Prošli vikend je bilo prekrasno vrijeme koje je trebalo iskoristiti na najbolji mogući način. Taj najbolji mogući način uključuje i malo fizičkih aktivnosti i malo pentranja po obroncima Medvednice. Ne znam što nas je spopalo, ali odlučili smo i uputili se u osvajanje Sljemena.
Moram vam priznati da sam, unatoč općoj tromosti, uživala u ovom malom izletu i zdravom umoru. Uostalom, s nama se na Sljeme penjala i jedna devetomjesečna bebica, pa ako je ona mogla izdržati do gore može valjda i ova tridesetogodišnja mrcnia. 😀
Šetnja je bila divna, a pogled s vrha gotovo neopisivo lijep. Isplatila se muka i pokoja prolivena kapljica znoja. Jedino što se nije isplatilo bio je grah na samom Sljemenu, ali zaboravit ćemo na njega da nam ne kvari dojam savršene nedjelje.
Doma smo došli predvečer mrtvi umorni i gladni, nisam bila pretjerano raspoložena za kuhanje, ali nisam bila ni raspoložena za naručivanje ćevapa. Jedini izlaz je bio skuhati nešto brzo i lagano od raspoloživih namirnica.
U škrinji mi se već neko vrijeme provlači par pakiranja oslića. Nikako da ih potrošim jer, iskreno da vam kažem, nemam pojma što bi s njima. Ti zaleđeni fileti oslića su mi baš neka bezlična riba, bez karaktera i bez gušta i šušta.
Pošto me šetnja prirodom nabrijala kreativnom energijom odlučila sam napraviti nešto nečuveno. Odlučila sam kombinirati ribu i pancetu što se pokazalo kao pun pogodak. Mrvice od češnjaka su bile super dodatak, ali krumpir s pancetom nas je oduševio. Zbog toga ovaj recept dijelim u nadi da će se još nekome svidjeti.
SASATOJCIZa oslića500 g zaleđenog filea oslića1 žlica maslacajedna kitica peršina4 – 5 režnjeva češnjaka1 žlica krušnih mrvica2 žlice ribanog parmezana4 – 5 suhih rajčica2 žlice maslinovog uljasol
za krumpir500 g krumpira100 g pancete4 – 5 cherry rajčice1 glavica lukamaslinovo uljesolpaparPOSTUPAK
- Suhe rajčice namočite u vrućoj vodi, oko pola sata samo da omekšaju pa ih sitno nasjeckajte.
- Sitno narežite peršin i češnjak tako da postanu skoro poput pasta.
- Stavite sve u mužar pa dodaj mrvice i parmezan te sitno nasjeckane suhe rajčice. Sve dobro miješajte tučkom dodajući maslinovo ulje.
- Oslić otopite, nareži svaki file na dva – tri manja komada i preprži ih na maslacu. Samo kratko po minuticu sa svake strane. Pazite da se ne raspadnu.
- Prebacite ih u vatrostalnu posudu, malo ih posolite te svaki prekrijte s pripremljenim mrvicama od peršina i češnjaka.
- Zapecite sve u pećnici na 180 stupnjeva petnaestak minuta.
za krumpir
- Krumpire ogulite i u komadu ih skuhajte. Nemojte ih prekuhati.
- Kuhane krumpire narežite na ploškice.
- Nasjeckajte luk i pancetu na sitne kockice.
- Rajčice prepolovite.
- Prodinstajte luk na maslinov ulju, kad omekša dodajte pancetu.
- Sve dinstajte da zamiriši pa dodajte krumpir. Smanjite vatru i nastavi pirjati da se krumpir malo zapeče na kraju dodajte rajčice i sve začinite solju i paprom.
- Poslužite vruče uz pečenog oslića.
21 Comments
Bila sam i ja na Sljemenu za vikend…predivan izlet, guštanje u suncu i zelenilu :)Ovo mi se čini super, probam čim prije!!!
Mmmm sve zajedno jako fino zvuči!
wow, meni se jaako sviđa recept :)), pogotovo ova riba u finooj korici, savršeno si ti to složila, i krumpire sa pancetom, pun pogodak! :)) Vrlo poznat mi je taj osjećaj inspiracije nakon izleta, mislim da je tad inspiracija i kreativnost na vrhuncu jer je čovjek potpuno zadovoljan sobom :)kombinacija boja na fotkama mi se sviđa, baš neobično i živahno na plavom tanjuru :)). Baš vam je bilo lijepo vidim u prirodi :D, iako volim pentranje, dok se penjem mi je mukaa ponekad, ali nema ljepšeg osjećaja nego kad dođeš do vrha. 😀
Oslic isto bas i ne ljubim to mi je riba sa njamanje ukusa. Mislim da si ti to uspesno nadoknadila! Belezim!
