deserti, voće

Semifreddo od vanilije s umakom od malina

Semifreddo od vanilije s umakom od malina

 

Kad sam bila mala moje omiljeno voće bile su jagode. Tada sam brojala sive zimske dane u iščekivanju prvih crvenih plodova u bakinom vrtu. Ma znate, kad već pišem o bakinom vrtu, moram vam reći da nije to neki rajski mediteranski vrt koji možda zamišljate, taj njen vrt je mala eklektična oaza usred splitskog asfalta.

 

To je vrt u kojem se samo najupornije pome i jagode izbore za svoje mjesto pod suncem i ukradu par zraka neboderima koji se nadviju nad njima. To je vrt na asfaltu usred gradske vreve i to ga čini još posebnijim. U ovom vrtu nikad nije bilo puno jagoda, a ja bi već u ožujku počela provjeravati jeli koja bobica spremana za branje. Načekala bi se dok baka ne bi konačno potvrdno klimnula i dozvolila mi da uberem prvu jagodicu. Malu, neuglednu, polu crvenu bobicu koja je iz svoje neugledne vanjštine krila pravu eksploziju okusa.
Sada možemo nabaviti jagode gotovo cijele godine. Predivne, crvene, velike jagode koje vas hipnotiziraju svojom ljepotom i bacaju u očaj koliko su bezokusne.

Semifreddo od vanilije

 

Za razliku od jagoda s malinama me ne vežu nikakve uspomene iz djetinjstva. Njih sam upoznala poprilično kasno, nekad na faksu. Do tada su mojim srcem vladale samo jagode i prave kupine iz srimarskih polja. Maline ne vole taj naš kamenit krš pa ih dolje ni nema.
Kako su jagode stvarno bezokusne i lutrija je dobiti ukusne, a ove kupovne kupine nisu vrijedne spomena, maline su postale moje novo omiljeno voće. U sezoni ih na placu nabavim bez problema, a izvan sezone dobro dođu i zaleđene. Iako su izvrsne same po sebi, odlične su i u desertima. Tako su na kraju ove priče maline završile u semifreddu s vanilijom. Nadam se da vam se sviđa?

Jaja za semifreddo

 

Semifreddo od vanilije s umakom od malina
Print
za umak od malina
  1. 200 g malina
  2. 100 g šećera
za semifreddo
  1. 4 žumanjka
  2. 1 cijeli jaje
  3. 100 g šećera
  4. 1 mahuna vanilije
  5. 400 ml slatkog vrhnja
za umak od malina
  1. Izmiješajte maline i šećer pa ih zagrijavajte dok ne puste sok. Kuhajte na laganoj vatri da se sok malo zgusne. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
za semifreddo
  1. U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, jaje i šećer. Mahunu vanilije prepolovite i ostružite sjemenke pa i njih dodajte jajima.
  2. Sve kuhajte nad parom neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kremu. Ovo će potrajati dok vas ruke dobro ne zabole.
  3. Kad se krema zgusne maknite je s vatre i ostavite sastane.
  4. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag pa ga nježno umiješajte u kremu od jaja.
  5. Kalup za kruh obložite prozirnom folijom pa u njega ulijte pripremljenu kremu.
  6. Na kraju umiješajte i umak od malina.
  7. Hladite nekoliko sati u zamrzivaču. Kad se desert smrzne, izvadite ga iz zamrzivača, pažljivo odvojite prozirnu foliju, narežite ga na šnite i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

32 Comments

  • Prekrasan recepti a naravno i sjećanje na divno djetinjstvo. I točno je da su sada jagode bezukusne u odnosu na one prije, plaćamo danak masovnoj proizvodnji! Slike su vesele, šarene prave proljetne, prekrasne.

    Odgovori
  • Ja isto jedva čekam sezonu da probam domaće jagode, kupovne su bezveze. Nisam nikada radila semifredo, ne volim stajati i miješati išta na pari 😉 Lajkam fotke, super mi je bijela drvena površina na kojoj slikaš.

