blagdani, deserti, kolači

Orahnjača moje mame

Orahnjača

… I par riječi o dizanom tijestu

Oduvijek me fasciniralo dizano tijesto.
Ima nešto čarobno u njemu, ma rekla bih čak ponešto misteriozno i drevno, gotovo šamanski. Kad razmišljam o dizanom tijestu ne mogu si pomoći ne razmišljati o cijelom procesu izrade kruha. Od sjemena iz kojeg niče pšenica, preko žetve pa u mlin sve do brašna.
Tek nakon tog dugotrajnog i mukotrpnog procesa može se pristupiti čaroliji nastajanja jedne štruce kruha. Kruha koji opet i sam krije toliko simbolike i slika koje kao da nadmašuju tu svakodnevnu namirnicu. Podcijenjenu i proslavljenu istovremeno.

Orahnjača

Moja fascinacija dizanim tijestom ima dugu povijest, ali mogla bi reći da su se strasti prema umijeću pravljenja kruha rasplamsale do svog vrhunca kada sam pročitala  knjigu slavnog Petera Reinharta „The Bread Baker’s Apprentice“.
Ta knjiga i njezin autor otvorili su mi prozor u čarobni svijet proizvodnje kruha, predtijesta, polagane fermentacije i sve te (al)kemije koja se krije iza pečenja dizanog tijesta.
Sada koristim svaku priliku koju mogu kako bi radila na svojim pekarskim vještinama i često se osjećam upravo kao taj naučnik iz naslova knjige. Još je dalek put preda mnom, ali i samo učenje me veseli neizmjerno.

Kada sam prije nekih mjesec dana dobila poziv za sudjelovanje na radionici firme Kvasac d.o.o. koja proizvodi slavni Di-go moje uzbuđenje je bilo ogromno. Radionica se održavala u njihovom pekarskom centru koji je jedan od 25 takvih u cijelom svijetu.

Netko tko se divi dizanom tijesto ne propušta priliku naučiti nešto novo o njegovoj proizvodnji. Isto tako, za svako dizano tijesto potrebna je neka vrsta kvasca, a postoji li kod nas netko tko ne zna za Di-go?

Di-go kvasac

Vrlo je lagano pisati o proizvodu čije ime je postalo sinonim za kvasac. Di-go je proizvod uz koji je većina nas odrasla, proizvod koji su sve naše mame čuvale u hladnjaku za dane kad ne rade pekarnice (ipak smo odrastali u vrijeme kad su zbilja postojali neradni dani) i kojem se apsolutno vjeruje.
Di-go koristim od kad sam počela samostalno peći jer nema meni do domaćeg kruha.

Također, vrlo sam brzo shvatila da su tri ključna sastojka za uspješno dizano tijesto: kvasac, snaga i strpljenje. 😀 😀 😀
Kvasac je jasan u ovoj jednadžbi, a malo snage vam treba da tijesto dobro umijesite dok vam strpljenje treba za njegovo dizanje. 🙂

Radionica u Di-gu je bila stvarno super.
Prošli smo kroz tvornicu, vidjeli proces izrade kvasca, čuli o čemu se sve brinu u pekarskom centru te sami sudjelovali u izradi panettonea, croissanta i putar kiflica.
Između ostalog upoznali su nas i s novim proizvodom na našem tržištu; kvascem za slatka tijesta koji je upravo savršen za kojekakve blagdanske delicije. One poput panettonea ili naše sirnice.

Naime, u čemu je caka, u izrazito slatkom i masnom okruženju klasičnom kvascu treba više vremena da podigne tijesto. Rozi kvasac za slatka tijesta je prilagođen tom okolišu i djeluje puno brže.
Kolači s kvascem

Sigurna sam da vam se događalo pri pravljenu sirnice da se tijesto misteriozno ne diže. Vi ste naravno (i ja sam puno puta) za to optužili kvasac, ali vjerojatnost je velika da je s kvascem sve bilo u najboljem redu samo mu je trebalo još malo vremena. S rozim kvascem vam se to ne bi trebalo događati. Dokaz tome su fotografije naših panattonea koje smo radili u pekarskom centru. Nismo tijestu dodavali nikakve tajne sastojke kako bi ga učinili vretenastim i mekim. Radili smo sve kao da smo doma te dobili savršene rezultate.

Jedva sam čekala primijeniti nešto od novih spoznaja u vlastitom domu, a blagdansko vrijeme i traži malo dizanog tijesta. 😀

Orahnjača i makovnjača su stvari koje mi prve padnu na pamet kad pomislim na blagdane u obiteljskom domu. Naravno, da ih mama planira raditi, a kako ona sama kaže, radi ih dva puta godišnje jer joj uzmu cijeli dan i pojedu sve živce. No sva ta muka se isplati kad probate njezine savršene štruce.

Orahnjača

Kako blagdane provodim kod mojih morala sam dirigentsku palicu (ili bolje rečeno kuhaču) prepustiti majstorici, a vama prenijeti sve njene upute kako bi osigurali uspjeh. Ipak, ako ste početnici s dizanim tijestom, napravite prvo pokoje kiflice ili focacciu pa se onda bacite na orahnjaču. 😀

Prije nego se bacimo na recept evo još par savjeta.
Za uspješno pečenje svi sastojci bi trebali biti sobne temperature.
Pazite kad aktivirate kvasac da mu ne dodate prevruće mlijeko jer ga to može uništiti. Također, nemojte dizati tijesto na direktnom izvoru topline, stavite dasku i krpu na radijator ako ga na njemu dižete npr.
Mlijeko iz recepta možete zamijeniti narančinim sokom, moja mama tako često radi, naranča daje poseban tek orahnjači.
Dio maslaca možete zamijeniti uljem, tijesto se tako, kaže moja mama, brže diže.
Koristite tepsiju dimenzija 20X30 za dvije velike štruce, one će vam se lijepo zgurati i neće se širiti sa strane već rasti u vis. To svi volimo 😉

 

 

Orahnjača i makovnjača
Print
Sastojci
  1. 1 kocka Di-go kvasca
  2. 250 ml mlijeka
  3. 400 g glatkog brašna
  4. 80 g maslaca
  5. 80 g šećera
  6. 2 žumanjka
  7. prstohvat sol
  8. ribana korica jednog limuna (domaćeg naravno!)
  9. 1 jaje za premazivanje
  10. za nadjev
  11. 400 g mljevenih oraha ili 300 g mljevenog maka
  12. 200 g šećera
  13. 1 vanilin šećer
  14. 100 g grožđica
  15. 200 ml vrućeg mlijeka za orahe ili 300 ml vrućeg mlijeka za mak
  16. 1 ravna žlica cimeta
  17. 3-4 jušne žlice ruma
Postupak
  1. Prvo aktivirajte kvasac.
  2. Namrvite ga u posudu od izvaganog brašna oduzmite jednu žlicu i dodajte je kvascu, dodajte mu i jednu žličicu šećera te malo mlakog mlijeka.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno i šećer pa dodajte žumanjke, maslac te mlako mlijeko.
  4. Na posljetku dodajte i aktivirani kvasac.
  5. Tijesto prvo mijesite drvenom kuhačom. Koliko god ide, dobro ga umijesite, ja sam često dobila žuljeve ovom prilikom, ali to je jedini znak da dobro radite. 😀
  6. Kad se svi sastojci povežu dodajte prstohvat soli i naribanu koricu limuna.
  7. Nastavite mijesiti koliko ide kuhačom, a onda rukama.
  8. Kad dobro umijesite tijesto ono je podatno i ne lijepi se, ostavite ga na toplom da se udvostruči.
  9. Dignuto tijesto premijesite, razdijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na nekih pola centimetra debljine.
  10. Premažite pripremljenim nadjevom, zarolajte i ostavite opet na toplom dizati nekih pola sata.
  11. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva i pecite štruce oko 45 minuta.
  12. Orahe/mak pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i grožđicama.
  13. Prelijte ga vrućim mlijekom i dobro promiješajte, pa umiješajte cimet i rum.
  14. Ohladite smjesu prije nego njome premažete orahnjaču.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

 

Comments

comments

1 Comments

  • Jako mi se svidja novi,moderniji izgled bloga..vjerujem da ce od sad bit jos vise zadovoljnih ,vjernih citatelja!Bravo Andrea

    Odgovori

Odgovori