blagdani, deserti, Izdvojeno, kolači, muffins

Kakao cupcakes u blagdanskom izdanju

Odbrojavamo nešto sitno do Božića i prve runde dobre papice i kolača. Većina ljudi je svoje, samonametnute, blagdanske zadatke odradila i sad uživaju uz opuštajuću svjetlost božićnih lampica. Krasna slika zimske idile, slika koje u mom životu nema ni na vidiku. 🙂

Kod mene se stvari tek zahuhtavaju i još uvijek križam i pišem kolače na popisu za ove blagdane. Poprilično sam usporena po tom pitanju, ali na kraju uvijek nekako stignem sve napraviti i Božić dočekamo i s pokojim kolačem.

Kako ja zapravo nisam veliki majstor za složene kolače i torte na 100 katova, one kolače od kojih zastaje dah i koji krase naslovnice časopisa, odlučila sam se za nešto jednostavniji, a opet efektivan pristup.
Cupcakeovi se tu nameću kao logičan izbor. Iako su to na prvi pogled kolači koji nemaju nikakve veze s blagdanima, posebno na našim prostorima, ništa vas ne sprječava da ih ogrnete blagdanskim ruhom. 🙂
Eto to je ono što čini cupcakeove idealnim izborom za blagdane, ne treba vam puno vremena za njih, a možete ih ukrasiti kako god poželite. Idealni su za svaku prigodu sve što je potrebno je malo prilagoditi boje i ukrase na njima.

Osnovni recept za tijesto sam posudila sa stranice Joy of baking. Recept je zbilja jako dobar i s njim nema straha od promašaja, međutim pečeno tijesto, smo po sebi, je mrvicu prazno i baš mu je potrebna neka krema koja bi ga zaokružila.
Vi se naravno možete odlučiti i za neku drugu kremu, ali meni se ova jednostavna krema s aromom ruma učinila idealnom na tamnom tijestu.

Uz ovakve jednostavne novotarije ove godine sam više tradicionalno raspoložena i vraćam se nekim starim provjerenim receptima koje nisam godinama radila. Ako stignem neke od tih recepta ću sigurno podijeliti sa vama.

 

SASTOJCI
za tijesto
(preuzeto s Joy of baking)
50 g kakaoa
240 ml kipuće vode
175 g brašna
2 žličice praška za pecivo
113 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
1 vanilin šećer
prstohvat sol

za kremu
200 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
1 žlica ruma
1 žličica cimeta

POSTUPAK
za tijesto

  • Pomiješajte kakao s kipućom vodom kako bi se dobro otopio, ostavite da se ohladi.
  • U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  • U trećoj posudi izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer.
  • Miješajte sve električnim mikserom dok ne postane kremasto. Potom dodajte jedno po jedno jaje miješajući nakon svakog dodavanja kakao bi se jaja dobro umiješala.
  • Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu pa polagano dodavajte brašno neprestano miješajući.
  • Kad dodate sve brašno umiješajte i otopljeni kakao.
  • Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite s pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili do pola košarice.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pri 190 stupnjeva oko 15 – 20 minuta ili dok se lijepo ne dignu.
  • Izvadite ih iz pećnice i pustite ih da se ohlade.

za kremu 

  • Pomiješajte slatko vrhnje sa šećerom, rumom i cimetom pa sve miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrst šlag.
  • Ako koristite kvalitetno vrhnje bez problema ćete dobiti čvrst šlag, ako koristite neko vrhnje koje se ni inače ne može baš čvrsto istući dodajte i jedan šlag fix za svaki slučaj.
  • Tučeno vrhnje prebacite u slastičarsku vrećicu pa ga istiskujte na ohlađene cupcakevoe. Po želji ih posipajte dekorativnim prelicama i poslužite. 🙂

Comments

comments

12 Comments

  • Prekrasni su! gledala sam si ove košarice papirnate u Konzumu neki dan, ali u crvenoj boji, skroz su prigodne. kolačiće si prekrasno ukrasila, imam doma ovakvih srebrnih perlica baš za ovakve prigode pa bih mogla nešto skemijat! 🙂

    Odgovori
  • o da. rum :Dna mom blagdanskom stolu će isto biti cupcakesa – praktični su za zgrabiti onako u letu, i pojesti u dva zalogaja. ili jednom – jer ću raditi mini verzije 🙂 ja se nadam da ću uspjeti ovaj put ostaviti komentar jer me stvarno nešto zeza ovaj tvoj blog 🙁 lijepi su ti cupcakesi. mislim da su kolači ”svečani” onoliko koliko ih takvima učiniš. Ponekad ni najgrandiznija torta nema ono nešto toplo u sebi, ne vidiš da to domaćica radi s ljubavlju,..da ima neki osobni touch. ove tvoje baš jesu svečane i blagdanske..pogotovo s ovim svjetlima u pozadini 🙂

    Odgovori
  • Prekrasni su, ove košarice i perlice im baš daju blagdanski štih.

    Odgovori
  • Odlično Andrea, ja se još nisam okušala s cupcakesima. Morat ću probati. Možda već uskoro…

    Odgovori
  • Andrea, prekrasni su! Pravi blagdanski draguljčići. Fotke su predivne. Vidi se da je tijesto meko i lagano, savršeno.Inače, joy of baking mi ima odlične, provjerene recepte, sve što sam odonuda isprobala bilo je točno onako kako je i na stranici, odlično.

    Odgovori
  • Fotografije su kao sa druge planete, uvek sam volela da vidim te ta zamućena svetla u daljini 🙂 Mafini izgledaju očaravajuće, a po sastojcima verujem da nisu daleko ni ukusom 🙂

    Odgovori
  • Divni su… A fotke su zaista posebne! :)I jako mi se dopadaju korpice.

    Odgovori
  • Sve najbolje za nastupajuce praznike, a fotke su predivne, svetlucave i bas nekako tople… ove snezne “kapice” sa perlicama daju kolacicima pravi novogodisnji “look”.:))

    Odgovori
  • Kolač je kolač. Jel u obliku muffina, cupcakea ili klasičnih kocaka, svejedno je. Važno je da je sočno, ukusno i prigodno ukrašeno, a ovi tvoji cupcakesi to jesu. Prva fotka mi je predivna sa ovim svjetlima u pozadini. Baš je topla i ugodna.

    Odgovori
  • Predivni muffini, izgledaju baš svečano

    Odgovori
  • slažem se s tobom, jednostavni su a daju se odlično ušminkati!! tvoji su prekrasni!! ko s snježnom kapicom

    Odgovori
  • predivno izgledaju, baš su prigodno ukrašeni i savršeni za ovu prigodu

    Odgovori

Odgovori