Boem kocke su jedan od onih kolač koje svi poznaju i vole. Nemoguće je zamisliti velika obiteljska okupljanja i blagdane bez ovog kremastog i ukusnog kolača. Ipak, mene je oduvijek pomalo plašila zamisao o pripremi boem kocke kod kuće. Činilo mi se nemoguće napraviti toliko kora i onda sve to ravnomjerno nadjenuti kremom. Ali ja sam osoba koja voli izazove pa je bilo samo pitanje vremena kada ću se uhvatiti u koštac i s ovim kolačem.
Boem kocke nisu se nikad pripremale u mojoj obitelji pa nisam imala provjereni obiteljski recept, nisam imala koga pitati za savjet, ali upravo zbog toga sam se bacila na detaljno istraživanje materije. Pročitala sam i isprobala desetke recepata dok nisam došla do ove, za mene dobitne, kombinacije. Neću vam lagati, ima tu dosta posla i treba raditi strpljivo, ali nije toliko teško koliko se na prvi pogled čini. Preporučam da pripremu razlomite na dva dana, prvi dan ispecite kore i skuhate kremu, a sljedeći dan sve lijepo složite i poslužite.
Biskvit je relativno jednostavan, a ja mu uvijek dodam i malo sitno mljevenih lješnjaka. Jednostavno to je okus kojem ne mogu odoljeti. Krema je zbilja jednostavna za pripremu i osim u ovom receptu možete je koristiti u svim drugim kremastim kolačima. Osnova je Dolcela puding okusa vanilije koji je postao moj ‘tajni ‘ sastojak uvijek kad trebam čvrstu i ukusnu kremu.
Uostalom, čemu duljiti, evo recepta za sve vas koji volite tradicionalne okuse i male kuhinjske izazove.
Moj recept za boem kocke
SATOJCI:
Za biskvit:
9 jaja
200 g šećera
150 g brašna
40 g sitno mljevenih lješnjaka
1 Dolcela prašak za pecivo
100 g čokolade u prahu
dobar prstohvat soli
300 ml ulja
100 ml mlijeka za namakanje kora
Za kremu od vanilije:
800 ml mlijeka
3 Dolcela pudinga okusa vanilije
100 g šećera
2 Dolcela vanilin šećera
160 g maslaca, sobne temperature
Za glazuru:
200 g tamne čokolade sa 70% kakao mase
6 žlica ulja
POSTUPAK:
Za biskvit:
U zdjeli pomiješajte jaja i šećer pa sve dobro izmiješajte mikserom kako bi dobili gustu, svjetlu smjesu.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i prstohvat soli.
Dodajte ovu mješavinu suhih sastojaka smjesi od jaja i šećera pa sve još jednom izmiješajte mikserom kako bi se povezalo.
Na kraju miješajte i ulje.
Razdijelite smjesu na pet jednakih dijelova.
Lim za pečenje (cca. 25×35) obložite papirom za pečenje pa na njega u tankom sloju rasporedite jednu petinu smjese za biskvit.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, zajedno s papirom za pečenje ga kliznite s lima, prekrijte ga čistom krpom i ostavite ga da se hladi.
Ponovite postupak pečenja s preostalom smjesom dok ne dobijte pečenih pet biskvitnih kora.
Ohlađene kore pažljivo odvojite od papira za pečenje pa prvu prebacite na pladanj.
Premažite je s malo mlijeka i zatim je nadjenite petinom kreme od vanilije.
Preklopite kremu sljedećim biskvitom, ponovno premažite mlijekom i petinom kreme te nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke.
Ovako složen kolač ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stine, a zatim ga premažite čokoladnom glazurom.
Narežite kolač na kocke, po želji ga ukrasite s još kreme, čokoladnim listićima i sjeckanim lješnjacima pa poslužite.
Za kremu od vanilije:
U zdjeli pomiješajte 100 ml mlijeka i sva tri pudinga od vanilije da dobijete glatku i gustu smjesu.
Preostalo mlijeko prebacite u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom do točke vrenja.
Smanjite vatru i dodajte mješavinu od pudinga i mlijeka.
Energično sve miješajte pjenjačom dok se se pretvori u gustu smjesu. Maknite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađeni puding električnim mikserom umiješajte maslac sobne temperature.
Ovako pripremljenu kremu podijelite na 5 jednakih dijelova pa nadjenite biskvite. Ukoliko želite sačuvajte malo kreme i za ukrašavanje kolača.
Za čokoladu glazuru:
Nad parom otopite ulje i čokoladu.
Otopljeno ostavite sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom