Jabuka je zahvalan literarni motiv, opjevana je i književno dobro obrađena pa se o njoj može reći puno. Ispričati mnoge priče. Baš zato volim pisati recepte s jabukama, a da se ne lažemo, volim i jesti kolače s njima.
Ona je mitsko voće koje se provlači kroz mnoge narodne priče, legende i običaje. Jadna jabuka je kriva što ne lješkarimo na rajskim proplancima, zbog nje su se tri grčke božice počupale pa je postala i sinonim za razdor, a Snjeguljicu je skoro koštala života. Ipak nije s njom ni sve tako crno, mnogima je ona i simbol plodnosti, mladosti i vječnog život. No, uvijek je obavijena nekom dozom misterije te je povezana s nečim više božanskim nego ljudskim.
Srećom, jabuka nije ni približno toliko fatalna u stvarnom životu, rekla bih čak da je poprilično dosadna, potpuno je prizemna i za razliku od mitološke, svima dostupna. Ne izaziva jabuka nikakve svađe i intrige. Dobro, možda jedino kada je u pitanju posljednji komad pite od jabuka – e tu bi već moglo doći do omanjeg incidenta. 😀 😀 😀
Moram priznati da su dobra pita ili štrudla od jabuke zbilja ultimativni domaći kolači. Pa tko to ne voli! One su među rijetkima kolačima koji se danima ne povlače po frižideru već se razgrabe prvog dana.
Bez obzira na to ja još uvijek nisam skroz na ‘ti’ s vučenim tijestom. Radim ga povremeno i sve je to OK, ali jednostavno mi te štrudle nikad ne ispadaju tako dobre i neodoljive kao mamine. 🙁 😀
Ne znam jel’ problem u meni, mojoj ozloglašenoj pećnici ili ipak u činjenici da je mamina kuhinja najslađa, ali od klasične štrudle sam potpuno odustala. Prepuštam to drugima, a ja si kompliciram život ovakvim trokutićima koji su u suštini i dalje štrudla od jabuke samo u malo drugačijoj formi.
Zapravo nema tu neke velike komplikacije, jedino malo ‘izazovniji’ je način slaganja ptitica. Kako bi vam što bolje dočarala kako ja to točno radim napravila sam ovaj GIF.
Vidite – nije komplicirano, a morate priznati da ove trokutaste pituljice izgledaju baš privlačno. Da stvar bude bolja u ovoj formi ih je lako i ponijeti sa sobom na posao (za slatku užinu), a ako volite klasične kolače s jabukama onda ćete i njih jednostavno obožavati.
- 1,5 kg kiselkastih jabuka (granny smith)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira
- 8 tankih kora za savijače
- 2 žlice maslaca, rastopljenog
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žumanjak
- 2 – 3 žlice mlijeka
- 2 – 3 žlice krupnog šećera u perlicama
- Jabuke ogulite i narežite na kockice.
- Pomiješajte jabuke sa šećerom, cimetom i đubirom te sve lagano pirjajte na srednje jakoj vatri.
- Pirjajte jabuke dok potpuno ne omekšaju, a sokovi se reduciraju.
- Dobiveni nadjev malo ohladite.
- Pomiješajte šećer i cimet za posipanje u jednoj zdjelici.
- Uzmite jedan list vučenog tijesta (kora za savijače) i premažite ga s malo rastopljenog maslaca pa ga posipajte s jednom do dvije žličice mješavine šećera i cimeta.
- Poklopite sve s drugim listom vučenog tijesta pa oštrim nožem narežite na četiri približno jednake trake.
- Na jednom kraju svake trake stavite po žlicu, dvije nadjeva i složite je u trokut kao što je prikazano u gornjem GIF-u. 😀
- Ponovite ovaj postupak s preostalim korama i nadjevom dok sve ne potrošite.
- Žumanjak dobro promiješajte s mlijekom pa time premažite svaki trokut.
- Po želji trokute posipajte s malo krupnog šećera.
- Posložite trokute na veliki pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
- Prije posluživanja ih ostavite da malo ohlade.
- Za vegansku verziju kore premažite otopljenim kokosovim uljem, a trokute prije pečenje premažite biljnim mlijekom po izboru.