da tako postigla onaj WOW efekt uz tek malo truda.
Nadam se da vam se sviđa i da ćete ga isprobati već ovaj vikend, izvrsno paše uz zvuk cvrčaka i miris mora. Čak i ako nismo na moru, možemo maštati, zar ne. 🙂

SASTOJCI:
Za biskvit:
6 jaja
korica jednog limuna
120 g šećera
120 g brašna
prstohvat soli
Za umak od malina:
400 g malina
2 žlice šećera
Za kremu od jogurta:
1 vrećica Dolcela želatine
200 ml slatkog vrhnja
400 g grčkog jogurta
150 g šećera u prahu
Za preljev:
1 Dolcela crveni preljev za torte
2 žlice šećera
250 ml vode

POSTUPAK:
Za biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te tucite bjelanjke i prstohvat soli dok se ne zapjene. Dodajte 60 g šećera i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte s drugih 60 g šećera te im dodajte naribanu koricu jednog limuna. Miješajte ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti i svijetlo žute boje. Dodajte prosijano brašno te ga dobro umiješajte.
Na kraju umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od žumanjaka. Učinite to iz tri puta.
Dublji lim za pečenje (približno dimenzija 20×40 cm) obložite papirom za pečenje te u njega izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Poravnajte smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190°C, 7-10 minuta.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi dok pripremate kremu.
Za umak od malina:
Pomiješajte maline i šećer u lončiću te sve kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne pretvori u kašastu smjesu.
Maknite smjesu s vatre i protisnite je kroz sitno cjedilo kako bi dobili glatki umak.
Ostavite da se ohladi.
Za kremu od jogurta:
Želatinu pomiješajte s vodom prema uputama na pakiranju i stavite je da nabubri.
Slatko vrhnje zagrijavate do točke vrenja, a zatim smanjite vatru dodajte nabubrenu želatinu i sve kratko kuhate dok se želatina ne rastopi. Odmah maknite s vatre i ostavite sa strane da se malo prohladi.
U drugoj posudi pomiješajte grčki jogurt i šećer u prahu.
Zatim dodajte umak od malina te na kraju smjesu od vrhnja i želatine.
Sve dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili pa prelijte preko ohlađenog biskvita.
Ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se krema potpuno stisnula.
Za preljev:
U zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije žlice šećera i 2 – 3 žlice vode koje ste oduzeli od onih 250.
Preostalu vodu zagrijte do točke vrenja, maknite je s vatre i umiješajte u nju pripremljeni preljev.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući dok ponovno ne zaključa.
Ostavite preljev da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko kolača kao završni sloj.
Preljev će se stisnuti za petnaestak minuta i tada kolač možete narezati.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.