    Odgovori
  • Predivne su ti fotografije. Bravo. Semifredo sam prvi put probala u Italiji pre petnaestak godina, i sladoled mi je odmah postao dosadan. Nažalost, ovde ne može da se kupi osim ako ga sama ne napraviš. Sačekaću maline pa ću probati.

    Odgovori
  • Kakva pink čarolija, joj kako si napravila mrak harmoniju unutar fotografija, ne skidam pogleda s njih. Zlatni rez.Semifredo, odličan, baš dobra slastica za ove dane.

    Odgovori
  • Nisam nikada probala semifreddo,mada se spremam već par godina da ga pravim :S Ovaj receptić mi je super i sigurno ču ga isprobati,imam sve sastojke doma :)A jagode je moj vrijedni muž posadio prošle godine,i izvrsne su,prave domaće,jedva čekam da sazriju…

    Odgovori
  • Za razliku od tebe, meni najveća sjećanja na djetinjstvo bude upravo maline. Zato mi je ovaj desert divan, prštavost okusa malina zaista je teško nadmašiti i vjerujem da su se divno uklopile sa blagom vanilijom. Njam!

    Odgovori
  • Bas po mojoj mjeri desert 🙂 (cranberrie)

    Odgovori
  • semifredo volim i pravim, ali nisam još radila voćni pa me ova tvoja varijanta veseli. sigurno ću isprobati.eh, andrea, lijep post. onako, s mirisom nostalgije i topline…. slike za 10!

    Odgovori
  • oo, pa ovo bogovski dobro izgleda! nikad nisam pravila ali budem ovo obavezno :)znam tocno taj osjecaj i za jagode i kupine, a maline su i meni dosle kasno u zivot ali ovdje ratu jako dobro i fine su pa sam ih zavolila.a ukusne jagode ima samo u najskupljem supermarketu za kupit i onda kostaju previse. ali ipak, vrijedi zbg gusta.meni je problem jer ovdje nema kupit lubenice ni za lijek (bar ne one zrele i fine) to mi jako fali…e sad kad sam se izjadala o vocu, odoh na spavanje :Dps. krasne slike, kao i uvijek :))

    Odgovori
  • Slike su predivne kao i desert

    Odgovori
  • Obožavam semifreddo, ovaj tvoj s ma linama je doslovno za prste polizati! A i fotke su savršene!

    Odgovori
  • Divan blog!:) Pratim!:)

    Odgovori
  • Super izgleda spremam recept za sezonu malina 😉

    Odgovori
  • odličan recept , osvježavajuća slastica za toplije dane koji nam stižu. I baš mi se sviđa što je sa malinama jer isto kao i ti i ja sam ih otkrila dosta kasno , pa mi se u prvi mah i nisu nešto svidjele a sada ih sve više i više volim. Bakin vrt je poseban i možda baš zato što je u sred asfalta još je posebniji, volim ta sjećanja na “domaće”. Danas je zbilja lutrija naći prirodno dozrelo voće koje je isto tako i ukusno, jagode su posebna priča. U svakom slučaju recept bilježim i ide na isprobavanje.

    Odgovori
  • Belezim recept za isprobavanje! Sve je bas po mojoj meri! Moze li kod mesanja da pomogne mikser na najmanjoj brzini?Fotkice prekrasne,vraticu im se vise puta sigurno, a kutija sa cetiri jajeta predobra 🙂

    Odgovori
  • rizik je kupiti jagode, zato ih ja rijetko kad i kupim, a imamo ih doma u vrtu, samo što takve rijetko mogu u neku slasticu kad se odmah pojedu… maline, kupine i slično voće smo ove godine zasadili u vinogradu, čekam kad će plodovi :)ti si maline odlično iskoristila, fotke su ti predivne

    Odgovori
  • Andrea, obožavam Semifredo! Ovaj u tvom ruhu s malinama zvuči fantastično! Nećeš vjerovati, ja sam maline otkrila tek prije par godina kada sam došla u Prigorje jer je suprugova baka imala grm u vrtu ispred kuće. Obožavam ih!Fotke su tako božanstvene, topim se u njima 🙂

    Odgovori
  • Slike su čarobne, ali apsolutno čarobne!Da nisam u poslu trenutno sada bi istrčala da kupim maline i napravim! Jedan semifredo sa medo sam pravila i to je zaista poslastica za odrasle. Kao što se deca oduševljavaju sladoledom, tako je ovo bilo otkriće za nas matore!Počelo je proleće!

