ONA: Napravila sam uleknutu tortu.
ON: Kakvu?
ONA: Uleknutu.
ON: Ureknutu? Pa tko je urekao?
ONA: Ne, ne ureknuta, uleknuta!
ON: Pa kakva je to torta?
ONA: To je torta koja se prvo jako, jako napuhala i onda se to sve splasnulo i uleknulo.
ON: Uleknuta torta znači.
ONA: Da
ON: Pa odlična je ta uleknuta torta.
SASTOJCI
(preuzeto iz knjige Čokolada – Joanna Farrow)
250 g tamne čokolade
125 g maslaca
1 mahuna vanilije
6 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
125 g šećera
prstohvat sol
POSTUPAK
- U lončiću pomiješajte čokoladu natrganu na kockice i maslac pa ih otopite na laganoj vatri.
- Vaniliju prepolovite i ostružite sjemenke te ih dodajte čokoladi i maslacu.
- Žumanjke pomiješajte sa šećerom pa ih izradite mikserom dok ne postanu svijetli i kremasti.
- Umiješajte i otopljenu čokoladu s maslacem i nastavite još malo miksati da se sastojci prožmu.
- U čistoj posudi izradite bjelanjke u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli.
- Čvrst snijeg u dva – tri navrata umiješajte u smjesu od žumanjaka i čokolade. Prvo ga energičnije umiješajte kako bi malo razrijedili smjesu, a kasnije ga umiješajte nježno da sačuvate pjenastost.
- Smjesu prebacite u kalup za torte promjera 22 – 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje i malo namazali maslacem.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva nekih 30 minuta.
- Pečenu tortu izvadite iz pećnice i pustite da se odmori desetak minuta, ona će se tada uleknuti.
- Poslužite je još toplu posipanu šećerom u prahu ili uz kuglicu sladoleda, uz šlag, mascarpone ili bilo koju kremu po vašem izboru.
- Torta je savršeno ukusna i pjenasta dok je topla, ali je odlična i hladna.
8 Comments
Ha ha ha … i kod mene se kaže “uleknuto”. 🙂 Verujem da je jako fina. Isprobaćemo. 🙂
Eto, ja nisam nikad ni razmišljala o tom izrazu, niti ga koristila dok se s njim nisam susrela u ovoj knjizi. Zapravo zvuči simpatično kao naziv torte ili kolača.
Torta je stvarno ukusna, a napravi se za čas tako da se nadam da će ti se svidjeti. 🙂
Omiljena torta u svedskoj.
Hvala na informaciji, moram priznati da to nisam znala. 🙂
Ulegnuta 🙂
😉
jel ju jednostavno za praviti ? ja sam početnik,pa zato pitam
Meni se čini da je jako jednostavna i da bi i početniku trebala uspjeti bez problema.
Javite rezultate ako je isprobate! 🙂