čokolada, deserti, dolcela, torta

Čokoladna piñata torta

Piñata torta

Piñata torta punjena šarenim bombonima oduvijek mi se činila kao zgodna ideja za dječje rođendane, razne proslave i obiteljska okupljanja. Kako su blagdani pred vratima, palo mi je na pamet kako bi piñata torta mogla biti odličan (netradicionalan) dodatak uskrsnom ručku. I mislim da sam bila u pravu, ova verzija koju sam napravila izazvala je salve oduševljenja. A kako i ne bi kad je ovako šarena i vesela, a opet i čokoladna i sočna. Zapravo ova torta je sve ono što klinci vole, bez obzira na godine. 😀

Iako se na prvi pogled može činiti komplicirana, ova torta je jako jednostavna za izradu. Neće vam oduzeti previše vremena i još uvijek je stignete uvrstiti u blagdanski repertoar. Kod izrade treba pripaziti tek na nekoliko sitnica. Na primjer – važno je ispeći malo kompaktnije, deblje biskvite kako bi torta bila visoka i imala dovoljno prostora za skrivanje šarenih bombona. Prema ovom receptu dobit ćete četiri biskvita od kojih ćete dva izdubiti u sredini – tu ćete kasnije staviti bombone. Preostala dva će biti dno i poklopac torte.
Samu smjesu za biskvite najbolje je peći u malim kalupima promjera 18 ili 20 cm. Kad se biskviti ohlade treba ih samo prerezati na pola.
Ovu tortu nadjenula sam jako ukusnom kremom od Dolcela pudinga okus čokolada uz dodatak malo kakaa u prahu i maslaca.
Sredinu torte napunila sam šarenim čokoladnim jajima kako bi bila prava uskrsna piñata.

Pa evo i recepta za ovu last minute blagdansku tortu u suradnji s Dolcelom.

Čokoladna piñata torta – recept

SASTOJCI:
Za biskvit:

6 jaja
6 žlica tople vode
200 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
150 g glatkog brašna
2 žličice Dolcela praška za pecivo
80 g Dolcela Gussnela
20 g gorkog kakaa u prahu
prstohvat soli

Za kremu:
1 Dolcela puding čokolada
1 žličica gorkog kakaa u prahu
100 g šećera
300 ml mlijeka
125 g maslaca

Za nadjev:
200 g šarenih čokoladnih bombona u obliku pisanica

POSTUPAK:

Za biskvit:
U zdjelu miksera dodajte jaja i toplu vodu pa sve miksajte na visokoj brzini dok se jaja ne zapjene.
Dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite miksati još 3 – 4 minute dok smjesa ne postane gusta, svjetla i pjenasta.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, Gussnel, kakao i sol pa sve dodajte smjesi od jaja i šećera.
Nastavite miješati na laganoj brzini, tek toliko da se sastojci povežu u homogenu smjesu.
Razdijelite dobivenu smjesu između dva kalupa za torte, promjera 18 cm, koje ste obložili papirom za pečenje ili ih namastili.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok biskviti ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite na rešetku i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Kad se ohlade, narežite ih na pola po dužini kako bi dobili četiri okrugle kore.
Pomoću velike okrugle modlice, dvije kore izdubite u sredini.
Na tanjur za posluživanje stavite jednu neizdubljenu koru i premažite je trećinom kreme.
Na kremu stavite jednu izdubljenu koru i premažite je s malo kreme.
Na nju stavite drugu izdubljenu koru pa i nju premažite s malo kreme.
Rupu koja je ostala u sredini napunite šarenim bombonima pa sve preklopite preostalom neizdubljenom korom.
Na kraju, premažite cijelu tortu preostalom kremom, ukrasite je s još šarenih bombona i posipajte je kakaom u prahu.
Tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Za kremu:
Odmjerite 300 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela puding izmiješajte sa šećerom, kakaom i onih nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli.
Kada mlijeko zakuha, maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko deset minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom da postane bijelo pjenasti. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električne miješalice. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.