Sutra je Zvjerki – mojoj princezi i ljubimici, 5. rođendan. Kako nas gospodin Murphy nikad ne razočara tako su i ove godine svi moji veliki planovi za taj dan potonuli u vodu. Curka je u nedjelju zakurila i ostale smo doma. Ipak, danas joj ide na bolje pa se nadam da će u subotu uživati na svom Frozen partyu.
Danas pak, umjesto da pravim neko čokoladno čudo na tri kata, mi jedemo zdravo i sezonski. Jedemo pečenu cvjetaču, a pošto sam i ja doma odlučila sam najbolje moguće iskoristiti taj ‘slobodan dan’ i napisati vam recept za nju.
Cvjetača pečena u komadu u pećnici bila je pravi internetski hit prije koju godinu te je iskakala sa svih strana. Mene nije trebalo dugo nagovarati da je isprobam, volim cvjetaču u svakom obliku, a ovako pečena u komadu je zvučala kao prava delicija. Oduševila me je pa sam je uvela u svoj redoviti repertoar. Vjerujem da će se jednako tako svidjeti svakom ljubitelju ovog glavatog ploda.
U mojoj izvedbi je potpuno veganska s mirisom dima obožavane dimljene crvene paprike (Pimentón de la Vera), dodala sam joj i pistacije, češnjak te mješavinu mediteranskih začina. Ako ste kreativno raspoloženi ovaj recept možete nadograđivati potpuno po svom ukusu. Možete se poigrati začinima pa čak dodati i ribani parmezan u začinsku pastu.
Za vas koji ne jedete meso ovako pripremljena cvjetača sasvim dostojno može zamijeniti svaku pečenku te biti zvijezda svečanog ručka, a za nas koji se trudimo jesti po paleo/lchf principima ovo je idealan prilog.
Pošto smo na vrhuncu sezone cvjetače mislim da nema isprike da ne isprobate ovo jednostavno jelo. Kako bi vas stvarno uvjerila u jednostavnost ovog recepta snimila sam i video njegove izrade. Nadam se da će vam biti koristan. 🙂
- 1 mala glavica cvjetače
- maslinovo ulje, za premazivanje cvjetače
- sol, za premazivanje cvjetače
- za pastu
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica dimljene crvene paprike
- ½ žlice mješavine mediteranskog začinskog bilja (mažuran, bosiljak, majčina dušica, ružmarin)
- 2 – 3 prstohvata soli
- 50 g pistacija, očišćenih
- 2 – 3 žlice maslinovog ulja
- za umak
- 200 ml pasirane rajčice
- prstohvat sol
- prstohvat majčine dušice
- Cvjetaču operite i očistite od vanjskih listova. Korijen odrežite te ga izdubite malim oštrim nožem.
- Od češnjaka, dimljene crvene paprike, mediteranskih začina, soli, pistacija i maslinovog ulja u mužaru napravite grubu pastu.
- Očišćenu glavicu cvjetače natrljajte s malo soli i maslinovog ulja pa je potom cijelu namažite pripremljenom pastom.
- Posudu za pečenje premažite s malo ulja na to stavite začinjenu cvjetaču te sve dobro prekrijte aluminijskom folijom. Alternativno je možete peći u vatrostalnoj posudi s poklopcem.
- Pecite poklopljeno pola sata u pećnici zagrijanoj na 190°C. Nakon pola sata maknite foliju ili otklopite, dodajte pasiranu rajčicu kojoj ste dodali malo soli i majčine dušice te nastavite peći još pola sata ili dok cvjetača ne omekša. Vodite računa o tome da je ne prepečete jer je puno ljepša ako je al denete.
- Poslužite toplo kao prilog ili glavno jelo.