čokolada, deserti, kolači

Brownie kolači s višnjama

Brownie s višnjama

Moglo bi se reći da sam malo pukla. Uhvatilo me neko ludilo i samo razmišljam o kolačima. Ne toliko o njihovoj konzumaciji, koliko o njihovom nastajanju. 😀
Obično me to ludilo uhvati kada stvarni život postane prestresan. Kolači su tada moj bijeg od svega, tada bih se najradije zatvorila u kuhinju i samo pekla i mijesila.

Moram priznati da postoji nešto terapeutsko u pečenju kolača, nešto što me jako opušta u tom kreativnom neredu. Život kao da postaje ljepši kad ga promatram kroz oblačić brašna i šećera u prahu. 😀
Cijeli ovaj tjedan nešto pečem i kemijam, a kada je takvo kemijanje u pitanju kolači s velikom dozom čokolade jednostavno uvijek imaju prednost.

Iako ponekad zamislim lude torte s nekoliko čokoladnih komponenti i isplaniram ih do u zadnji detalj, nemam baš vremena za takve eskapade. Zbog toga se na kraju uvijek vratim jednostavnim i provjerenim receptima. Poput ovih brownie kolačića.

Brownie kolači
Brownie, iako stvarno vrlo banalni za izradu, visoko kotiraju na listi mojih omiljenih slastica. Oni su mi pravo utjelovljene čokoladnog kolača, naravno kada su napravljeni kako treba. Kada su sočni i bogati iznutra, a hrskavi izvana. Upravo to i je ključ dobrog browniea. Sočnost nije ni posebno teško postići, samo trebate paziti da ih ne prepečete, a pećnica će odraditi ostalo. 🙂
Ovo je moj osnovni recept za brownie kojem se zbilja uvijek vraćam. Nadograđujem ga ovisno o trenutnom raspoloženju pa ga tako ponekad obogatim i bijelom čokoladom, sjeckanim lješnjacima, kokosom ili šumskim voćem. Naravno sasvim je ukusan i bez svih tih kerefeka, ali kad je bal…

Brownie

Današnja verzija u sebi krije višnje iz cukra. Znate one višnje što svaka dalmatinska kuća, koja drži do sebe, cijelo ljeto sunča na prozorskoj dasci. Kako sam ja odrasla u jednoj upravo takvoj kući jasno je da imam ušećerenih višanja na pretek. Imam i razne ideje kako ću ih iskoristiti, a danas su se našle u ovim kolačima.

Ako nemate višanja iz cukra, ništa ne brinite, dobra zamjena će biti i one kupovne (kompot?!) ili bilo koje drugo voće.
Kako god da odlučite ovo je odličan desert za ‘usred tjedna’, pa bacimo se na pečenje. 🙂

 

Brownie s višnjama
Print
Sastojci
  1. 2 žlice kakao praha
  2. 45 ml kipuće vode
  3. 300 g tamne kvalitetne čokolade
  4. 225 g maslaca
  5. 190 g šećera
  6. 3 jaja
  7. 75 g brašna
  8. na vrh noža naribanog zrna tonke
  9. prstohvat sol
  10. 3 žlice višanja iz šećera, ocijeđene i otkoštičene
Postupak
  1. U lončiću pomiješajte kakao prah i kipuću vodu. Dobro izmiješajte kako bi se kakao otopio.
  2. Čokoladu i maslac otopite nad parom. Kad se otopi ostavite da se malo prohladi, nekih 5 minuta.
  3. Električnim mikserom izmiješajte jaja sa šećerom.
  4. Kada se jaja zapjene dodajte im pripremljeni kakao i otopljenu čokoladu i maslac. Izmiješajte sve žlicom ili kuhačom.
  5. Nježno umiješajte brašno, sol i začin tonka.
  6. Na kraju umiješajte i višnje.
  7. Mali kalup za kolače (približno 18x28 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
  8. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C te pecite 40 – 45 minuta.
  9. Pečeni kolač ostavite hladiti u kalupu, a kad se potpuno ohladi narežite ga na kocke i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori