
Što reći o kombinaciji čokolade i višnje, a da već nije rečeno tisuću puta. Ovaj put ona je nešto drugačija od one koju obično zamišljate. Ljeto je, vrućine su i nikome nije do velikog pečenja pa sam sve maksimalno pojednostavnila. Brzo sam ispekla jedan vrlo lagani biskvit, a ostalo sam prepustila Dolceli i njihovim izvrsnim proizvodima. Za kremu sam koristila Dolcela parfe kremu čokolada, koju sam obogatila slatkim vrhnjem i s malo ribane tonke. Dodala sam i višnje te sve završila preljevom napravljenim od soka višanja. Tako je nastala čokoladna torta s višnjama.
Brza, jednostavna i rashlađena, ova brzinska torta prava je ljetna poslastica. 🙂


Čokoladna torta s višnjama – recept
SASTOJCI:
Za biskvit:
2 jaja
80 g smeđeg šećera
45 ml ulja
60 ml mlijeka
15 g kakaa u prahu
60 g glatkog brašna
1 žličica Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli
2-3 žlice soka od višanja
Za kremu:
1 vrećica Dolcela parfe kreme čokolada
400 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
na vrh noža naribane tonke
1 žličica Dolcela instant želatine
150 g višanja iz kompota, ocijeđenih
Za preljev:
1 vrećica Dolcela crvenog preljeva za torte
2 žlice šećera
50 ml vode
200 ml soka od višanja iz kompota
POSTUPAK:
Za biskvit:
Jaja i šećer miješajte mikserom dok sve ne postane gusto i pjenasto.
Zatim dodajte ulje i mlijeko u prahu pa sve još kratko miješajte kako bi se sastojci povezali.
U drugoj posudi pomiješajte kakao u prahu, brašno, prašak za pecivo i sol.
Tako pomiješane suhe sastojke dodajte mješavini mokrih pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu prebacite u kalup za torte promjera 20 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Smjesu pecite u pećnici zgrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga prelijte sokom od višanja.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte sadržaj vrećice za parfe kremu s mlijekom i slatkim vrhnjem.
Dodajte naribanu tonku pa sve miješajte mikserom dok se sastojci malo ne zgusnu.
Zatim umiješajte želatinu i nastavite miješati dok ne dobijete čvrstu kremu.
Trećinu te kreme rasporedite na pečeni biskvit.
Na kremu složite dio višanja pa prekrijte sve drugom trećinom kreme.
Posložite još višanja na kremu, sve dobro zagladite i ukrasite sa zadnjom trećinom kreme. Tortu stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Za preljev:
U zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije žlice šećera i vodom.
Sok od višanja zagrijte do točke vrenja, maknite ga s vatre i umiješajte u njega pripremljeni preljev.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući dok ponovno ne zaključa.
Preljev ostavite da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko torte kao završni sloj.
Preljev će se stisnuti za petnaestak minuta i tada tortu možete poslužiti.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom