deserti, kolači, šipak

Nešto kao Eton mess s narom

Eton mess s narom

Siječanj se lagano kotrlja prema kraju, a ja se još nisam oglasila i poželjela vam svako dobro u novoj godini. Pa evo sada to činim s receptom za Eton mess jer za dobre želje nikad nije kasno, barem ja tako mislim. 😀

Nisam ušla u ovu godinu s puno elana, barem ne što se bloga tiče, iako dosta kuham u zadnje vrijeme i jako puno razmišljam o gastronomiji te nastojim što više čitati i naučiti. Nekako sam taj aspekt učenja zanemarila posljednjih godina. Ne zato što sam stekla strašno puno samopouzdanja i vještina, već zbog kolotečine koja me pregazila. Ipak, hrana je moja najveća ljubav i pod onom krilaticom brige o sebi odlučila sam se vratiti na pravi put. Odlučila sam pokušati kuhati bolje i raznolikije, koliko mi već svakodnevica to dopusti.
Upravo zbog toga smišljam jedan mali, osobni projekt kojem je cilj da kuham više i kreativnije, ali o tome ću neki drugi put.

Na kraju krajeva, dozvolite da parafraziram Juliu Child – ako sam u nečem dobra onda sam dobra u jelu, pa šteta da to onda ne radim (još) bolje. 😀

Baš u tom vrtlogu razmišljanja o gastronomiji, ‘ko za vraga, odlučila sam objaviti jedan ovakav recept. Recept koji to zapravo nije. Čak ni ovu brzu varijantu nisam sama smislila. Desert koji vam danas donosim interpretacija je engleskog klasika zvanog Eton mess, a ova inačica s narom i kupovnim puslicama kreacija je vječne kraljice kućnog kuhanja – Nigelle Lawson. Malo sam promijenila recept u odnosu na original, dodala sam mascarpone čisto da dobijem ukusniju kremu, a sad mislim da sam mogla ubacit i koju kapljicu alkohola.

Također priznajem:
a) Nisam ni malo kreativna
b) Nisam se ubila od posla

Kupila sam puslice, mikser je istukao vrhnje, a ja sam očistila nar. Sasvim dovoljno za jednu srijedu navečer.
Znam da sad mnogi kolutaju očima na kupovne puslice, kao da je kupiti neku namirnicu smak svijeta. A ja baš mislim da nije tako. Sreća je da kupovinom možemo ponekad ubrzati kuhanje i pripremu jela. U suprotnom bi jedan ovako banalan recept postao nešto kompliciraniji i iziskivao bi puno više vremena. Jednostavno bi se pretvorio u vikend projekt (barem za nas koji radimo do 5 ili 6) što desert u čaši nikako ne smije biti.

A sad šalu na stranu, nije li upravo to i poanta svakodnevnog kuhanja – da se ne moramo ubiti od posla, a i od velikog smišljanja što i kako kombinirati. Nije li poanta više-manje svakog gastro bloga da nam olakša život i da ideju?

Krema s narom
U posljednje vrijeme se zapravo često pitam što li je poanta gastro blogova da vam iskreno kaže. Ovo što sam gore napisala ili je možda poanta štancati tone recepata za kolače i na neki način dokazivati svoju superiornost čitatelju i slučajnom prolazniku?! 😛

Pa eto ja nisam od kompliciranja života usred tjedna pa sam ‘sklepala’ ovaj desert od polugotovih proizvoda. Ispao je iznad svih očekivanja i moram ga podijeliti s vama, mislim da nam ovakve jednostavne stvari uvijek dobro dođu. Ionako svi znamo da srijedom navečer nećemo raditi slastičarske egzibicije. Zato kažem – živjele kupovne puslice kao i sve ono što vam olakšava život i svakodnevno kuhanje.
I na kraju – puslice nije nikakva filozofija napraviti, a ako vam treba dobar recept onda je Matejkin blog pravo mjesto za to. Kod Ana-Marije imate i verziju ovog recepta s kruškama, a i detaljniju priču o ovom jednostavnom desertu. 🙂

Eton mess s narom
Print
Sastojci
 1. 1 veliki nar
 2. 400 ml slatkog vrhnja
 3. 200 g mascarpone sira
 4. 120 g puslica
 5. malo pistacija za posipanje
Postupak
 1. Nar očistite, pa jednu polovicu zrnaca ostavite sa strane, a drugu iscijedite u sok. Soka neće biti puno, ali bit će ga dovoljno za aromatiziranje kreme.
 2. Slatko vrhnje istucite u mekani šlag.
 3. Dodajte mu mascarpone i sve pomiješajte mikserom na najnižoj brzini da dobijete kremu.
 4. Puslice rukama namrvite u grublje komade, neka neki budu veći, a neke smrvite u prah.
 5. Kremi dodajte mrvljene puslice, sok nara i zrna nara (ostavite koje za dekoraciju).
 6. Još jednom sve promiješajte pa razdijelite u čaše.
 7. Po vrhu svake čaše posipajte još koju mrvicu puslica, nar i pistacije.
 8. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.