glavna jela, jela s mesom, PR, sarma

Crock-Pot Sarma

Sarma iz Crock-Pota

Nisam mislila da ću ikada na ovom blogu pisati o sarmama. Ne zato što ih ne volim, bože sačuvaj, obožavam ih i barem ih dvaput godišnje kuham, već zato što mi se čini da se o njima nema što reći. Barem ništa novo ili što već ne znamo. S vremenom sam došla do neke svoje dobitne kombinacije za njihovu izradu, kombinacije koja nama odgovara i koja je LCHF. Sigurna sam da i vi svi imate svoje male trikove i stvari koje čine vašu sarmu baš onakvom kakvu je vi volite.
Tako bi vjerojatno i ostalo da nisam nedavno dobila apsolutno savršeni mali kućanski aparat u kojem sam ove sarme pripremila te se još jednom oduševila svim njegovim prednostima.

Možda se sjećate da sam vam još ljetos pisala o Crock-Pot uređaju za sporo kuhanje kojega sam imala na testiranju. Jako nam se svidio i odlučili smo da ćemo ga kupiti čim nam to financijska situacija dozvoli. Dobri ljudi iz predstavništva Crock-Pota za Hrvatsku naslutili su tu našu želju pa su nas obradovali ovim malo ranijim Božićnim poklonom.

Model koji smo dobili ponešto je drugačiji od onoga kojega samo ljetos testirali. Kod ovoga modela možete namjestiti digitalni sat na željeno vrijeme kuhanja. Što je vrlo praktična stvar jer nakon isteka zadanog vremena uređaj sam prelazi u način rada za održavanje topline, a prestaje s kuhanjem. Ovo je zgodno ako vam se dogodi da imate ručak koji se krčka u Crock-Potu, a vi ste se baš zadržali negdje u gradu. Osim što ima digitalni sat, ovaj model ima i drugačiju posudu za kuhanje koja može ići na sve vrste kuhališta, u pećnicu i u mikrovalnu. Meni se ta novost posebno dopala jer volim meso karamelizirati na jakoj vatri prije pečenja.

Sarma iz Crock-Pota s pireom
Kako smo u sezoni svega blagdanskog i zimskog tako su i kod nas na red došle te sarme koje kuham dvaput godišnje. Učinilo mi baš zgodno skuhati ih u Crock-Potu. I znate što? Ispale su mrak dobre.
Prednost kuhanja s ovakvim uređajem je svakako u tome što ne morate „dadiljati“ jelo i one se de facto kuhaju same, na niskoj temperaturi. Sarmu možete staviti kuhati ujutro i slobodno otići na posao, a kad se vratite doma dočekati će vas lonac tople sarme. Pa sad vi recite da može bolje od toga. 🙂

Kao što sam već rekla moja sarma je LCHF, što bi značilo da u nju ne stavljam ni rižu niti radim zapršku. Mnogima kod takve sarme nedostaje gustoće, ali meni ne, gustoću nadoknadim pireom od cvjetače, čičoke ili nekog drugog povrća.
Uglavnom vi ne morate spremati sarmu na ovaj moj minimalistički način, u Crock-Potu je možete pripremiti i po bilo kojem receptu pa i onom bakinom. 🙂

Sarma iz Crock-Pota
Print
Sastojci
 1. 900 g miješanog mljevenog mesa
 2. 100 g slanine
 3. 3 režnja češnjaka
 4. 1 glavica luka
 5. 1 vezica peršina
 6. 1 žlica psilijuma u prahu
 7. 1 žličica dimljene crvene paprike
 8. sol
 9. papar
 10. 1 glavica kiselog kupusa oko 2 kg
 11. 500 g rezanog kiselog kupusa
 12. suho meso, rebra ili slanina
 13. 100 ml pasirane rajčice
Postupak
 1. Luk, češnjak, peršin i slaninu sitno nasjeckajte i dodajte ih mljevenom mesu. Dodajte i psilijum pa sve začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dobro izmiješajte.
 2. Odvojite listove s glavice kiselog kupusa te ih operite pod mlazom hladne vode ukoliko su prekiseli i slani.
 3. Debelu žilu na sredini svakog lista stanjite nožem.
 4. Nadjenite svaki list zelja sa žlicom mljevenog mesa te umotajte sarmu. Oko ovoga vam nažalost ni Crock-Pot ne može pomoći, morat ćete ih sami smotati. 😀
 5. Preostale, manje listove kupusa nasjeckajte.
 6. Na dno Crock-Pot lonca stavite malo nasjeckanih listova, rezanog kiselog kupusa i suhog mesa, a na njih složite sarme.
 7. Prekrijte s još rezanog kupusa.
 8. Dolijte vode tako da prekrije sarme, dodajte i pasiranu rajčicu te stavite kuhati na 1 (low), tajmer namjestite na 8 sati. Sada zaboravite na njih, odite na kavu, van ili obavljajte druge stvari po kući.
 9. Nakon isteka vremena kuhanja sarme poslužite uz pire od povrća po izboru.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.