deserti, keksi, kolači, lavanda

Keksi s lavandom

lavanda_keksi_02

Jednostavne stvari nisu baš uvijek i najbolje stvari, ali vrlo često jednostavnost je upravo ono što nam treba.

Sigurno postoje puno bolje stvari od običnih keksića od maslaca, sigurno postoje i puno bolji i raskošniji kolači od njih, ali ponekad se ništa ne može mjeriti s prhkim keksom.
Još ako se taj keks spari s poslijepodnevnom kavicom ili šalicom toplog čaja, pa ako još zasvira neka lijepa lagana melodija i uhvatite trenutak za knjigu, e onda jednostavne stvari postaju baš najbolje na svijetu.

545568_539986772699346_1183703165_n

Ovi keksi nisu po ničem pretjerano posebni osim što su za moj ukus prhki i topljivi točno onoliko koliko trebaju biti.
Jednom davno sam došla do recepta za njih i oduševila se. Pošto se previše pouzdam u svoje pamćenje (a znamo kakvi ljudi pamte) ostala sam bez tog recepta. Kako bi ga ponovno reproducirala par godina sam isprobavala razne verzije, ali ni jedna nije bila baš potpuno jednaka tim mojim keksima.
Ne radi se tu sad o nekoj nauci. Ovo je zapravo jednostavni shortbread ili tijesto od maslaca i brašna. Više-manje svi recepti koje sam isprobala na istu su foru i razlike se očituju u detaljima, ali ja sam htjela baš onaj omjer koji sam prvi put isprobala.
Također sam htjela vrlo jednostavno tijesto, tijesto koje se sastoji samo od brašna i maslaca, koje nije ubitačno slatko…
Ovim omjerom sam došla do toga što sam htjela, baš sam zadovoljna njime i za mene je ovaj keks pun pogodak pa ga i vama toplo preporučam. 🙂

lavanda_keksi_03

U ovoj inačici sam radila kekse s malo lavande. Eh sad, lavanda bi mnogima mogla biti problematična, nije ona okus koji će se svakom svidjeti. Rekla bih da se posebno ne bi svidjela onima koji ni inače nisu skloni eksperimentirati s novim okusima, ali za ljubitelje lavandine arome ovi keksi biti će prava miomirisna senzacija. Vjerujte mi, ovi keksi ne golicaju samo nepce već i mirišu jako ugodno.

Ako niste za lavandinu kombinaciju u ove kekse možete dodati što god želite. Kod nas je posebno ljubljen dodatak nasjeckane čokolade, ali bili bi jako fini i sa sjeckanim orasima ili lješnjacima. Čokolade ili orašida možete dodati tijestu u količini od 50 – 100 g, po vašem ukusu.

lavanda_keksi_01

Još jedna super stvar kod ovih keksa je što ee zbilja brzo naprave, njihova osnova su samo tri sastojka, a dodaci ovise o vašem raspoloženju. Jako se dobro drže i mogu trajati danima, naravno ako se možete suzdržati da ih odmah ne pojedete sve.

Kad su jednostavni užitci u pitanju za mene ovi keksi nemaju konkurencije, samo ih treba spariti s par trenutaka mira i užitak je zagarantiran. 🙂

SASTOJCI
250 g brašna
215 g maslaca
50 g šećera
1 žlica meda
1 žličica lavandinih cvjetića
prstohvat soli

POSTUPAK

  • Brašno stavite u posudu za miješanje, dodajte maslac narezan na kocikice, šećer, med. lavandine cvjetiće i prstohvat soli.
  • Miješajte mikserom sa spiralnim nastavcima dok se tijesto ne krene povezivati.
  • Kad više ne ide mikserom nastavite mijesiti rukama. Povežite tijesto u kompaktnu kuglu. Ako se tijesto jako lijepi omotajte ga prozirnom folijom i ostavite ga u hladnjaku nekih pola sata.
  • Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga oblikujte u valjak dugačak tridesetak centimetara.
  • Režite valjak na šnite debljine oko 5 mm i slažite ih na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva desetak minuta, keksi trebaju biti još malo mekani na dodir kad ih izvadite iz pećnice.

NAPOMENA
Ako želite koristiti čokoladu ili orahe umjesto lavande onda sjeckane čokoladu/orahe dodajte na kraju miksanja, prije nego počnete mijesiti rukama.
Također, za ove kombinacije možete izbaciti med iz tijesta, možete dodati mahunu vanilije ili vanilin šećer. Čokoladu možete sitnije i grublje narezati, ovisno o vašem ukusu. Na koju god se kombinaciju odlučite ovo je jako zahvalno tijesto za razne varijacije. 🙂

17 Comments

  • Avatar

    ja baš volim keksiće 🙂 a ovi tvoji mi se baš sviđaju 🙂 čak imam lavande, a nikako da isprobam nešto, pa je ovo idealno 🙂

    Odgovori
    • andrea

      Mateja ako ih isprobaš nadam se da će ti svidjeti. 🙂

      Odgovori
  • Avatar

    Savršenstvo bez mane! najukusniji keks koji sam otkrila još kao mala.. nezamjenjiv, a s lavandom, samo si zamišljam okus! Uspjela si me namamiti, samo nemam trenutno maslaca, inačle bih odmah krenula na posao! 🙂

    Odgovori
    • andrea

      I ja ih obožavam od djetinstva. I sami oni bez ikakvih dodatak su mi super, a s čokoladom su mi savršeni. 🙂
      Hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se sviđaju i nadam se da će ti se svidjeti ova moja kombinaciji ako ih isprobaš. 🙂

      Odgovori
  • Avatar

    Obožavam keksiće sa puterom. Ne znam zašto al mnogo više uživam u takvim stvarima nego u parčetu torte- čak i one koju najviše volim.
    Ovako neku kombinaciju sam pravila za Novaka, samo sam još dodala i narandžu, koricu i malo ceđene narandže. Ti su mi bili omiljeni. I sa limunom i timijanom isto.
    Zapisaću i ovaj tvoj recept pa da uporedim sa onim što ja imam kad budem pravila. Možda su u pitanju nijanse al ako si ljubitelj tih keksića kao ja, značiće puno:)
    Kakav divan čajnik!!!

    Odgovori
    • andrea

      Ma da nijanse su u pitanju, ali teo ja nisam imala mira dok nisam postigla točno ono što je meni savršeno. Nadam se da će se i tebi ova moja kombinacija svidjeti.
      Hvala ti na komentaru. 🙂

      Odgovori
  • Avatar

    volim kad naiđem na istomišljenike 🙂 nemam lavandu, nije još procvjetala, ali imam cvjetiće bazge :))).

    Odgovori
    • Avatar

      WOW, mislim da bi i s bazgom ovaj keks bio jako ukusan. Isplati se probati.
      Svakako mi javi dojmove ako isprobaš tu kombinaciju, baš sam radoznala. 🙂

      Odgovori
    • Avatar

      isprobano svaku drugu-treću večer :))) cvjetići bazge, med od bazge, prženi blanširani bademi, sa integralnim brašnom i zobenim pahuljicama… grancereale doesn't stand a chance kraj ovih 🙂 probala sam čak i malo mljevenog rogača dodati zbog neobičnije, intenzivnije arome… ma sa keksićima nema granica za inspiraciju, ubaciš sve što se nađe u kuhinji 😉

      Odgovori
  • Avatar

    a gdje mogu kupiti lavandu za stavit u kekse?

    Odgovori
    • Avatar

      Donijet cu ti lavande koliko hoces, ali moramo pricekati lipanj:)

      Odgovori
    • Avatar

      bio ducan 😉

      Odgovori
    • Avatar

      Imaš moljce u kekesima? Pa kaj ne zoveš u goste?!

      Odgovori
    • Avatar

      Ako ste u Zagrebu, lavandu koja se može jesti, možete nabaviti i u trgovini sa začinima – Harissa u Masarykovoj ulici.
      Hvala vam na komentarima. 🙂

      Odgovori
    • Avatar

      Kris Tina – računam na pošiljku! Nenad Jovanovic – hmm..daaa…nekad bio dućan ;-). Vjeran Buselic – pozovi me na kavu i donesem ti home made kekse protiv moljaca. Voće i Povrće – hvala!

      Odgovori
  • Avatar

    Keksi krasno izgledaju. Bez obzira na to koliko volim lavandu nekako mi u hrani ne odgovara kao ni korijander. Nekako mi je previše praškasti okus.

    Odgovori
  • Avatar

    Već nekoliko puta bilježim recepte za keksiće s lavandom, baš bi htjela isprobati , a nikako da dođe na red… Divno izgledaju, uz šalicu čaja su sigurno fantastični!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.