ajme koliko nas je, deserti, đumbir, kolači, natjecanje, palačinke

Palačinke od ricotte i kokosa u sirupu od đumbira

Američke palačinke sa sirupom od đumbira

Kad sam bila mala fascinirale su me američke palačinke. Debele, sočne i zalijevane krasnim umacima, mislila sam da one moraju biti (uz muffins) nešto najdivnije na svijetu. Sad sam malo veća i mogu sama skuhati što god želim pa sam tako pronašla i nekoliko recepata za te famozne američanske palačinke. Zaključila sam da mi ipak one nisu najdivnija stvar na svijetu, izgleda da sam ih prerasla ko i Indiana Jones filmove. 🙂 Recepata koje sam isprobala je puno, a od svih najviše me dojmio upravo ovaj s preljevom od đumbira i on je moj doprinos za ovomjesečni ajme, koliko nas je!

Američke palačinke od ricotte

 
Palačinke od ricotte i kokosa u sirupu od đumbira
Print
za palačinke
  1. 4 jaja
  2. 3/4 šalice mlijeka
  3. 2/3 šalice ricotte
  4. 2/3 šalice brašna
  5. 2 žlice šećera
  6. 1 1/2 žličica praška za pecivo
  7. 1 vanilin šećer
  8. 1 šalica kokosovog brašna
  9. sol (prstohvat)
  10. 1 manji ananas
  11. 2 banane
za sirup
  1. 3/4 šalice šećera
  2. 3/4 šalice vode
  3. 3 žlice sitno nasjeckanog đumbira
  4. 1 žličica naribane limunove korice
Postupak
  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Izmiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom, ricottom, mlijekom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  3. Kad se smjesa ujednači umiješajte i kokosovo brašno.
  4. Bjelance istucite u čvrst snijega te ih pomoću drvene kuhače lagano primiješajte smjesi od žumanjaka.
  5. Tavu za palačinke premažite uljem ili maslacem dobro zagrijte te smanjite vatru na skroz lagano.
  6. Pomoću kutljače izlijevajte po malo smjese na tavu te pecite s jedne strane dok se ne stvore mjehurići na palačinki.
  7. Okrenite palačinku i pecite još malo s druge strane. Ova je smjesa ponešto osjetljiva i meni su prve dvije palačinke zagorjele, onda sam smanjila vatru na najmanju jačinu i tako pekla palačinke. Malo duže traje ali se tako savršeno ispeku.
za sirup
  1. Đumbir ogulite i sitno nasjeckajte.
  2. Kuhajte šećer, vodu, nasjeckani đumbir i koricu limuna u lončiću na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.
  3. Ostavite sirup da zakuha i tako kuhajte još 5 minuta dok se tekućina ne reducira i sirup se zgusne.
  4. Pomoću sitnog cijedila procijedite sirup, a ostatak đumbira vam može koristiti kasnije kao dodataka za kakav kolač.
slaganje
  1. Ananas očistite pa ga narežite na manje komade.
  2. Bananu narežite na kolutiće.
  3. Složite na tanjur 3 – 4 palačinke, ukrasite ih narezanim voćem i zalijte sirupom od đumbira.
Napomene
  1. Recept je preuzet s jedne od mojih omiljenih kulinarskih stranica
  2. epicurious.com i vrlo malo sam ga izmijenila. Zapremina šalice koju sam ja koristila iznosi 250 ml.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

18 Comments

  • Kako meni ovo dobro zvuci!Ja eto nikad nisam probala americke palacinke, i nikad ih nisam smatrala palacinkama nego bas doslovno “kolacem sa tiganja”, ali su evo sad pocele da me interesuju 🙂 Napravila sam sirup po receptu Monsoon, i bas bih mogla sa ovim tvojim palacinkama da ih sutra iskombinujem 🙂

    Odgovori
  • Obožavam palačinke, pa i američke. Super si sve iskombinirala, ananas mi jako paše. Jedino s djumbirom nisam baš na ti (ali sam našla kombinaciju gdje mi je super sjeo, bit će za koji dan na blogu). 🙂

    Odgovori
  • mislim da američke palačinke nisam nikad doma spremala iako mi se jako sviđaju,ove tvoje su predivne i možda baš ove isprobam prve 🙂

    Odgovori
  • Iako ni ja nisam baš ljubitelj američkih palačinki ovo mi zvuči itekako primamljivo i mislim da s ovim “našim” tankim nebi to bilo to! Odličan recept Andrea točno mogu zamisliti okus:))

    Odgovori
  • Divne su,svi mi se sastojci dopadaju a inace sam veliki fun palacinki!Extra!

    Odgovori
  • wow – odlican post o djumbiru! svaka cast! kokos i djumbir su i inace savrsena kombinacija.

    Odgovori
  • mmm, ove palačinke savršeno izgledaju…a kombinacija sastojaka je divna…odlična ideja 🙂

    Odgovori
  • Cure hvala vam na komentarima. :)Maja moram priznati da se slažem s tobom po pitanju američkih palačinki, one su zbilja bliže desertu, a ove su posebno slatke zbog preljeva od đumbira tako da mi nikako nije jasno kako oni ovakve stvari jedu za doručak. Valjda je sve stvar navike. 🙂

    Odgovori
  • uh, ja ih bas volim, mislim americke palacinke. kombinacija americkih palacinki od heljdina brasna i borovnica s preljevom od javorova sirupa… joj ugusila bih se u njima…:))) isprobat cu i ove tvoje.:)

    Odgovori
  • Joj monsoon što ta kombinacija dobro zvuči! Moram priznati da je za mene heljda još uvijek velika nepoznanica. Nikad je nisam koristila, u zadnje vrijeme nailazim na puno recepata s njom a nikako da je probam. 🙂

    Odgovori
  • Prvo, ovaj preljev mi djeluje jako privlačno. Radim zabilješku da ga jednom svakako probam :)Drugo, ne znam zašto ti se događaju problemi s komentarima 🙁 znam da komentar “pobjegne” ako se stisne enter umjesto da se mišem klikne na “pošslji komentar”, ali drugo nikad nije bilo nikakvih problema. Baš mi je žao 🙁 Ostavljam ti toploi pozdrav u ovaj hladni dan 🙂

    Odgovori
  • E ti si bas brza:)!!!Hvala na dobrodoslici, jedini razlog sto se jos ranije nisam ukljucila je ljenost – treba to sve poslikati (ne svidjaju mi se moje fotke), pa objaviti…obecavam da cu biti vrijedna!

    Odgovori
  • Interesantan recept. Ni ja nikad nisam probala americke palacinke. RAdo bih se ukljucila u ovu kuvarigricu, ali ne znam na koji mejl da ti posaljem sve sto treba. 🙂 Pozdrav iz Crne Gore.

    Odgovori
  • Tash dobro došla i hvala ti na komentaru. Sve o kuvarigricama imaš na tom blogu. Za sudjelovanje na “ajme koliko nas je” moraš objaviti recept s đumbirom i poslati URL bloga, fotku i svoje ime meni na mail voce-povrce@hotmail.com. Danas i eventualno još sutra je zadnji dan za prijave za ovaj mjesec pa ako ne stigneš ubrzo će biti odabrana nova domaćica i nova tema mjeseca! 🙂

    Odgovori
  • bok, Andrea. vidila sam tvoj komentar na Nigerian Kidney Beans. http://maninas.wordpress.com/2007/11/15/nigerian-red-kidney-bean-stew-with-a-peanut-sauce/1 can je 400 g neto, i 260 g tezina samih pomidora. moze skoro pa bilo koja chili papricica. u originalu madhur koristi zelene paprike, tako da ni ne moras koristit chili. ja ih obozavam, pa sam ih dodala. pozdrav! javi mi kako ispadne. meni se jako svidja kombinacija. super je s smedjom rizom (basmati ili koja druga).

    Odgovori
  • Lijepo izgledaju, a sigurno su i ukusne! I ja sam kao klinka bila fascinirana tim palačinkama, ali nije bilo interneta i moja mama nije imala pojma kako se to radi. Kad sam “odrasla” nekako sam skužila da više ne volim palačinke, ali našla sam na internetu recepte za ovakve “američke” i isprobala nekoliko, ali više me nisu fascinirale kao onda kad sam bila dijete. Kad nešto dobiješ, skužiš da to zapravo više ne želiš:DDDAli svakako namjeravam isprobati ovaj recept jer je drugačiji od onih koje sam ja isprobavala:)

    Odgovori
  • @Sanela, hvala ti na komentaru, po pitanju američkih palačinki smo istomišljenice! :)@Maninas hvala ti na brzom odgovoru! 🙂

    Odgovori
  • andrea, evo ja tek sad to vidjeh 🙂 hvala veliko jos jednom sto ste me uvrstili, mada je moj skromni kolacic do te mjere jednostavan, da i ne mora da se takmici… ali volim sto se nalazim u drustvu ovako finih dama i ovako dobrih kuvarica 🙂

    Odgovori

Odgovori