juhe, lagana jela, predjela

Juha od celera

 

Nemejske igre održavala se su se u staroj Grčkoj svake druge godine. Ove igre su, baš kao Olimpijske, bile panhelenske (svegrčke), održavale su se na Peloponezu, a legenda kaže da ih je osnovao sam Heraklo nakon što je pobijedio Nemejskog lava. Na Nemejskim igrama se natjecalo u glazbi, gimnastici i utrkivanju s konjima, a sve u čast vrhovnog boga Zeusa. Kao i na Olimpijskim igrama, i na ovim igrama pobjednici nisu dobivali novčane nagrade već slavu i vijenac od celera. Možda vam to ne zvuči kao neka posebna nagrada zbog koje bi se čovjek cijeli dan valjao u pijesku na zvizdanu ali morate znati da je Celer za stare Grke bio posebna biljka. On je u tom drevnom svijetu smatran svetom biljkom i povezivao se uz htonične kultove (kultove podzemnih božanstava) i kult umrlih. Rimljani nisu pridavali toliku važnost celeru ali su ga uzgajali kao ljekovitu biljku i začin, a smatrali su da u određenim okolnostima donosi sreću.

 

Upotreba celera je danas raširena po cijelom svijetu bilo da se radi o korijenu ili lišću. Najčešće se dodaje juhama i umacima kao začin. Međutim celer je izrazito zdrav, bogat je vitaminima A, B i C, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem, željezom i aminokiselinama. Celer se preporuča osobama koje boluju od visokog tlaka jer pomaže regulirati ga. Sok od celera je izvrstan nakon napornih treninga i fizičkih aktivnosti, a pomaže i kod povišenog kolesterola. Celer povoljno utječe na probavne organe, bubrege i živčani sustav, a zbog diuretičkih svojstava može pomoći i kod kamenca. Celer također pomaže i pri mršavljenju, a za to njegovo svojstvo su čuli svi koji su ikad bili na dijeti s tzv. čarobnom juhom.
Ako vas ovo sve navedeno nije uvjerilo da probate juhu od celera možda vas mogu uvjeriti jednostavnom tvrdnjom da je ova juha izrazito ukusna. Ovdje se ne radi o nikakvoj čarobnoj juhi od koje ćete preko noći smršaviti ali će vas ova juha garantirano zagrijati i zasititi kad nam za koji dan padne prvi snijeg. 🙂

 

SASTOJCI
700 g korijen celera
1  krumpir (cca 160 g)
1 luk (cca 130 g)
700 ml vode
žličica timijana
maslinovo ulje
sol
papar
¼ limuna sok
kiselo vrhnje
  • Celer ogulite i narežite ga na kockice. Isto napravite s krumpirom.
  • Luk nasjeckajte pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne uhvati zlatnu boju.
  • Dodajte narezani celer, krumpir i timijan pa sve nastavite pirjati još par minuta.
  • Dodajte vodu, malo soli i papra i nastavite kuhati na laganoj vatri.
  • Kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Kad je povrće mekano sve usitnite štapnim mikserom u gustu, kremastu juhu.
  • Po želji dodajte još vode ako vam je juha previše gusta.
  • Doradite okus solju i paprom pa umiješajte i sok od ¼ limuna.
  • Juhu servirajte na tanjure pa po želji u svaki umiješajte 1 žlicu kiselog vrhnja.

23 Comments

  • Predivna ti je juha, Andrea. Kako si dobila ovu roza boju? moja bi Franci otkačila na nju ;))Ovdje baš nisam vidjela korijen celera, ali zato ima u izobilju bijelog i zelenog (onog u stapkama za salatu).

    Odgovori
  • Opet sam nekaj naucila kod tebe! 🙂 Odlična mi se ova juhica čini, probat ću je napravit svakako. Zapravo sam vec dugo planirala nesto tako, ali nikako da na red dodje.

    Odgovori
  • Krasna je ova juha od celera, a da o pričici ne govorim. Ja često poham celer koji prije prokuham u mlijeku. Obožavamo svi celer, a i ova juhice će na velika vrata ući u moju kuhinju. Moj suprug je u šali govorio; draga skuhaj m i celer da nemam feler. Zna se o kojem je feleru riječ.

    Odgovori
  • Prekrasna juhica :))volim krem juhe :))))

    Odgovori
  • Super čorbica!

    Odgovori
  • Izgleda tako nezno i divno kremasto…ma, ti uvek pravis neke fine juhice!;)))

    Odgovori
  • Prekrasno :)) kad stigneš svrati do mog bloga po nagradicu :)))

    Odgovori
  • Odličan i poučan post kao i uvijek. Nešto sam znala, ponešto novo naučila. Ja ga osobno prilično koristim i korijen i list, a kad god mogu ugram umjesto peršina. Posebno volim krem juhu od celera, a i ova tvoja mi zvuči savršeno ukusno, baš kao što mignonne kaže kremasto i mazno :)Fotke su ti ludilo!

    Odgovori
  • krem juhe su mi strast. i ovu cu sigurno napraviti i smazati s gustom.:)))eh, da se mogu vratiti bar neki kultovi iz antike… ljudi bi bili zdraviji i u tijelu i u glavi…:D

    Odgovori
  • Andrea,this soup looks lovely – beautiful and tasty, and many vitamin.Great photos,greeting and a hug, Diana

    Odgovori
  • Kod nas lista , tj onih dugih stabljika nema, tj. samo u Merkatoru, a kažu mi da one stabljike na korenu celera koga ima u izobilju nisu iste. Valjda su to dva odvojena semena koja se gaje. Pokušavala sam da grickam stabljiku sa dipovima raznim kao amerikanci ali mi je to jednostavno prejako iako je super dekorativno, a svaka stabljika ima ono lepo udubljenje kao oluk gde se može dip staviti. Doduše kod nas se i brokoli prodaje u punom cvatu, a kao takav ne bi prošao kontrolu nigde u svetu, valjda ne znaju oni što ga gaje kada treba da se ubere. Još kad bi znali da je on mnogo lakši kad procveta sigurno bi ga brali kad treba.

    Odgovori
  • Predivne fotografije i predivna juha, baš izgleda ukusno i sigurno ću si je uskoro skuhat! Ove povijesne priče su mi predobre..uvijek nešto novo naučim…sad jedva čekam da u 1 protiv 100 dođe pitanje o Nemejskim igrama da se raspištoljim sa znanjem 😀 😀 popračeno slavnom rečenicom ”Pa kako to nezna” 😉 😉

    Odgovori
  • dobra mi je ova priča na početku o celeru…ja ovu juhu radim slično, ali ju kuham u mlijeku… nekako mi je slasnija…kuhaš ju na nižoj temperaturi da mlijeko ne kuha jako.. meni se tak čini bolje… probaj jednom za usporedbu :)pozz

    Odgovori
  • Sa celerom sam nema tako dugo razvila posebnu ljubav, tako čim sam vidjela naziv tvog posta iz kuteva usana je krenulo :))). Sjajna juhica.. Baš bi sad rado par žličica 🙂

    Odgovori
  • Favolosa questa crema e favolosa la crostata del post precedente. complimenti per il tuo blog. Ciao Daniela.

    Odgovori
  • Divno izgleda!!! Kod nas je koren prava retkost, na sve strane samo stabljike 🙂

    Odgovori
  • wonderful color, Andrea 🙂 Interesting recipe, have to try it 🙂

    Odgovori
  • Andrea, predivna juha kao i fotografije i predgovor. Celer obozavam ali ga ovdje gotovo nigdje ne vidim za kupiti (osim onih americkih zelenih stabljika) i bas mi nedostaje. Inace, ne znam jesi li probala sirovi celer nariban s jabukom (u originalu u tu salatu dodju i orasi i majoneza)prefino…Pozdrav

    Odgovori
  • odlična priča o celeru i još bolja juha ! sviđa mi se i sigurno ću je isprobati posebno što celer baš i ne koristim koliko bi trebalo i ovo je prava prilika ! jako lijepo juhica izgleda i slike su super !!

    Odgovori
  • Andreica, juha izgleda jako ukusno i kremasto, boja joj je predivna…I ono što sigurno znam da bi mi sad, iza noćne smjene, umornoj i polunaspavanoj savršeno pasala!!! Jako volim kremaste tople i sa žlicom juhice!!

    Odgovori
  • evo me opet. dodijelila sam ti nagradicu pa ako ti se svida, preuzmi ju.:)

    Odgovori
  • uživala sam čitati ovaj post i slikice su ti odlične, no moram priznati da celer ne volim, sve drugo povrće OK, ali celer ni list ni korjen iako znam da je vrlo zdrav

    Odgovori
  • Juhica je baš baš po mom guštu i isprobat ću je prvom prilikom, bilo bi dobro i u obliku pirea. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.