
Suša, samoća i tišina potrebni su za uspijevanje masline. Ova izdržljiva biljka zbilja ne traži puno, traži samo ono čega je na mediteranu u izobilju (bar je nekoć tako bilo). Maslina je kultivirana još prije 6.000 godina na području Sirije i Palestine nakon čega se vrlo brzo proširila i ostatkom mediterana. Zbilja, lice mediterana bilo bi oslikano nekom drugom bojom da nema te biljke. Mitologije, vjerovanja i običaji stanovnika ovog područja prepuni su priča o maslini i njenom divnom soku – maslinovom ulju. Maslina se spominje u Bibliji, u grčkoj mitologiji, opjevana je bezbroj puta, a simbol je mira, blagostanja i obilja. Poznato je da su stri Grci i Rimljani proizvodili i konzumirali velike količine maslinovog ulja. Homer je naziva „zlatnom tekućinom“, grčki sportaši su se mazali maslinovim uljem, pobjednici su se krunili vijencem maslinove grančice. Poznavali su ti drevni narodi i ljekovita svojstva maslinovog ulja pa su ga osim za prehranu koristili u zdravstvene i kozmetičke svrhe.
O nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja danas je sve poznato, ono je sada gotovo obavezno u svakoj osviještenoj kuhinji. U mojoj obitelji se koristi od uvijek ali ne mogu reći da sam ga oduvijek i voljela. Njegova intenzivna aroma i miris su valjda nešto što se godinama počne cijeniti. Rekli bi Englezi da je to acquired taste. Sad sam luda za maslinama i maslinovim uljem i gotovo bi mi bilo nezamislivo kuhati bez nje. Upravo zbog svega navedenog sam bila jako sretna kad sam vidjela da je Maslinka odabrala upravo maslinu za temu rujanskog blogerskog druženja „Ajme koliko nas je“.
Odlučila sam se za ovaj recept s piletinom. Iako na prvi pogleda maslina ovdje izgleda kao samo začin, sporedni dodatak, ona svojom aromom u potpunosti preuzima jelo i postaje zvijezda. Uz dodataka kapra i inčuna ovo jelo ima jedan mediteranski štih i prepuno je arome.
SASTOJCI5 – 6 pilećih bataka (oko 1,5 kg)400 g petala3 režnja češnjaka50 g crnih maslina s košticom1 žlica kapara2 – 3 fileta inčuna100 ml bijelog vinaGrančica ružmarinaMaslinovo uljeSolPapar
Za prilognjoki ili tjestenina po izboru
POSTUPAK
- Češnjak i inčune sitno nasjeckajte, masline očistite od koštice pa i njih nasjeckajte.
- Piletinu posolite i popaprite te je popržite na maslinovom ulju par minuta sa svake strane da uhvati lijepu boju.
- Izvadite piletinu na tanjur i odlijte višak masnoće ako je bude previše.
- Na istoj to masnoć kratko prepržite češnjak, tek toliko da zamiriše, pa mu dodajte sjeckane pelete i bijelo vino.
- Sve pirjajte na laganoj vatri dok se umak ne počne zgušnjavati.
- Sada vratite pileće batke u umak, dodajte i jednu grančicu ružmarina, posudu pokrijte i nastavite kuhati dvadesetak minuta ili dok piletina nije kuhana.
- Na kraju umiješajte masline, kapare i inčune te još kratko prokuhajte da se sastojci prožmu.
- Probajte umak pa ako vam nije dovoljno slano dodajte još soli, vjerojatno nećete trebati dosoljavati jer su masline, kapari i inčuni dosta slani.
- Uz ovo jelo sam poslužila njoke koje radim prema receptu Dike Marjanović – Radice, a onako kako me naučila baka.

Ovu fotografiju izrade njoka šaljem dvojcu s bloga Jugalbandi za Click the photo event na kojemu je ovaj mjesec zadatak Heirloom.
NAPOMENA
Recept za piletinu je preuzet s ove stranice uz neke manje izmjene.


14 Comments
Wonderful post and intersting recipe, olives and olive oil are always preferred for me
Izvrstan recept. Izgleda sjajno i djeluje vrlo ukusno!
Super recept, baš sam nedavno i sama radila nešto slično. Za svaku pohvalu, stvarno je ukusno i izdašno jelo.
vec znam da bi mi se ovo svidjelo, izgleda savrseno! sretno na clicku!
i ja tek od nedavno volim maslinovo ulje i to ono sms-ovo blagog okusa i mirisa… masline još malo moraju pričekati 🙂 fotkice su super, a posebno ova zadnja… sretno na clicku 🙂
Jelo po mom guštu! Fotke prekrasne. Uvijek si bila dobra, ali mi se čini da si u zadnje vrijeme još bolja od toga (o fotkama govorim 🙂 )
Maslinovo ulje je u mojoj porodici omiljeno…a recept je sjajan! Divno izgleda
ovo je provereno fantasticno… hvala na ucescu u igrici… fotke predivne kao i uvek 🙂
sjajne fotke! sretno na clicku draga! 🙂
Sretno na clicku.Neznam ko ovo tvoje divno jelo ne bi u slast pojeo!
Nesto sam kolko-tolko slicno pravila i zato znam da je ovo super.Srecno na Click-u!
Uzivala sam u prekrasnom postu,a recept mi izgleda kao kombinacija savrsenstva ;))Prelijepo i preukusno 🙂
Dear Andrea, looks very tasty & appetizing picture – Bravo! Congratulations with the day to smile.I want you to smile, Diana
Hvala svima na komentarima, a Maslinki posebno hvala što je isprobala recept! 🙂