    Odgovori
  • Fotke su tako nezne, prave prolecne i suncane…odmah izmame veeeeliki osmeh!;)) Receptic mi se jako dopada i da znas da cu ga isprobati prvom prilikom!:))

    Odgovori
  • divno divno divno :)obožavam svo bobičasto voće, fotografije su ti prekrasne, a sigurna sam i da je semifredo bio genijalan!*moram izdvojiti ovu romantičnu krpicu/ubrus i rozi pijat. prepre.. 🙂

    Odgovori
  • Reminds me for the summer 🙂 Adorable.

    Odgovori
  • aaaaaaaaa, savrseno, savrseno, krasne fotke a receptek uskoro isprobavam:)

    Odgovori
  • Odlično, probam prvom prilikom, makar već znam da je oosvježavajuće i jako fino i mogu točno zamisliti koliko je super!Sličice su isto super, ali gdje si li samo našla ovakvu kutiju za jaja!?!!..Predobro!

    Odgovori
  • savršena slastica, a slike i aranžiranje..neopisivo!! Obožavam maline, šteta što im je sezona tako kratka i što kod mene nikad ne stignu u kakav desert.

    Odgovori
  • Prvo,sve najbolje za Praznike.Drugo,fotkice odusevljavaju.Ja sam tek sada “skontala” da sam od silnih preuredjivanja, nisam stavila link na tvoj blog pa kasnim,btw…semifredo nisam jela..a recept sad imamo!

    Odgovori
  • Lepota!!!

    Odgovori
  • I feel exactly the same! I have loved strawberries for as long as I can remember, but raspberries are a recent addiction. I went to a PYO with a friend in England a while ago and fell completely in love with raspberries.Your semifreddo looks delicious!

    Odgovori
  • Dragi me neki dan upitao: “A zašto ti nikada ovo ne napraviš????” 😀 dok ja volim jake čokoladne slastice, malo jačeg okusa, on voli nježnije okuse, panna cotta, vaniliju i voćne kolače. 🙂 Ovo već duže vrijeme planiram pa samo fali da i stvarno se upustim u ovo, jer vjerujem da je stvarno jednostavno za napravit, a lagano i osvježavajuće, doduše ja sam mjerkala jedan drugi recept. :)Fotke su fantastične, sve u stilu! :)))

    Odgovori
  • ahh, ubijaš me…ovaj semmifredo je prepredobar! jagode obožavam i to od djetinjstva, baš kao i ti. bakin vrt je najčešća asocijacija na njih. najviše sam ih voljela jesti pošećerene i lagano zgnječene vilicom, kad bi pustile svoje sokove. uf… uz jabuke, definitivno su mi najdraže voće, a slijede ih upravo maline 🙂 no, izgleda da me počela loviti neka alergija na jagode. zadnja dva tjedna sam ih baš intenzivno jela i primijetila sam nekakav osip. kad sam ih prestala konzumirati, povukao se. :/

    Odgovori
  • Super izgleda!! Stigle vanilije, jedva čekam probati recept!
    Pitanje- mora li se krema od jaja skroz ohladiti prije dodavanja šlaga? I još- ide li jednako ili možda manje šećera kad se radi s jagodama?

    Odgovori
    • Drago mi je da ti se sviđa i hvala ti na komentaru.
      Kremu od jaja ne treba skroz ohladiti, dovoljno je da bude na sobnoj temperaturi. Što se šećera tiče, ne bi ga smanjivala ni kad su jagode u pitanju, ovo nije velika količina šećera, a ipak ga treba biti da se umak zgusne. 🙂

      Odgovori
  • :):)

    Odgovori

Odgovori