Ja volim oslić, ali ne taj smrznuti, više volim frišku ribu iz ribarnice..ali mislim da si ga odlično napravila, ideja s mrvicama odlična..Ali htjela sam komentirati taj osjećaj kad se tako napuniš kreativnim baterijama i puno zdravog kisika, e tad mi mašta u kuhinji posebno proradi i volim, baš volim taj osjećaj…
Ja se ne usudim penjati na Sljeme jer sam u lošoj kondiciji. A i tko bi bebu nosio tako dugo u marami 😉 Ni mi nismo ljubitelji oslića, kako je netko rekao bezlična riba. Ideja s mrvicama je super, a za krompire sam vidjela sličan recept u jedno francuskoj kuharici i već dugo vremena ih imam u planu isprobati. Sada ću to i napraviti…Super mi je ona slika gdje su same rajčice. Odlična crvena boja…
Andrea,very nice recipe and presentation – colorful and tasty.I love your photos,my admiration, Diana
Oslić ovako pripremljen, savršeno, pa makar i smrznuti. Meni je riba jako važna i ne mogu uvijek računati na svježu, zato se i kod mene u frizeru nađu takvi paketi, a ovo s sušenim rajčicama me oduševilo.A oduševilo me i plevetnilo neba i tanjura.
Ovo je odlična kombinacija, zbilja kreativno i jako dobro ! Oslić izgleda svi manje-više imamo negdje u zamrzivaču ali što napraviti sa njime a da nije samo prženi ili pohani file….., evo sada imamo odličan recept ! I krompir, i rajčice….., divno , sigurno ste uživali u ovom jelu nakon dana provedenog u prirodi. Jest da zna biti malo naporno ali divno se popeti na Sljeme, pogotovo kada je lijepo vrijeme doživljaj je potpun što se vidi i iz tvojih krasnih slika !
ne volim ribu, pogotovo nikad nemam smrznutu, no ovako kreativne kombinacije volim isprobati, uvijek mislim možda mi se jednom dopadne :)odlično, slikice predivne
Izgleda zanimljivo! Divim ti se koje odlične ideje imaš!
Meni ovo izgleda i zvuči kao super kombinacija! Panceta je tom “bezličnom” osliću, vjerujem, dala lice 🙂 Jedan dobar štih! Bravo za penjanje, mi se često penjemo i ja to obožavam, a grah se kojiput isplati, kojiput ne 😀
oslić si uspjela dići ovom zanimljivom koricom a uz krumpir, pancetu i rajčice sigurno je dobitna kombinacija!fotke vesele i vedre :)i bravo za guštanje na sljemenu! i mi tamo često punimo baterije. sljemenski hrah mi je ok al štrudla! štrudlu obožavam 🙂
Fotografije prosto mame.Odličan recept,lagan…:)
wow, ovo je kombinacija kao da si mene pitala, savrseno! fotke su ti krasne i svaka cast za izletic, ja sam totalna ljencina kad treba malo snage upotrijebiti:)))
Svaka cast za sportske aktivnosti, a i za fotke!!!
Najbolji recepti nastaju iz raspoloživih namirnica kao i ovaj tvoj. Ja osobno jako volim oslića, ali nisam tako maštovita kao ti u pripremanju ribe. Pošto se kod nas cela riba nalazi zaleđena, onda je samo isečem na komade, umočim u brašno i pržim. Bravo za avanturu. Ja sam jedan trut po pitanju fizičke aktivnosti, ali kada bi ovakav obrok bio na vrh brda, popela bih se sama!
ma, kao da si mene pitala što mislim o osliću! bez okusa, bez karaktera…a smrdi kad se odledi za poginut. ali i dalje uvijek imam jedan paket u zamrzivaču, ono…nek se nađe kad treba nešto na brzinu 🙂 mrvice mi se izuzetno sviđaju i definitivno ću isprobati ovu kombinaciju. što se tiče ribe i pancete, ja to često radim 😀 krumpir slično ponekad spremam u pećnici. sve u svemu obrok po mom guštu i definitivno ću isprobati.
Wow Andrea, oslić prekrasno izgleda! Mada nisam ljubitelj oslića jer mi je skroz bezukusan, s ovakvim kombinacijama koje mu daju poseban štih ne možeš falit! Jaaako mi se dopada ideja s ovim mrvicama 🙂 Pogled sa Sljemena je prekrasan, mada nisam nikada bila gore :)Slike su baš čarobne 🙂
slike me asociraju na francusku rivijeru….u kolovozu dok grije sunce. oslica mogu i smrznutog i svijezeg…daj sta das!
oslić kao mala nisam mogla smislit jer smo se jednom u vrtiću svi otrovali od njega. Trebalo mi je puno godina da ga opet probam. Dosta bezlična riba koja zahtjeva “dobar” prilog, zato mi se sviđa i ideja ovih mrvica.Savršeno izgleda!!