glavna jela, juhe, leća, veganska jela

Tarka Dhal

 

Cijeli dan me okupira jedna misao, rekla bih čak da sam ju raščlanila do filozofske razine. Naime današnji dan sam provela na jednom dosadnjikavom seminaru. Kako je seminar sam po sebi nezanimljiv, intelektualno ne zahtjevan i u osnovi kompilacija demagogija kojih smo se naslušali posljednjih desetak godina imala sam vremena za razmišljanje. Misao koja me u potpunosti zaokupila je jedan vrlo uobičajen, a opet tako ružan, ljudski osjećaj – zavist i ljubomora.
Zapravo moje misli su ničim izazvane odlutale u tom pravcu da sam se zapitala zašto li je taj osjećaj toliko prisutan u svakodnevnom životu? Ne pričam ovdje o onoj bolesnoj, deformirajućoj, posesivnoj ljubomori koja može imati fatalne posljedice. Ovdje pričam o onoj najobičnijoj svakodnevnoj zavisti na koju nitko nije imun. Koliko god ona izgleda bezazleno i prirodno čini mi se da može izazvati i te kako puno zla. U trenutku se, zbog tog osjećaja, zapletemo u klupko tračeva, laži, neiskrenih osmjeha i laskavih komentara s figom u džepu, ne razmišljajući uopće o tuđim osjećajima i posljedicama. Znate onaj osjećaju kad ne možete osjetiti sreću zbog nečeg lijepog što se događa nekome iz vaše okoline jer smatrate da vi to zaslužujete više od njih. Mislim da smo svi iskusili takav osjećaj gorčine u životu.
Razmišljajući o ovom fenomenu sve više me taj osjećaj zgražao, zapravo smatram da je to nešto što treba nadići (možda s godinama to postaje lakše) i furati svoj film bez obzira ne okolinu. Raditi ono što nas ispunjava samo za svoj gušt i biti svoj, a onda kad se osjetimo zatrovani tako lošim osjećajem priznati sebi što se događa, duboko udahnuti i krenuti dalje… Uostalom trava je uvijek zelenija u susjedovom dvorištu. 😉

Ovo sve nema nikakve veze s današnjim receptom, ovo je samo nešto što mi je danas palo na pamet i osjetila sam neopisiv poriv podijeliti to s vama. 🙂



Današnji recept je Tarka Dhal – gusta indijska juha.
Tarka predstavlja način kuhanja – pripreme začina u vrelom ulju. Odnosno način kuhanja u kojem se začini dodaju u vrelo ulje kako bi njihova aroma bila što intenzivnija. Ova metoda se može primijeniti na samom početku kuhanja, tako da se začini preprže pa im se dodaju sve ostale namirnice ili na kraju kuhanja tako da se prženi začini umiješaju u gotovo jelo.
Dhal je naziv za mahunarke, a također i za juhu od leće (ili mahunarki i grahorica) koja se kuha toliko dugo dok se ne pretvori u gusto varivo ili juhu.
Već sam pisala o svom iskustvu s indijskom kuhinjom koju jako volim i pokušavam što vjernije reproducirati u svojoj kuhinji. U Hrvatskoj to često može predstavljati veliki problem zbog nedostatka začina. Ako pogledate recept za pileći curry naći ćete i savjet gdje možete kupiti neke od začina koje koristim.


SASTOJCI
200 g crvene leće
850 ml vode
1 velika rajčica
50 g luka
2 chili papričice
½ žličice sjemenki gorušice
½ žličice sjemenki kumina
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica kurkume
2 žlice maslinovog ulja
sol

POSTUPAK

  • Leću isperite pod mlazom hladne vode dok voda ne postane prozirna.
  • Prebacite leću u posudu debljeg dna dodajte joj 850 ml vode te kuhajte.
  • Kuhajte dok leća ne zakuha tada pokupite pjenu koja se nakupila an vrhu, smanjite vatru poklopite i nastavite kuhati oko 45 minuta ili dok u potpunosti ne omekša. Leću povremeno promiješajte da se ne zalijepi.
  • Dok se leća kuha narežite rajčice, luk i chili papričice (očistite ih od sjemenki ako ne želite izrazito ljuto jelo).
  • Zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte sjemenke kumina i gorušice, nakon toga dodajte chilli i luk pa sve kratko prokuhajte.
  • Dodajte i kurkumu i mljeveni kumin te na kraju sjeckanu rajčicu.
  • Kuhajte par minuta neprestano miješajući.
  • Ovako pripremljene začine dodajte kuhanoj leću, doradite okus solju po ukusu i potrebi te uživajte.

 

NAPOMENA
Recepte je preuzet iz kuharice: Everyday Indian , Parragon 2008.

16 Comments

  • Juha baš zvuči jako ukusna , a sviđa mi se i njena boja , pa i kako si sve skupa dekorirala..A o ovom prvom dijelu..doživljava se skoro pa svaki dan, i svugdje oko nas..hoćeš na poslu , hoćeš i od bliskih ljudi , susjeda , pa čak i ovako putem interneta…vjerojatno čovjek u današnje vrijeme treba naučiti živjeti s tim i braniti se naravno…Mislim da su sad vremena puno drugačija od onih prije dvadesetak i više godina..bez obzira što sam ja tad bila dijete i iz te perspektive na sve to i gledala..u stvari sam sigurna da je tad bilo bolje….

    Odgovori
  • znas, nedavno sam vodila razgovor s mojim dragim upravo na ovu temu i rekao mi je nesto vrlo zanimljivo; s muske tocke gledista ljubomora je osjecaj koji prevladava kod zena, a kod muskaraca, prema njegovu misljenju, taj osjecaj rijetko dode do izrazaja, oni su skloniji zavisti. nadalje, on to ovako objasnjava… ljubomora je osjecaj koji se javlja kad smatramo da nam nesto s pravom pripada tj. mislimo da bi trebalo biti u nasem posjedu jer mi to zasluzujemo iz nekog nama poznatog razloga a zavist bi bio osjecaj divljenja uz zaljenje, nesto kao limunada bez secera, miris i osvjezavajuci okus limuna je tu ali uzitka nema jer kiselina vas ubija. i jos dodaje kako oni (muskraci) u takvim situacijama uzdahu i samo kazu: “good on you!”ja se ne slazem s njim i mislim da se oba osjecaja podjenako javljaju kod oba spola i da nisu bas pozitivni osim onda kad nas natjeraju na postizanje rezultata na polju odakle je “green-eyed monster” stigao.tarka dhal obozavam i nism ju dugo spremala. hvala ti sto si me podsjetila na nju.:)

    Odgovori
  • Zavist i ljubomora…ja ne kuzim razliku, po meni je to isto?!?A sada na juhicu…meni indijska kuhinja nikako nije draga, prvenstveno zbog zacina koje iz dna duse ne volim korijander, curkuma, cimet itd. itsl. sve neki ukusi na koje nisam navikla:(Ipak sam si kupila super knjigu Svijet curryija, jer je imala tako lijepe slike:)

    Odgovori
  • Predivna supica… morace se praviti…:)

    Odgovori
  • Ljubomora može biti dvosjekli mač. U normalnim količinama može biti ok (govorim u okviru ovoga što si ti spominjala) možda da te na neki način pokrene da i sam probaš učiniti nešto više za sebe, a ako krene u drugom smjeru.. uh.. tu bi mogla sad pisati do preksutra ..a juha ti je super. ja indijsku kuhinju tek otkrivam i moram priznati da mi se jako sviđa-.

    Odgovori
  • Hm, zavist i ljubomora. Doista su svuda oko nas, razmišljala sam o tome nebrojeno puta i ,nažalost, došla do zaključka da su takvi osjećaji više prisutni kod žena. Naravno, ne govorim o nekkavim patološkim oblicima. Muški nekako uvijek furaju svoj film bez obzira na sve, dok mi žene volimo pogledati kako je u tuđem vrtu. :(Ja se još nisam okušala u indijskoj kuhinji jer mi je dragi prilično skeptičan prema njihovim začinima, ali mislim da ću krenuti polako (da ni ne primijeti :)). Juhica je super!

    Odgovori
  • ah, ma dogodi se i meni da poželim nešto što drugi imaju, a po mojoj procjeni ja to zaslužujem više ili bar toliko kao i oni… ali sva sreća, brzo me prođe i nisam opsjednuta s tim… najčešće sam zadovoljna s onim što imam, a za ono što nemam, još imam vremena 🙂 ovaj način prženja začina sam vidjela kod jamiea i nigelle i baš mi je fora 🙂 juhica mi se sviđa i moram probati 🙂

    Odgovori
  • Veruj mi da do sada nisam imala prilike da probam indijsku kuhinju.bas mislim da bi mi se dopala.

