keksi, kolači

Keksi s anisom

Keksi s anisom

Ovaj recept sam pronašla pod nazivom “Rustikalni keksi” u Enciklopediji mediteranske kuhinje ‘13. Kolači’.  Međutim, u nekoliko pokušaja pravljenja keksi mi po tom receptu nisu dobro ispali. Ovo je moja potpuno izmjenjena verzija recepta i jedino zajedničko s originlam je anis i maslinovo ulje. Zbog toga vam donosim ovaj recept pod nazivom keksi s anisom.

Moram vam prizanati da su ovi keksi potpuno drugačiji od svega što sam do sada probala, anis im daje jedan zanimljiv okus. Ako ste ljubitelj herbalno-mentolastih aroma (čitaj bronhi bonbon) i ovi keksi će vam se jamačno dopasti. Moram priznati da sam ja bila malo skeptična prema njima iz prve, ali sa svakim novim zalogajem su mi se sve više i više sviđali.

Keksi s anisom su jednostavni kao i svaki prhki keksi, a fora ih je imati kod kuće za grickanje uz kavu i čaj. Nije loše ponekad malo i promijeniti reportoar okusa pa zašto ne isprovati i ovu kombinaciju.

Keksi s anisom
Print
Sastojci
  1. 250 g brašna
  2. na vrh noža praška za pecivo
  3. 1 vanilin šećer
  4. 75 g šećera
  5. prstohvat soli
  6. 125 g maslaca
  7. 1 jaje
  8. 2 g anaisa u zrnu
  9. 1 žlica ruma
  10. 1 žlica maslinovog ulja
Postupak
  1. Brašno prosijati u posudu te izmiješati s praškom za pecivo, vanilin šećrom, šećerom i prstohvatom soli.
  2. Dodajte omekšali maslac narezan na male komade pa ga prstima utrljajte u tijesto da dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Zatim dodajte jaje, sjemenke anisa, žličicu ruma i maslinovog ulja.
  4. Sve miješajte miksorom sa spiralnim nastavcimadok se sastojci ne povežu.
  5. Smjesu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i umijesiti tijesto.
  6. Oblikujte tijesto u kuglu, obložite ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru na sat vremena.
  7. Tijesto razvaljajte u pravilni oblik na neki 5 mm debljine.
  8. Pomoću modlice izrezujte željene obilike pa ih složite na pleh obložen papirom za pečenje.
  9. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
  10. Kad se keksi ohlade posipajte ih šećerom u prahu po želji.
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

  • nisam još “upoznala” okus anisa…što neznaći da neču (tek sam nedavno počela uvoditi raznorazne začine u svoju kuhinju)super ti je slika:)

    Odgovori
  • Hvala, hvala! :)Anis je posebno aromatičan, onako osvježavajući, ne znam s čim bi ga usporedila, mene okusom malo podsjeća na koromač.Isplati se probati ga.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.