
Smokve su na vrhuncu sezone i šteta je ne ubaciti ih i u deserte. Čini mi se da smo ih malo zapostavili u ovom segmentu, a tome zbilja nema dobrog opravdanja. One su sočne, slasne i neodoljive, zapravo idealan dodatak ljetnim desertima. Zbog svoje sočne i mekane strukture ne trebaju nikakvu termičku obradu, a ni zaslađivače. Sve što im treba je malo fine kreme od vanilije i hrskava podloga s bademima.
S obzirom na visoke ljetne temperature ne želimo kuhati ili peći ništa više od toga, a upravo zato sam oduševljena novim Dolcela Perffeta pudingom. On se priprema bez kuhanja, sve što trebate je pomiješati ga s mlijekom i mikasti jednu minutu – da dobro ste pročitali – jednu minutu.

Osim što je ovaj puding preukusan kao samostalni desert, odličan je i kao osnova za kreme. Posebno u ovim ljetnim voćnim kombinacijama.
I to vam je sva mudrost portebna za tart sa smokvama. Jednostavna prhka podloga s bademima, malo džema od smokava, krema od vanilije i kraljice ljeta – smokve.

Tart sa smokvama – recept
SASTOJCI:
Za prhku podlogu:
320 g glatkog brašna
40 g mljevenih badema
100 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
¼ žličice soli
160 g maslaca
1 jaje
Za kremu:
1 Dolcela Perfetta puding krema okusa vanilije
500 ml mlijeka
Za nadjev:
4 žlice džema od smokve
500 g smokvi
sjeckani bademi
2-3 žlice ruma
POSTUPAK:
Za prhku podlogu:
U zdjeli pomiješajte brašno, bademe, šećer, vanilin šećer i sol.
Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa ga brzo prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.
Umiješajte jaje pa rukama umijesite u čvrsto tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte folijom pa ga odližite u hladnjak na 30 minuta.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na listu papira za pečenje, pažljivo ga prebacite u okrugli kalup za pite (promjera 28 – 30 cm), nabodite ga vilicom i pecite ga na slijepo u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta ili dok lijepo ne porumeni.
Pečenu podlogu izvadite iz pećince i ostavite da se potpuno ohladi, zatim je pažljivo izvadite iz kalupa i prebacite na tanjur za posluživanje.
Za kremu:
U zdjeli za miješanje pomiješajte mlijeko i Dolcela Perfetta kremu. Izradite sve mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.
Za nadjev:
Džem od smokava pomiješajte s rumom pa ga lagano zagrijte kako bi se otopio.
Smokve operite i narežite na četvrtine
Slaganje tarta:
Ohlađeni tart premažite s dvije žlice džema s rumom.
Prelijte pripremljenu kremu od vanilije preko sžema, zatim na nju lijepo posložite četvrtine smokava.
Smokve lagano premažite s preostalim džemom i posipajte ih sjeckanim bademima.
Odmah poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom



