
Topli ljetni dani nisu vrijeme od dugotrajnog pečenja kolača, upravo zbog toga galette je moj omiljeni ljetni kolač. Ovaj jednostavan kolač potječe iz francuske kuhinje i mogli bi ga nazvati mlađom sestrom klasičnoj piti. Sama riječ ‘galette’ dolazi od normanske riječi gale i u prijevodu znači ravan kolač.
I galette je upravo to – relativno niska, rustikalna pita koju možete nadjenuti čime god poželite. Slano i slatko, voće, povrće i sir, apsolutno sve je dozvoljeno. Ipak, meni je najdraža u jednostavnoj verziji s voćem.

Iako je se galette obično priprema s bijelim brašnom i maslacem, meni je ova malo zdravija verzija najdraža. Tijesto od pirovog i raženog brašna super je podloga za voćni nadjev. Zaslađeno je samo kokosovim šećerom, a umjesto maslaca ovdje koristim kokosovo ulje. Zbog toga je ovaj kolač i veganski.
Za pripremu galette od pirovog brašna neće vam trebati previše vremena niti neki posebni alati. Potrebno je tek rukama pomiješati sastojke u prhko tijesto, razvaljati ga i nadjenuti voćem.
Ipak, tu je i jedan poseban sastojak, koji ovu kombinaciju čini potpuno neodoljivom – Dida Boža ekstra džem od jagoda.
Ovaj mali dodatak nevjerojatno zaokružuje okuse i dodatno naglasi aromu jagode pa ga nipošto nemojte preskakati. U zimskim mjesecima kada nema svježih jagoda, on će biti odličan dodatak klasičnim prhkim pitama ili božićnim keksima. Jedva čekam, a do tada evo recepta za ovu jednostavnu galetticu u suradnji s Dida Božom. 🙂

Galette od pirovog brašna – recept
SASTOJCI:
Za tijesto:
200 g pirovog brašna
50 g raženog brašna
prstohvat soli
½ žličice cimeta
75 g kokosovog šećera
100 g hladnog kokosovog ulja
45 ml hladne vode
Za nadjev:
2 vrhom pune žlice Dida Bože ekstra džema od jagoda
300 g jagoda
50 g borovnica
50 g malina
2 žlice kokosovog šećera
1 žlica zobenog mlijeka za premazivanje
listići badema za posipanje
POSTPAK:
Za tijesto:
Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte. Hladno kokosovo ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite. Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto.
Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu, dodajte hladnu vodu i brzo rukama spojite u tijesto.
Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev tako da jagode operite i narežite na ploške, a maline i borovnice samo operete.
Složite galette:
Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm.
Na sredinu diska rasporedite džem od jagoda i ravnomjerno ga razmažite.
Na džem složite jagode, maline i borovnice vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta. Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća.
Rubove tijesta premažite s malo zobenog mlijeka i posipajte listićima badema.
Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na tepsiju te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Pečeno izvadite iz pećnice, pažljivo prebacite na rešetku i ostavite da se hladi dvadesetak minuta kako bi se sokovi slegnuli.
2 Comments
Jao divno ti ovo izgledaa! 😍
Hvala ti puno i baš mi je drago da ti se sviđa.
Jednostavna je i brza, baš kako i treba bit za ljetno vrijeme. 🙂 <3