Nije lako provesti ljeto u Zagrebu. Posebna je to tuga za nas ljude s mora, takva da bi čak za taj osjećaj trebalo izmisliti posebnu riječ. Nešto poput svih onih lijepih njemačkih riječi za razne osjećaje tuge i melankolije. 😀
Bez mora, naime, ljeto postaje još malo nepodnošljivije u velikom gradu. Treba tada naći male i slatke razloge za radost i osvježenje. Poput finih koktela i druženja s ostalim patnicima koji su ostali u Zagrebu.
Naravno ljetna druženja trebaju i ljetnu tortu, a što može biti bolje od kombinacije omiljenog koktela i lagane torte. Upravo tako je nastala ova mojito torta koja nas je potpuno oduševila. Da stvar bude još bolja, mojito torta je bez glutena i priprema se u tren oka.
Zapravo, ova torta utjelovljuje sve ono što želimo od ljetnog kolača – jednostavnu i brzu pripremu i veliku količinu osvježenja.
Za osnovu torte koristila sam Dolcela mješavinu za Party tortu bez glutena. Ok, znate svi da mi nikad nije problem napraviti biskvit, ali s bezglutenskim brašnima nemam iskustva pa sam htjela isprobati ovu mješavinu. Jako mi je drago da jesam jer je biskvit ispao odličan – mekan je, prozračan i neodoljivo sladak.
E sad kad sam imala ovako dobru osnovu za tortu, trebalo je stvari malo i zakomplicirati. Skuhala sam odličan curd od limete. I odmah ću vam reći – iako nisam ljubitelj curda – ovaj je ispao iznad svih očekivanja.
S obzirom na to da sam htjela uklopit okus mojita u tortu, skuhala sam i jednostavni sirup od mente s kojim sam malo namočila biskvit, a kremi sam dodala bijeli rum. Naravno, ako želite ovu tortu poslužiti djeci, rum zamijenite s nekim omiljenim začinima, poput vanilije, cimeta ili samo korice limete.
Moj prijedlog je da curd i sirup skuhate dan ranije i tako si dodatno olakšate.
Mojito torta – recept
SASTOJCI:
Za curd od limete:
180 ml cijeđenog soka limete
150 g šećera
60 g maslaca
2 jaja
Za sirup od mente:
100 g šećera
200 ml vode
šaka listova svježe mente
Za biskvit:
1 Dolcela party torta vrećica mješavine za biskvit
3 jaja
100 ml ulja
80 ml mlijeka
Za kremu:
1 Dolcela party torta vrećica mješavine za kremu
400 ml mlijeka
20 ml bijelog ruma
Za dekoraciju:
2 limete
listići mente
POSTUPAK:
Za curd:
U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte sok limete, šećer i maslac pa sve kuhajte nad parom povremeno miješajući dok se šećer i maslac ne otope.
U zdjelici umutite dva jaja i dodajte im malo otopljene smjese od soka limete, šećera i maslaca, kako bi se jaja zagrijala.
Dodajte ovako umućena jaja u zdjelu s ostatkom smjese i nastavite kuhati nad parom često miješajući dok sve ne postane gusti i glatki curd.
Zatim maknite zdjelu s vatre i ostavite da se curd ohladi, a zatim ga pospremite u teglicu i čuvajte u hladnjaku do mjesec dana.
Za sirup od mente:
U lončiću pomiješajte šećer, vodu i listove mente.
Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok se šećer ne otopi i sve ne zakuha.
Smanjite vatru i kuhajte još tri minute.
Zatim maknite lončić s vatre i ostavite da se sirup ohladi.
Ohlađeni sirup procijedite i do upotrebe čuvajte u hladnjaku.
Za biskvit:
U zdjeli za miješanje pomiješajte sadržaj vrećice za biskvit s jajima, uljem i mlijekom.
Miješajte mikserom dok se sve ne pretvori u glatku smjesu. Oko 3 minute.
Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite smjesu za biskvit.
Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni narežite na tri jednake okrugle biskvitne kore.
Za kremu:
U zdjeli pomiješajte sadržaj vrećice za kremu s mlijekom i sve miješajte mikserom dok ne dobijete gustu kremu.
Na kraju umiješajte i bijeli rum.
Slaganje torte:
Na tanjur za posluživanje stavite jednu biskvitnu koru.
Namočite je s malo sirupa od mente pa je premažite trećinom kreme.
Na kremu rasporedite po 2-3 žlice curda od limete i poklopite sve drugim biskvitom.
Ponovite postupak pa poklopite sve sa zadnjom korom, premažite cijelu tortu ostatkom kreme te je ukrasite kriškama limete i listićima mente.
*Ovaj recept nastao je u suranji s Dolcelom