blagdani, deserti, keksi, kokos, kolači

Kokos roščići – okus djetinjstva na blagdanskom stolu

Kokos roščići

Prije nego se bacim na ovaj recept moram s vama podijeliti jednu potpuno nevezanu stvar. Po mom mišljenju Radio student je najbolja frekvencija koju trenutno možete slušati – kod njih nema maltretiranja s ‘All i want for christmas’ i sličnima. Evo upravo su me potpuno oduševili pomalo netipičnim blagdanskim setom i divnom Joni Mitchel koja sanja rijeku na kojoj bi odklizala daleko od svega.
Ponekad se i ja tako osjećam, posebno u ovom blagdanskom ludilu. 😀
Ali ipak, uz svu sjetu koju blagdani bude u meni, volim ih i radujem se tom miru božićnog jutra.  Radujem se gledanju filmova uz lampice i poslijepodnevnoj kavi uz keksiće i fetu panettonea. To mi je nagrada za dobro odrađen maraton nakuhavanja. Još da sve skupa ne pada na vikend, mojoj sreći ne bi bilo kraja. 😀

Kokos roščići totalna su klasika

A kad sam već (konačno) spomenula kekse moram se malo osvrnuti na današnji recept, ipak smo zbog njega ovdje.
Kokos roščići su totalna klasika, ništa novog nema u ovom receptu i sigurna sam da ste slične već spremali ili makar jeli.
Mi ih jako volimo, zapravo toliko ih volimo da smo skoro pojeli cijelu turu koju gledate na fotkama pa ću ih morat ponoviti danas ili sutra.

Ovi kokos roščići provjereni su i vrlo tradicionalni (koliko već nešto s kokosom to može biti) i vraćam im se već godinama. Recept je dakako iz legendarne zbirke dalmatinske kuhinje Dike Marjanović Radice.
Znate već da se uvijek prvo konzultiram s tom kultnom knjigom kad želim pripremiti nešto tradicionalno. Tako su i ovi kokos roščići njezin recept.
Kao i svaki njen recept ni ovome nije trebalo ništa posebno dodavati niti oduzimati, baš takvi jednostavni su onaj okus djetinjstva na blagdanskom stolu.
Ipak napisat ću vam recept i nastojat ću biti malo detaljnija od Dike kako bi ove roščiće mogli napraviti i ako ste potpuni kulinarski početnik.

Pa evo onda i recepta

SASTOJCI:

125 g maslaca, omekšanog

120 g šećera

ostrugane sjemenke iz 1 mahune vanilije

1 žumanjak

100 g ribanog kokosa (kokosovog brašna)

250 g brašna

½ žličice praška za pecivo

prstohvat soli

3 – 4 žlice slatkog vrhnja

Za posipanje:

100 g šećera u prahu

POSTUPAK:

Maslac i šećer stavite u zdjelu pa ih miksajte dok se ne pretvore u svjetlu, kremastu i prozračnu smjesu.

Dodajte vaniliju i žumanjak i nastavite sve miksati dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kokos i nastavite s miksanjem.

Brašno prosijajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa i njega umiješajte u smjesu od maslaca i šećera. Miješajte sve dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu.

Na kraju dodajte 3 – 4 žlice slatkog vrhnja i zamijesite čvrsto tijesto.

Od ovog tijesta grabite žlicom male hrpice pa svaku dlanovima oblikujte u roščić.

Složite roščiće na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje pa ih prije pečenja ubacite u hladnjak na 30 – 60 minuta.

Ohlađene roščiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 – 12 minuta ili dok ne dobiju vrlo nježnu zlatnu boju po rubovima. Ako napravite manje roščiće obavezno skratite vrijeme pečenja i držite ih na oku. 🙂

Pečene izvadite iz pećnice, ostavite ih na limu za pečenje da se hlade 3 – 4 minute, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Nakon što roščiće uvaljate u šećer u prahu vratite ih na topli lim za pečenje. Ostavite ih tako 5 minuta, a zatim ponovite postupak valjana u šećer.

Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih pospremite u limenu kutiju.

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.