čokolada, deserti, kolači, lchf

Čokoladna lchf torta s jagodama

lchf torta 01

Probudio me u subotu mirisom kave i željom za zdravijom čokoladnom tortom.
U njegovom slučaju zdravija torta uvijek znači lchf torta. Kupio je i tamnu kvalitetnu čokoladu pa nisam imala drugog izbora nego ispuniti mu želju.

Ipak, nisam bila totalno altruistična jer i meni se jelo nešto čokoladno i sočno, a opet ne totalno nezdravo…  
Kao što vidite nije me teško natjerati na pečenje kolača, uključila sam glazbu, stavila pregaču i pomiješala čokoladu s bademima, kokosovim brašnom i nekoliko domaćih jaja. Napravila sam i kremu – veganski ganache od kokosovog mlijeka te sve dovršila mirisnim domaćim jagodama.

Eh… Tako izgledaju dani koje volim, dani kad je sve laganini i ispunjeno mirisom svježe kave i otopljene čokolade.

Torta je zapravo vrlo jednostavna, to je još jedna varijacija na temu torte bez brašna. Znate već da je kod lchf torte najvažnije voditi računa o kvaliteti čokolade. U posljednje vrijeme često kupim Viviani s 85% kakao mase i ona mi se pokazala dobra za pečenje. No nije toliko važno na koji brend ste se odlučili dok god vodite računa da je čokolada napravljena od kakaoa i kakao maslaca s minimalnim dodatkom šećera. Ostalom u čokoladi nije mjesto. 😉 

Osim čokolade toga tu su i orašati plodovi koji mijenjaju brašno te jaja i maslac. Nema puno filozofije oko lchf torte, no bez obzira na jednostavnost ova se svima svidjela.
Ove torte su također i energetske bombe, izrazito su aromatične i gorkaste. Rekla bih da su to kolači za istinske ljubitelje čokolade. Ipak, bez obzira na to što generalno nemaju loših sastojaka one su i dalje kolači. Mislite na to kad posegnete za repetama. 😀

U koliko niste ljubitelj gorke čokolade ili bi tortu radili za klince onda možete u smjesu dodati neko sladilo poput stevije ili meda.

Čokoladna lchf torta s jagodama
Print
za tortu
  1. 200 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75% kakao mase)
  2. 120 g maslaca
  3. prstohvat soli
  4. 4 jaja
  5. 100 g fino mljevenih badema
  6. 1 vrhom puna žlica kokosovog brašna*
  7. 1 žličica sode bikarbone
za kremu
  1. 100 ml gustog kokosovog mlijeka
  2. 100 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75% kakao mase)
  3. prstohvat soli
za dekoraciju
  1. jagode ili sezonsko voće po izboru
za tortu
  1. Otopite čokoladu i maslac nad parom.
  2. Kad se otope maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  3. Umiješajte jedno po jedno jaje i prstohvat soli pa sve dobro promiješajte.
  4. Na kraju dodajte mljevene bademe, kokosovo brašno i sodu bikarbonu.
  5. Sve dobro sjedinite i prebacite u mali kalup za tortu (20 cm) obložen papirom za pečenje.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 35 – 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom, pazite da je ne prepečete.
  7. Pečenu tortu odmah izvadite na rešetku i pustite je da se potpuno ohladi.
za kremu
  1. Nad parom otopite kokosovo mlijeko, čokoladu i prstohvat soli.
  2. Kada dobijete glatku kremu maknite s vatre i dobro ohladite. Cilj je dobiti kremu mazive strukture tako da je nemojte ostavljati predugo u hladnjaku.
  3. Ovom kremom premažite ohlađenu tortu.
  4. Na kraju tortu ukrasite i sezonskim voćem. U mom slučaju to su jagode i 'čips' od kokosa.
Napomene
  1. *U ovom receptu koristimo pravo kokosovo brašno, ne sitne mrvice za posipanje kolača.
  2. *Maslac iz recepta bi eventualno mogli zamijeniti kokosovim uljem, ako ne želite/ne smijete konzumirati maslac.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori