
Imam popis recepata za kolače i torte kod kojih stvarno ne treba puno odstupati od originala. Na listi je svakako i švarcvald torta, njemački klasik od jednostavnog biskvita s kakaom, šlagom i višnjama. Prepoznatljiva je, priprema nije osobito zahtjevna i ne podrazumijeva neko veliko slastičarsko predznanje. Uz samo malo truda upravo ona može postati najraskošniji desert na vašem blagdanskom stolu. Uostalom klasici su postali klasici s razlogom i s njima rijetko možete pogriješiti. Baš zato će se švarcvald torta ove godine naći na našem božićnom stolu.

Za švarcvald toru pripremila sam osnovni biskvit od jaja, brašna, šećera, praška za pecivo i kakaa. Dio brašna zamijenila sam Gussnelom kako bi dobila još mekši i prozračniji biskvit. Na kraju sam dodala i jedan Dolcela cimet šećer jer kakav bi to bio blagdanski desert bez malo cimeta.
Oko ovoga zaista nećete imati puno posla, samo morate pustiti kore da se u potpunosti ohlade prije nego krenete rezati. Pekla sam ih u svom omiljenom kalupu promjera 18 cm, kako bi torta bila viša i efektnija (i zauzimala manje mjesta u hladnjaku).

Jedina značajnija intervencija koju sam si ovog puta dopustila u receptu jest dodavanje mascarponea. Šlag i mascarpone čine vrlo jednostavnu i ukusnu kremu s kojom možete lako raditi. Vrijeme će vam uštedjeti i upotreba Dolcela Šlagfixa, koji je garancija za pripremu čvrste i stabilne kreme. Kod ovako visokih torti čvrsta krema je presudna za stabilnost cijelog deserta, a pitanje dekoracije s ovom će kremom biti piece of cake!
Ako odaberete švarcvaldicu za božićni ručak, nećete si opteretiti raspored. Kore možete pripremiti dva dana ranije, a večer prije se možete pozabaviti pripremom kreme i dekoriranjem. Ako želite, kore slobodno natopite likerom od višnje ili rumom, što god vam je pri ruci. I obavezno mi javite svoje dojmove!

Švarcvald torta – recept
SASTOJCI:
Za biskvit:
4 velika jaja
100 g šećera
1 Dolcela cimet šećer
prstohvat soli
100 g brašna
25 g Dolcela Gussnela
10 g kakaa u prahu
1 žličica Dolcela praška za pecivo
2 žlice ulja
Za kremu:
250 g mascarpone sira
250 g slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
1 Dolcela Šlagfix
300 g ocijeđenih višanja iz kompota
2-3 žlice soka od višanja, za namakanje biskvita
Za dekoraciju:
250 g slatkog vrhnja
1 Dolcela Šlagfix
naribana čokolada
kandirane višnje
POSTUPAK:
Za biskvit:
Pomiješajte jaja, šećer, cimet šećer i prstohvat soli u zdjeli za miksanje.
Miksajte mikserom na visokoj brzini dok sve ne postane jako svijetlo i pjenasto, a šećer se potpuno ne otopi.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, gussnel, kakao i prašak za pecivo.
Prosijajte ovu mješavinu u smjesu od jaja i šećera, a zatim lagano sve izmiješajte mikserom da se poveže.
Na kraju ručno umiješajte dvije žlice ulja.
Dobivenu smjesu razdijelite između dva mala kalupa za torte, promjera 18 cm, koje ste obložili papirom za pečenje.
Smjese pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 15 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice, pažljivo ih izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohlade.
Ohlađene biskvite prerežite na pola kako bi dobili četiri okrugle biskvitne kore.
Stavite prvu koru na pladanj za tortu, poškropite je s malo soka od višanja iz kompota ili nekim finim likerom.
Premažite zatim koru trećinom kreme za nadjev pa na kremu rasporedite trećinu ocijeđenih višanja.
Preklopite sve sljedećom korom i ponovite dodavanje soka, premazivanje kremom i višnjama.
Složite još jedan red biskvita, kreme i višanja te preklopite tortu posljednjom biskvitnom korom.
Ovako složenu tortu odložite u hladnjak na sat ili dva kako bi se krema dobro stisnula.
Ohlađenu tortu cijelu premažite tučenim slatkim vrhnjem, ukrasite je ribanom čokoladom i kandiranim višnjama te je poslužite.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu.
Miješajte sve mikserom dok ne postane gusto.
Umiješajte Šlagfix i nastavite miješati do željene gustoće.
Razdijelite dobivenu kremu na tri jednaka dijela i njome nadjenite tortu.
Za dekoraciju:
Slatko vrhnje miješajte mikserom da se malo zgusne.
Dodajte Šlagfix i nastavite miksati do željene gustoće.
Premažite šlagom cijelu tortu i po želji istisnite dekorativne oblike šlaga na vrh torte.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom