
Jednostavni i brzi keksi s bananom zapravo su još jedna ideja kako potrošiti banane koje su na rubu potpune propasti. 🙂
Ne znam što je s tim bananama, ali kod nas se uvijek nađe nekoliko komada koje ignoriramo do zadnjeg trenutka. Srećom, prezrele se daju iskoristiti za svašta, najčešće ih ogulim i ubacim u škrinju kao materijal za smoothie ili zdravije sladolede (tzv. nice cream). Volim napraviti i kruh od banane, a za njega ideja ne nedostaje u bespućima društvenih mreža. I ja imam nekoliko verzija – mramorni, zdraviji ili ultra ukusni po receptu slavnog Yottama Ottolenghia.

Ako imate više banana koje treba pod hitno potrošiti, bacite oko na gore navedene recepte, a ako ste poput mene, sa samo jednom zaboravljenom bananom, onda je ovaj današnji recept za vas.
Da stvar bude još bolja ovaj recept utjelovljenje je jednostavnosti – gotovo da vam treba samo jedna zdjela i pjenjača za miješanje. Naravno, te tvrdnje o jednoj zdjeli uvijek uzmite s dozom opreza jer sastojke treba u nečemu i izvagati, jel tako. Ipak, miješa se sve u jednoj zdjeli pa nema ni puno pranja kasnije. 😀
Keksi s bananom ispali su prava poslastica, banana se baš lijepo osjeti, a u kombinaciji s čokoladom neodoljivo podsjećaju na čoko banane, ali na dobar način.
Ako vam ovo sve zvuči privlačno onda pospremite recept i javite mi dojmove kad ga isprobate. <3
Eh da, čini mi se da bi bilo fora dodati im i malo bijele čokolade ili sjeckane lješnjake… Ma znate već, ovo je još jedan kolač koji se da lijepo mijenjati i nadograđivati.
Evo i recepta. 🙂

Keksi s bananom i komadićima čokolade – recept
SASTOJCI:
1 velika prezrela banana
1 žumanjak
80 g bijelog šećera
20 g smeđeg šećera
115 g maslaca, rastopljenog
1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
35 g kakao praha
½ žličice praška za pecivo
prstohvat soli
150 g čokolade u gumbićima ili nasjeckane
malo cvijeta soli za posipanje
POSTUPAK:
Bananu ogulite, ubacite je u zdjelu i zgnječite je vilicom.
Dodajte žumanjak pa sve dobro promiješajte, zatim dodajte obje vrste šećera i nastavite miješati dok se ne pretvori u glatku smjesu.
Zatim dodajte otopljeni maslac, promiješajte pa umiješajte i vaniliju.
Brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli prosijate u smjesu od banane pa sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu u čvrstu i homogenu smjesu.
Na kraju žlicom umiješajte i komadiće čokolade.
Smjesu odložite u hladnjak petnaestak minuta, a zatim pomoću žlice za sladoled grabite hrpice i rasporedite ih na lim za pečenje.
Ja sam radila veće kekse pa sam od ove količine sastojaka dobila devet komada. Vi možete raditi i manje pa ih među dlanovima oblikovati u kuglice.
Svaku hrpicu lagano spljoštite žlicom i posipajte s malo cvijeta soli.
Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 12 – 15 minuta.
Pečene izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim poslužite ili pospremite u kutiju.