    Odgovori
  • svidja mi se juhica i volim indijsku kuhinju, a za sada ju vecinom prakticiram po restoranima, tamo mi uvijek ima bolji okus:))) to je valjda uvijek tako. ali ovo cu obavezno probati napraviti:)

    Odgovori
  • Nisam imala proliku probati indijsku kuhinju. Ali, imala sam priliku dok sam radila u Iraku vidjeti Indijce na gradilištu dok jedu svoj obrok, koji ,je obično bio riža sa nekim dodacima. I danas se sjećam kako je ta njihova riža imala lijepu žutu boju i lijepo mirisala.Ova tvoja juhica je primamljiva pogotovo u ove hladne dane. Ali, ja to ne bih smjela spremati u svojoj kuhinji jer mom mužu “smrdi” i janjetina a ne tamo neki indijski začini.A što se tiče uvodnog dijela tvoga posta, slažem se s onim na kraju.Ali, treba vremena čovjeku da dođe do toga.

    Odgovori
  • Mene je ovaj tvoj post bas naveo na razmisljanje. Cesto slusam price tipa “ja sam iznad toga” i sl. Ali kad malo bolje razmislim, cini mi se da niko nije imun na te emocije. Cini mi se da se to kod mene javlja najcesce kada nisam zadovoljna sobom ili trenutnim razvojem situacije, kada jesam, onda mi sve ravno i radujem se zbog svakog i svega.Inace, jos juce sam procitala post, ali posto nije bilo objavljanih komentara, nesto mi nije dalo da bilo sta kazem, i tako ja ugasim prozor i onda danas ceo dan pocnem da kontam kako kao i ti na onom predavanju mislilm samo o tome 🙂

    Odgovori
  • Andrea, warm and nourishing soup, I like it : ) About the first part of your post, I think that this is something typical for the most people, but some of us let it grow and became such unpleasant persons. We all have dark and light part and sometimes we are a little bit bad : ( And we say in Bulgaria /write in Latin : ) / Slanceto shte izgree i na nashata ulica : ) Smile and have a nice week – It will be sunny : )

    Odgovori
  • Ovisi o situaciji, ali mala količina zavisti i ljubomore jest normalna ljudska osobina. Ni ja joj ponekas ne mogu odoljeti, ali uvijek u malim količinama tako da mi ne predstavljaju problem.Juhica, već sam pratila tvoj curry i nabavila par začina. Volim indijsku kuhinju, ali u ovoj juhi moram zamijeniti leću s nečim jer je na žalost ne volim ;(

    Odgovori
  • umjesto da se živciram kad primijetim da su ljudi zavidni, sad drugačije gledam na to. naime, čim je netko ljubomoran na tebe, to znači da želi biti poput tebe, a to je kompliment, zar ne? nema se smisla živcirati, znam iz vlastitog iskustva 🙂 a juhica zvuči super, samo ja se nikako ne mogu naviknuti na tu kombinaciju začina…baš mi ne odgovara 🙁

    Odgovori
  • jako volim variva s lećom, a bilo bi dobro jednom isprobati nešto što izlazi iz tradicionalnih okvira onoga što mama i baba kuhaju pa će vjerojatno nešto slično sigurno i kod mene doći na red 🙂 a što se ljubomore tiče, mislim da je to vrlo složeno i da katkad čak može biti i pozitivno, tj potaknuti ljude da se više trude i da daju svoj maksimum. Ovo se naravno ne odnosi na onu zlocestu i destruktivnu ljubomoru koja je jedna, blago receno, tuzna pojava.

    Odgovori
  • Cure hvala vam puno na konstruktivnim komentarima. Drago mi je pročitait vaše stavove o ljubomori i ostalim osjećajima koji su nam svima poznati.S većinom izrećenog se slažem i mislim da zbilja sve u životu treba okrenuti u svoju korist. Tako i malu, zdravu ljubomoru možemo iskoristiti kao motivator da i sami budemo bolji. :)Da je ljubomora češća pojava kod žena je tekođer moguće, mislim da smo mi, kako Vali kaže, sklonije zavirit u tuđe dvorište. Ali isto tako mi se čini da je kod muškaraca češća ona razorna posesivna ljubomora.Hvala vam i na komentarima za juhu. Ako ste spremne na malo neobičnije okuse ova juha će vas oduševiti.@Jubi, ako nisi za leću imam i jedan recept za dhal od mungo graha. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.