Evo dok još ima kestena jedan jednostavan recept za kesten roladu. Jedina komplicirana stvar kod ovog deserta je čišćenje kestena ali isplati se. Ako vam se baš ne da čistiti kestene vjerujem da bi jednako ukusna bila i s kupovnim kesten pireom. Ovu kesten roladu sam naučila slagati od tate, da, da dobro sam napisala, tate! 🙂
SASTOJCI400 g skuhanih, očišćenih i fino samljevenih kestena100 g šećera u prahu150 ml slatkog vrhnja20 g maslaca sobne temperature1 žlica ruma1 – 2 banane100 g čokolade za kuhanjemalo ulja
aluminijska folija
POSTUPAK
- Prije nego započnete pripremu kolača prvo će te trebati skuhati i očistiti kestene. Za 400 g očišćenih će vam trebati oko 800 g kestena u kori. Ja uvijek imam tako velike gubitke i po mom iskustvu bolje da skuhate više nego da vam fali kasnije kod pripreme kolača. Jedan dio kestena ne mogu dobro očisti pa ih naprosto bacim, jedan dio njih budu truli, a par ih i pojedem dok čistim tak da se količina kuhanih u odnosu na svježe svede na pola.
- Sviježe kestene zrežite križno na peteljci i kuhajte ih oko sat i pol do dva sata. Izvadite ih iz vode i dok su još topli očistite od tamne kore i svjetlije kožice.
- Kestene sameljite u mlincu.
- Dodajte šećer, rum, maslac i slatko vrhnje te mikserom povežete u kompaktnu masu.
- Ovako pripremljenu smjesu razmažete na aluminijsku foliju koju ste prethodno malo namastili. Folija vam ne treba biti prevelika jer ni smjese od kestena nema previše. Uglavnom veličine nešto malo manje od A3 papira.
- Uz kraću stranu rolade složite banane i pažljivo pomoću folije zarolajte u roladu.
- Zamotajte roladu folijom i ostavite u frižideru na par sati.
- Čokoladu za kuhanje rastopite s malo ulja i njome premažete ohlađenu roladu.
- Roladu poslužite hladnu uz tučeno slatko vrhnje.
4 Comments
krasna je…kad vidim ovakve krasne slike bude mi žao što ne volim kesten pire :))
Prekrasna ti je rolada. Volim kesten i baš sam se iznenadila kad sam skužila da ga puno ljudi ne voli. Ja ujesen uvijek jedva čekam kesten pire.
Vali baš sam i ja to htjela napisati, ja toliko volim kesten da mi je nevjerojatno da nije svima fin. Ove sam godine (zbog posla) bila do nedavno na moru i cijelo vrijeme sam maštala o mirisu pečenih kestena u Zagrebu. @Sweetsesation, hvala ti na komentaru, baš šteta što ne voliš kesten pire jer je tako zahvalan za kolače, a dobar je i u slanim jelima.
Jos nikad nisam vidjela bananu u kombinaciji s kestenom. Moram to probati. Do te ideje nikad ne bih dosla…:)))