
Šah keksi se dosta često nađu na našem repertoaru, a iz nekog se razloga taj recept uporno mimoilazi s blogom. Zapravo se ispostavilo da ih je zeznuto fotkati i nikad mi, koliko god se trudila, nisu lijepo ispadali na slikama. Zaključila sam da nisu baš fotogenični i bok, neću ih nikad objaviti.
Srećom priča je doživjela nagli zaokret prošlog vikenda. Ponovno sam ih pravila za naše vikend planinarenje. Da nam nadoknade sve te izgubljene kalorije. Da ne oslabimo, ne daj bože. 😀

Svima su se svidjeli pa ih je Marijana okinula par puta mobitelom. Žena je toliko ludo talentirana da su njeni mobitel uradci ispali bolji od svih mojih pokušaja. Zahvaljujući njoj imala sam konačno fotografiju koju mogu priložiti receptu. Sve to skupa (planinarenje, keksi, kave, druženje) mi je dalo i neku dodatnu inspiraciju pa sam na kraju planinarskog dana i ja napravila nekoliko prolaznih fotki. 🙂
Inače, ovakve kekse jako volim i ako ste ikad čitali onaj dio ‘O meni‘ onda znate da je moje kuhanje započelo upravo keksima. To su bili ovakvi dvobojni keksi. Nikad nisam zapisala taj prvi recept, a s vremenom sam ga i mijenjala, nadograđivala i prilagođavala. Nakon svih tih godina došla sam do kombinacije koja je za mene baš onakva kakva treba biti.
Ovi keksi su prhki, maslačasti, dovoljno slatki i mirisni. Umjesto vanilije dodajem im ribano zrno tonke. Ona im daje jedan vrlo nježan, ali specifičan šmek. Tonku možete mijenjati vanilijom, dapače, a ako ne znate što je tonka uputit ću vas kod Ana-Marije koja je još davnih dana napisala sto riječi o njoj.

Šah keksi – vodič za pripremu u 7 fotografija
Kao i svi keksi i šah keksi se razmjerno jednostavno pripremaju.
Mikser odradi većinu posla, ali kod ovih slaganje kvadratića može biti malo zeznuto. Upravo zato sam fotkala postupak, nisam se oko tih fotografija posebno trudila, samo ih okidala mobitelom, ali poslužit će svrsi. Nadam se. 🙂
Vikend je pred vratima, nove vrhunce treba osvojiti, a treba i štogod slatko napraviti pa evo konačno i recept.
- 230 g maslaca
- 120 g šećera
- ¼ žličice ribane tonke
- prstohvat soli
- 350 g brašna
- 2 žlice kakao praha
- 1 žlica kiselog vrhnja
- Maslac narežite na kockice i ostavite ga da malo omekša.
- Stavite maslac u zdjelu, dodajte šećer i ribanu tonku i prstohvat soli. Miješajte sve mikserom dok ne dobijete kremastu, glatku smjesu.
- Dodavajte žlicu po žlicu brašna i nastavite miješati mikserom. Nastavite tako dok ne umiješajte sve brašno i dok ne dobijete mrvičastu smjestu, nešto nalik pijesku.
- Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa jedan dio odmah rukama umijesite u tijesto. Formirajte ga u disk, omotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjaku.
- Preostaloj mrvičastoj smjesi dodajte 2 žlice kakao praha i kiselo vrhnje pa i njega rukama zamijesite u tijesto, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.
- Ohlađena tijesta razvaljajte na pravokutnike debljine oko 0,5 cm.
- Narežite svaki pravokutnik na približno jednake trake širine oko 0,5 cm.
- Slažite jednu pored druge traku svijetlog tijesta, pa traku tamnog tijesta i onda još jednu svijetlog.
- Zatim na njih složite tamne i svijetle trake, ali tako da svjetla bude na tamnoj i obrnuto.
- Ponovite sve još jednom kako bi imali tri sloja trakica od tijesta.
- Omotajte sve prozirnom folijom i lagano pritisnite rukam sa svake strane kako bi se tijesto zalijepilo. Zatim sve skupa lagano udarite po radnoj plohi da se rubovi poravnaju.
- Odložite ovako zamotano tijesto u zamrzivač na 15 – 20 minuta ili do mjesec dana ako ne želite odmah peći kekse.
- Zamrznuto tijesto narežite na ploške debljine oko 0,5 cm, složite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, 10 - 12 minuta.
- Pečene kekse izvadite iz pećnice, ohladite i čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.